• BIST 9693.46
  • Altın 2508.912
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7586
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

“Suriye Türkmenleri Meselesi” Konferansı

“Suriye Türkmenleri Meselesi” Konferansı
Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, Türkmenlerin, Suriye'de 100 yıldan beri zulme maruz kaldığı bir topluluk...

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, Türkmenlerin, Suriye'de 100 yıldan beri zulme maruz kaldığı bir topluluk olduğunu söyledi.

Alperen Ocakları, Alperen Eğitim Kültür Merkezi ve Karadeniz kardelen Eğitim Kültür Derneği ortaklaşa "Suriye Türkmenleri Meselesi" konulu konferans düzenledi. Konferansa Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci konuşmacı olarak katıldı.

Konferans öncesi açılış konuşması yapan Alperen Eğitim Kültür Merkezi Başkanı Coşkun Arslan, "Türk-İslam dünyası zor bir süreçten geçiyor. Bu dönemde aslolan düşmanın ne yaptığı değil, bizim düşmanın tavırları karşısında nasıl bir tavır aldığımızdır" dedi.

Daha sonra "Suriye Türkmenleri Meselesi" konulu sunumunu yapan Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, "Türkmenler, Suriye'de 100 yıldan beri zulme maruz kalmış bir topluluk. Bugün Suriye Türkmeni dediğimiz topluluk Türk dünyasından ya da Türk milletinden ayrı bir ırk değil. Suriye sınırları oluştuktan sonra o sınırlar içerisinde kalmış Türklere, Suriye Türkmenleri diyoruz. Bugün Gaziantep'te, Hatay'da konuşulan dil neyse, Halep'te, Bayırbucak'ta konuşulan dil odur. Arada hiçbir fark yoktur. Hatta öz Türkçe kelimelerinin Suriyeli Türkmenlerde bulabilirsiniz" diye konuştu.

Suriye'nin durumu hakkında bilgi veren Cevizci, "Suriye'de Hama ve Humus bölgesi Türkmen bir bölge, 3 senedir abluka altında. Neredeyse dört bir tarafı Esad güçleriyle sarılmış bir durumda ve bu bölge 3 seneyi aşkın bir şekilde orada direniyor. Dışarıdan herhangi bir şeyin girmesi mümkün değil. Çok kaçak yollarla ancak nakit para ulaştırılabiliniyor. İnsanların orada bugüne kadar nasıl dayandıklarına biz bile hayret ediyoruz. 30 Eylül'den sonra Rus uçaklarının ilk bombaladığı yer de orasıdır. Şu anda Suriye'de gelinen bilanço 300 bin ölü, 5 milyon dış göç, 8 milyona yakın da iç göç olmak üzere toplamda 13 milyonu aşmış bir göç var. Esad zindanlarında 250 bine yakın tutuklu var. 100 bine yakın insan kayıp, 120 bine yakın aile kimsesizdir" şeklinde konuştu.

“Suriye Türkmenleri Meselesi” Konferansı

“Suriye Türkmenleri Meselesi” Konferansı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim