• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Suriyeli Kürtler, 'Kuzey Suriye Federasyonu'nu Kuruyor

Suriyeli Kürtler, 'Kuzey Suriye Federasyonu'nu Kuruyor
Kürtler, Suriye'de Kürt devletini kuruyorlar. Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nassan, Suriyeli Kürtlerin bugün federal sistem ilan etmeye hazırlandığını açıkladı.

Suriye'nin kuzeyindeki üç Kürt bölgesinin federatif sistemle birleştirileceği açıklandı. Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nassan yaptığı açıklamaya göre Suriye'nin kuzeyinde Kürt kontrolü altındaki bölgede 'federal idari bölge' ilan edilecek.

SURİYE'DEKİ KÜRT BÖLGELERİ BİRLEŞİYOR

Böylece Suriye'deki üç özerk Kürt bölgesi federatif çatı altında birleştirilmiş olacak. Kobani'deki dış ilişkiler dairesi yetkililerinden İdris Nassan Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada federal bölgenin Kürtlerle diğer etnik gruplar tarafından oluşturulan özyönetim sistemini güçlendireceğini söyledi.

Nassan 'Kuzey Suriye Federasyonu'nun bölgede yaşayan bütün etnik grupları temsil edeceğini söyledi.

BARZANİ "DESTELKLERİZ" DEMİŞTİ

Erbil merkezli Rudaw'a konuşan bir kaynak, bugün Rimelan'da yapılacak konferansta kantonların dağıtılacağı ve Rojava'da federal bir sistemin ilan edileceğini söylemişti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de Suriye'nin kuzeyinde bir federal sistem kurulmasını konmasını desteklediklerini belirterek "Suriye'deki Kürtlerin, bu amaç için tek ses olması gerekiyor" demişti.

SURİYE KARŞI

Ancak Cenevre'deki görüşmeler öncesi konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ülkelerinde federasyon kurulmasına kesinlikle karşı olduklarının altını çizmişti.

PYD, CENEVRE'YE DAVET EDİLMEMİŞTİ

Türkiye'nin terör örgütü PKK'nın uzantısı olarak gördüğü Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) Cenevre'deki Suriye barış görüşmelerine davet edilmemişti.

DAVUTOĞLU İZİN VERMEYECEKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI

Başbakan Davutoğlu Suriye'de bir Kürt oluşumuna izin vermeyeceklerini ve kantonların birleşmesine müsaade etmeyeceklerini söylemiş, "Fırat'ın batısını geçerlerse vururuz" diye konuşmuştu.

RUSYA DA "FEDERALİZM" DEMİŞTİ

Esad rejiminin en güçlü müttefiki olan Rusya federalizmin Suriye için idari sistem olabileceğini açıklamış, Şam yönetimi ise cumartesi günü yaptığı açıklamada, ülkeye federal idari sistemin getirilmesini ret etmişti.

İKİ YIL ÖNCE ÖZ YÖNETİM BİRLİKLERİ KURMUŞLARDI

Suriye Kürtleri, Suriye'deki iç savaştan yararlanarak bundan iki yıl önce kendi bölgelerinde özyönetim birimleri kurmuşlardı.

KOALİSYONUN EN ÖNEMLİ MÜTTEFİKİ OLDULAR

PYD'nin silahlı kolu sayılan Halk Savunma Birlikleri (YPG) Suriye'nin kuzeyinde geniş bölgeleri IŞİD'den almış ve ABD'nin liderliğindeki anti-IŞİD koalisyonunun bölgedeki en önemli müttefiki konumuna gelmişti.

Suriye Kürtleri Irak sınırından Fırat nehrine kadar uzanan 400 kilometre genişliğindeki bölgeyi kontrol ediyor. Kuzeybatıdaki Afrin de Kürtler tarafından yönetiliyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim