• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Suriye tezkeresi Meclis'te

Hükümet, Suriye tezkeresini TBMM'ye gönderdi. Ancak, hükümete Suriye'ye Türk askeri gönderme yetkisi veren tezkerenin, geçen yıla göre çok farklı bir gerekçesi var.
Bu yılki gerekçe, Suriye'de rejimin kimyasal silah kullanması ve bunun Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik oluşturduğu tehdit. Hükümete, gerekli gördüğü hallerde Türk asker gönderilmesi yetkisi veren tezkerenin süresi, bu kez de bir yıl olarak belirlendi. 
 
71 TÜRK VATANDAŞI ÖLDÜ
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla TBMM'ye sevkedilen tezkerede geçen yılın aksine, bu yıl Suriye'de yaşananlar nedeniyle ölen Türk vatandaşlarının sayısına da yer verildi. Tezkerede, "bugüne kadar Suriye kaynaklı saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 71'e ulaşmıştır" denildi. Tezkerede ayrıca Suriye'de yaşananlar nedeniyle 500 bin sığınmacının Türkiye'ye geldiği, çatışmaların devam etmesi nedeniyle, halen Suriye'de yerlerinden edilmiş 5 milyon kişinin, kitle halinde göç ihtimalinin büyük olduğu da vurgulandı. 
 
GEÇEN YILKİ TEZKEREDE ÖLEN TÜRKLER YOKTU
 
Geçen yıl TBMM'de kabul edilen Suriye'ye asker gönderilmesine izin tezkeresinde ise, Suriye'deki olaylar nedeniyle Türkiye'nin verdiği kayıplara hiç yer verilmemişti. Örneğin, Suriye'nin düşürdüğü Türk savaş uçağında şehit düşen iki pilota yer verilmemişti. 
 
GEREKÇE: REJİM, KİMYASAL SİLAH BİLE KULLANDI
 
Hükümetin bu yıl TBMM'ye sevkettiği Suriye tezkeresindeki en çarpıcı unsur, Suriye rejiminin kullandığı kimyasal silahlara vurgu yapılması.  Tezkerede, kimyasal silahların "rejim tarafından kullanıldığı" kesin bir dille ifade edilerek, şöyle denildi;
 
"Rejim, uluslararası hukuku hiçe sayarak, halka yönelik balistik füzeler dahil, ağır silahlar ve ayrım gözetmeksizin havadan yaptığı bombardımanlara ilaveten, kimyasal silah da kullanmaya başlamış; son olarak 21 Ağustos 2013 günü Şam'da kimyasal silahlarla yaptığı saldırıda önemli bir çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 1400 Suriye vatandaşı hayatını kaybetmiştir."
Kimyasal saldırının "insanlığa karşı suç" olduğunun vurgulandığı tezkere gerekçesinde, Türkiye'nin de tehdit altında olduğu açık ifadelerle dile getirildi. 
 
"TÜRKİYE, HER TÜRLÜ SALDIRIDAN EN ÇOK ETKİLENECEK ÜLKE..."
Tezkerede şöyle denildi;
 
"Gelişmeler, Suriye rejiminin uluslararası normalara aykırı, her türlü yöntemi ve silahı kullanabileceği noktaya vardığını göstermektedir. Türkiye, rejimin yapabileceği her türlü saldırıdan ve Suriye'deki belirsizlik ve kaos ortamından en çok etkilenecek ülke konumundadır."  
 
İŞTE SURİYE TEZKERESİ
 
untitled-6.20131001133219.jpg
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim