• BIST 9693.46
  • Altın 2506.644
  • Dolar 32.5784
  • Euro 34.78
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Suriye Türkmen Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Nidal Öztürk :

Suriye Türkmen Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Nidal Öztürk :
Suriye Türkmen Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Nidal Öztürk, Türkiye'den başka yaslanacak duvarları olmadığını söyledi.

Suriye Türkmen Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Nidal Öztürk, Türkiye'den başka yaslanacak duvarları olmadığını söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Kulübü tarafından düzenlenen "Ortadoğu'da Türkmen Varlığı" başlıklı panele, konuşmacı olarak Suriye Türkmen Meclisi Yürütme Kurulu Üyeleri Mehmet Türkhan ve Nidal Öztürk katıldı.

Panel sonrası bölgedeki son durum hakkında değerlendirmede bulunan Nidal Öztürk, Suriye Türkmenleri'nin Türkiye'den başka yaslanacak duvarları olmadığını söyledi.

Öztürk, "Suriye'deki Türkmenler 5 bölgede yaşıyor. Humus'taki Orta Bölge Türkmenleri rejim bombardımanından ötürü yurtlarını terk etmek zorunda kaldılar. Etnik temizlik yapıldı onlara. Rakka Türkmenleri ise PYD'nin baskısına maruz kaldılar. Halep Türkmen köyleri iki yıldır IŞİD kontrolü altında. Şam Türkmenleri ise rejim ablukasında, gıda bile onlara zor gidiyor. Carablus Arez arasında güvenli bölge olması Türkmen varlığının korunması için önem arzediyor. Güvenli bölgenin olması, Türkmen karakterinin korunması aynı zamanda Türkiye'nin güney sınırının güvenliği demektir. Türkiye'nin sınırı dost olan gruplar tarafından yönetilmelidir. Halep'in güvenliği Türkiye'nin güvenliği demektir. Biz Suriye Türkmenleri olarak Türkiye'yi her zaman anavatan bildik. Türkiye'den başka yaslanacak duvarımız yok. Gidip ABD ile Körfez ülkeleriyle, Batı ile ittifak kuramayız. Biz zadece Türkiye ile hareket ederiz" dedi.

"TÜRKMEN VARLIĞINI TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİ İÇİN KORUMAK ZORUNDAYIZ"

Bayırbucak'ta mücahidlerin yedi düvele karşı savaş verdiğini anlatan Mehmet Türkhan da, "Rusya İran Hizbullah tamamı bu bölgede canlı bırakmak istemiyorlar. Öyle bomba kullanıyorlar ki bitki bile kalmıyor ortada. Amaçları buradaki Türkmen varlığını yok etmek. Burayı Türk karakterinden temizlemek istiyorlar. Buranın Türkmenlerden temizlenmesi Kürtler için açılacak koridorun bir uzantısı olmasının yanı sıra 100 yıllık projenin de hayata geçirilmesi için önem arzediyor. Suriye'nin Fransız mandasına geçmesinden sonra Fransızların Nuseyri devleti kurmaları söz konusuydu. İhdas ettiler ama yaşatamadılar. Şu anda Bayırbucak tampon bölge. 100 yıllık bu projenin gerçekleşmesi için Bayırbucak Türkmenleri'nin oradan silinmesi gerekir. Bu olaylar başlamadan üç yıl önce Suriye hükümeti Nuseyrilere bizzat para vererek tapu aldırttı. Bayırbucak işte bunu engelliyor. Bayırbucak'ın güvenliği Hatay'ın dolayısıyla Türkiye'nin güvenliğidir. Biz burada Türkmen karakterini Türkiye'yi düşünerek korumak zorundayız" şeklinde konuştu.

Türkhan, "Bayırbucak'ta IŞİD'in I'sı DAEŞ'in D'si yoktur. Orada hedef bunların adını kullanarak Türkmen karakterini silmektir. Rusya'nın başka planları vardır. Gece gündüz burayı bombalıyor. Putin orada Türkmen olduğunu bilmiyorum diyor KGB'nin başkanlığını yapmış devlet başkanına bunu söylemeyi yakıştıramıyorum" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim