• BIST 9735.84
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Suriye karar taslağı bu akşam oylanacak

İngiltere, Suriye’de Beşşar Esad rejimi tarafından kimyasal silah kullanılmasını kınamak ve sivilleri korumak için gereken adımların atılması amacıyla Birleşmiş Milletler’e (BM) karar taslağı sundu
Taslak, bugün geç saatlerde Güvenlik Konseyi'nde oylanacak. Almanya, Rusya başta olmak üzere Güvenlik Konseyi üyelerinin taslağı desteklemelerini istedi. Rusya ise veto hakkı kullanabileceğinin sinyalini verdi.
 
İngiltere, Şam rejimi tarafından kimyasal silah kullanılmasını kınayan bir karar taslağını BM’ye sundu. Taslağın bu akşam BM Güvenlik Konseyi'nde oylanması bekleniyor. Almanya, karar taslağının desteklenmesini isterken, Rusya'dan 'bekleyin' mesajı geldi.
 
Sivillerin korunması için gereken önlemlerin alınmasını öngören karar taslağı, İngiltere Başbakanı David Cameron tarafından Twitter hesabında duyuruldu.
 
Cameron, attığı tweet’te, “BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye olan sorumluluğunu sürekli yerine getirmesi gerektiğinden bahsettik. Bugün, bunu yapmak için bir şansımız var” dedi.
 
Cameron, taslağın BM Güvenlik Konseyi’nde bugün geç saatlerde oylamadan geçirileceğini belirtti.
 
ABD ve müttefikleri, Suriye’ye askeri operasyon seçeneğini de Güvenlik Konseyi’nde değerlendirmeyi düşünse de, Esad rejiminin müttefikleri Çin ve Rusya’nın veto hakkını kullanmasından endişe ediyor.
 
Askeri operasyon için hazırlıklarını sürdüren ABD ve müttefikleri, Şam’da incelemelerde bulunan BM Kimyasal Silah Denetleme Heyeti’nin çalışmalarını sonlandırmasını bekliyor.
 
untitled-48.20130828153643.jpg
 
'BM ONAYI GEREKLİ'
 
BM ve Arap Birliği özel temsilcisi El Ahdar el İbrahimi, Suriye'ye düzenlenmesi planlanan her türlü askeri operasyon için BM'den onay çıkması gerektiğini söyledi.
 
El İbrahimi, "Uluslararası kanunlar bu konuda net.Kanunlar, askeri müdahalenin Güvenlik Konseyi kararının ardından alınması gerektiğini belirtiyor" dedi.
 
Cezayir'in geçmişte dışişleri bakanlığını yapmış olan el İbrahimi, "ABD Başkanı Barack Obama'nın ve Obama yönetiminin askeri seçeneği öne çıkarmak istemediğini biliyorum. Ancak uluslararası kanunlar çok açık" dedi.
 
untitled-47.20130828153533.jpg
 
ABD 5. Filo'su Basra Körfezi'nde bekliyor.
 
ALMANYA: KARARI DESTEKLEYİN
 
Almanya, Güvenlik Konseyi'nde oylanacak Suriye karar taslağının, tüm üyeler tarafından desteklenmesini istedi.
 
Almanya Dışişleri Bakanı Bakanı Guido Westerwelle, özellikle Rusya'nın bugün akşam saatlerinde oylanması beklenen Suriye hakkındaki karar taslağında desteğini ortaya koyması gerektiğini ifade etti.
 
RUSYA'DAN VETO SİNYALİ
 
Rusya, İngiltere'nin karar taslağı sunmasının ardından yaptığı açıklamada, suriye'ye müdahale olasılığının Güvenlik Konseyi'nde tartışılması için henüz erken olduğunu belirtti.
 
Interfax haber ajansının verdiği bilgiye göre, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vladimir Titov, 'Rusya'nın, Şam'da incelemelerini sürdüren BM Kimyasal Silah Denetleme Heyeti'nin raporunu bekleyeceğini' belirtti.
 
Rusya böylece, karar taslağı oylamasında veto hakkını kullanabileceğinin sinyalini verdi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim