• BIST 9693.46
  • Altın 2509.143
  • Dolar 32.5805
  • Euro 34.8237
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Suriye Sınırına Akın Var! Binlerce Mülteci Kapıya Dayandı

Suriye Sınırına Akın Var! Binlerce Mülteci Kapıya Dayandı
Halep ve Azez'den kaçan binlerce Suriyeli, Türkiye tarafında sınıra dayandı.

Başbakan Davutoğlu'nun dün 70 bin kişinin Türkiye'ye doğru hareket ettiğini duyurmasının ardından sınır kapılarında teyakkuza geçildi. Türkiye - Suriye sınırının Suriye tarafında, Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısında yeni mülteci akını yaşanıyor. Suriye rejimi ile muhalifler arasında yaşanan yeni çatışma ortamından kaçanlar, Türkiye tarafında sınıra dayandı.

KONTEYNER KENTLERE ALINMASI BEKLENİYOR

Kilis'teki üst düzey yetkililerin resmi araçlarıyla Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçerek mültecilerin olduğu yere gittikleri görüldü. Suriyelilerin, muhtemel göç dalgası için daha önce Kilis'te hazırlanan konteyner kentlere alınması bekleniyor. Sınırın karşı tarafında zaman zaman yaşanan çatışmaların sesleri de Kilis'ten duyuluyor.

AFAD HAZIR

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD) Halep'e düzenlenen hava saldırılarından kaçan Suriyeliler için AFAD Nüfus Hareketi Yönetim Sistemi hazır hale getirildiğini açıkladı. Tüm senaryolara karşı dinamik planlamalar yapan AFAD sistemin uygulamaya hazır tutulması için koordinasyonundaki kurumlara 'mesaj emri' gönderdi. Olası ihtiyaç için AFAD Barınma Merkezlerinde yeterli boş kapasite ayrıldı.

Halep'e ve kuzey bölgelerine düzenlenen hava saldırılarından kaçan Suriyelilerin olası kabulü ve ihtiyaçları için AFAD Nüfus Hareketi Yönetim Sistemi uygulamaya hazır durumda bulunuyor. AFAD, Türkiye ve çevresinde değişen mevcut durumlara göre dinamik ve esnek planlamalar yapıyor. Olası tüm senaryolar sürekli olarak değerlendirilerek gereken hazırlıklar tamamlanıyor.

AFAD NÜFUS HAREKETİ YÖNETİM SİSTEMİ

Daha önce Kobani'den 3 günde gelen 200 bin kişinin sorunsuz şekilde Türkiye'ye kabul edilmesini sağalayan sistem, uygulamaya hazır. Uluslararası prosedürlere göre silahtan arındırma, acil su ve gıda yardımı, detaylı arama, sağlık taraması, biyometrik kayıt ve barınma alanlarına transferi içeren süreç için hazırlıklar tamamlandı.

POLİSLERİN İZİNLERİ KALDIRILDI

Suriye ordusunun Rus savaş uçaklarının desteğiyle Halep'i vurmasının ardından binlerce kişi Türkiye'ye doğru geliyor. Suriyelilerden bazıları sınıra, tel örgülere ulaştı. Kilis sınırındaki hareketlilik nedeniyle asker ve polislerin izinleri ikinci bir karara kadar kaldırıldı.

Başbakan Davutoğlu dün 70 bin kişinin Türkiye'ye doğru hareket ettiğini söylemişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim