• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C

Suriye'de Ateşkese Rağmen Çatışmalar Sürdü

Suriye'de Ateşkese Rağmen Çatışmalar Sürdü
5 yıldır savaşın yerle bir ettiği Suriye'de gece yarısı başlayan çatışmasızlık bozuldu. Esad Halep, Humus, Dera ve Lazkiye illerinde muhalifleri hedef almaya devam etti.

Suriye'de Esad rejimi güçleri, kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının dün gece yarısı yürürlüğe girmesinden sonra da Halep, Humus, Dera ve Lazkiye illerinde muhalifleri hedef almaya devam etti. Rusya ateşkes öncesinde Şam ve Halep'te muhaliflerin elindeki bölgelere yoğun hava saldırısı düzenledi. Gece yarısından itibaren henüz Rus hava saldırısı yaşanmadı.

REJİM SALDIRILARINI SÜRDÜRDÜ

AA muhabirlerinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Hizbullah destekli rejim güçleri, anlaşmanın yürürlüğe girdiği saat 00.00'den sonra Humus'un kuzeyindeki Telbise ilçesi, Halep'in batısındaki Anadan ilçesi, Dera'nın kuzeybatısındaki Yadude ilçesi, Şam'ın doğusundaki Guta ilçesine bağlı Merj beldesi ve Hama'nın kuzeybatısındaki Kafr Zita ve Kafr Nabude beldelerine saldırılarını sürdürdü.

TÜRKMENDAĞI'NA DA SALDIRDILAR

Ayrıca rejim güçleri, Lazkiye'nin kuzeydoğusundaki Türkmendağı'ndaki Kelez ve Karamanlı köylerine düzenlediği yoğun saldırılara ara vermedi.

'ATEŞKES BOZULDU' İDDİASI

İngiliz Reuters'ın haber ajansının Suriyeli muhaliflere dayandırdığı haberinde, "rejim güçlerinin sabah saat 04:00 sularında ateşkesi bozduğu" öne sürüldü. Birinci Sahil Bölüğü Sözcüsü Fadi Ahmad, "Lazkiye vilayetindeki Türkiye sınırı yakınlarında bulunan Cebel Türkmen'deki saldırıda İkinci Sahil Bölüğü'nden üç muhalifin öldüğünü" söyledi.

IŞİD VE PYD ARASINDA ÇATIŞMA

Gece yarısından sonra Rakka'nın kuzeyinde PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad ilçesine sızmaya çalışan terör örgütü IŞİD ile terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, terör örgütü IŞİD güçleri, bir süre önce terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD güçlerinin kontrolüne geçen Tel Abyad'a gece saatlerinde saldırmaya başladı.

IŞİD'in ilçedeki maliye binasına bomba yüklü araçla saldırdı. İlçenin 2 kilometre batısındaki Munbetih köyü çevresinde de iki örgüt arasında çatışmalar yaşandı.

MERMİLER TÜRKİYE TARAFINA DÜŞTÜ

Ağır silahların kullanıldığı çatışmaların sesleri Akçakale ilçesinde yoğun bir şekilde duyuluyor. Çatışmalarda seken bazı mermilerin, Türkiye tarafına düştüğü öğrenildi.

Güvenlik güçlerinin sınır hattındaki önlemlerini artırdığı da görüldü.

RUSYA SON DAKİKALARDA VURDU

Rusya'nın ateşkesin yürürlüğe girmesine dakikalar kala Halep'in kuzeyindeki Kafr Hamra köyüne düzenlediği hava saldırısında 10 kişi öldü. Ancak, saat 00:00'den Rus saldırısı kaydedilmediği bildirildi.

Suriye'de 30 Eylül 2015'te başlayan Rus hava saldıları, son 3 gündür en şiddetli düzeye ulaşmıştı.

"ŞAM VE DAREYYA'DA ÇATIŞMALAR TAMAMEN DURDU"

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk dakikalarda ihlaller olsa da sonrasında Şam ve Dareyya illerinde çatışmaların tamamen durduğuna yönelik raporlar aldıklarını söylemişti.

Mistura, "Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasında bazı geçici kesintiler olabilir. Burada önemli olan bu kesintilerin hızlı bir şekilde kontrol altına alınıp alınmayacağıdır. İşte bu test edilecek" ifadesini kullanmıştı.

ABD VE RUSYA DUYURMUŞTU

Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya, hafta başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat 00.00'dan itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Anlaşmaya uyacak muhalif gruplar ve rejim güçleri dün saat 12.00'ye kadar Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun eşbaşkanları ABD ve Rusya'ya kararlarını bildirmişlerdi.

97 SİLAHLI GRUP ATEŞKESE UYACAĞINI BİLDİRDİ

Suriye muhalefetinin geniş tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dahil 97 silahlı muhalif grubun, kısmi ateşkes anlaşmasına iki hafta süreyle uyacağını bildirmişti.

ATEŞKES KIRILGAN

Rusya'nın Şam ve Halep'e yoğun hava saldırıları düzenlemesi, ateşkesin son gününde askeri kazanım elde etme girişimi olarak değerlendirildi. Rusya'nın Esad rejiminin 'terörist' olarak gördüğü gruplara yönelik hava saldırılarına devam edileceği açıklaması, bu gruplar hakkında net bir tanım yapılmaması ateşkesin 'kırılgan' olma ihtimalini beraberinde getiriyor.

PUTİN: "IŞİD'DEN BAŞKA TERÖR ÖRGÜTLERİ DE VAR"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, IŞİD, El Kaide'nin Suriye bağlantısı El Nusra ve Suriye hükümetinin 'terörist' olarak kabul ettiği diğer gruplara yönelik saldırıların devam edeceğini söyledi. Putin, "Açıklamak isterim ki, Amerikalı partnerlerimin bunu akıllarında tutmasını umuyorum, (Suriye'de) IŞİD'den başka terör örgütleri de vardır" dedi.

OBAMA: "ORADA ÇATIŞMALARIN DEVAM EDECEĞİNDEN EMİNİZ"

ABD Başkanı Barack Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasıyla ilgili, "Şüpheci olmak için birçok neden var. En iyi şartlarda bile şiddet hemen sona ermeyecek" dedi. Obama, IŞİD ve El Nusra'nın ateşkese dahil edilmediğini hatırlatarak, "Orada çatışmaların devam edeceğine eminiz" dedi. Obama,

YPG ATEŞKESE UYACAĞINI BİLDİRDİ

Cenevre'de Suriye muhalefetini temsil eden, Türkiye ve Suudi arabistan'ın desteklediği Yüksek Müzakere Komitesi ve YPG ateşkese uyacağını bildirmişti. Komite, ateşkesi takip etmesi için bir askeri komitenin oluşturulacağını duyurdu.

YENİ TARİH 7 MART

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, çatışmaların durması ve yardımların ulaştırılması kararına bağlı kalınırsa Suriye müzakerelerine 7 Mart'ta devam edileceğini bildirdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim