• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Suriye zirvesinden sonuç çıkmadı

Suriye zirvesinden sonuç çıkmadı
Viyana’da ikincisi düzenlenen Rusya, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın öncülük yaptığı Suriye zirvesinde Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın geleceği konusunda anlaşma sağlanamadı.

Mısır, İran ve Ürdün dahil 17 ülkeden dışişleri bakanları düzeyinde katılımların olduğu toplantıda Suriye krizinin çözümü konusunda ilerleme sağlandığı, ancak uzlaşıdan henüz uzak olunduğu kaydedildi.

Yaklaşık 8 saat süren toplantı sonrası basına açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Esed’in geleceği konusunda anlaşma sağlanamadığını, buna Suriye halkının karar vermesi gerektiğini söyledi. Lavrov, Suriye’de faaliyet gösteren IŞİD ve diğer terörist organizasyonlarla ilgili BM listesinin yenilenmesi gerektiğini vurguladı. 

'ESED, SURİYE’Yİ BİRLEŞTİREMEZ'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye ile ilgili pozisyonunun değişmediğini, Esed’in Suriye’yi birleştirmesinin imkansız olduğunu belirtti.

Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve laik yapısının korunması gerektiğini vurgulayan Kerry, önümüzdeki iki hafta içinde yeni bir Suriye zirvesinin yapılabileceğini söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu da yaptığı değerlendirmede, toplantıya katılan ülkelerin çoğunluğunun, Suriye lideri Esed ile barışın mümkün olmadığı konusunda mutabık olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Komiseri Federica Mogherini ise BM öncülüğünde barış sürecinin başlatılabileceğine değindi.

ORTAK DEKLARASYON KABUL EDİLDİ

Zirve katılımcılarının kabul ettiği ortak deklarasyonda 9 maddede sağlanan uzlaşıya yer verildi. Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, terör örgütlerinin iktidara geçmesine izin verilmemesi, etnik ve dini farklılıkların korunması, savaşın sona ermesi için çabaların sürdürülmesi, 2012’de imzalanan Cenevre Mutabakatı’nın temel alınması ve Suriye’nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gibi başlıklar yer alıyor. Esed’in geleceği, terörle mücadele çerçevesinde devam eden operasyonlar, geçiş süreci ve diğer temel konularda ise anlaşma sağlanamadı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim