• BIST 9524.59
  • Altın 2508.202
  • Dolar 32.5994
  • Euro 34.7296
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Suriye için 'siyasi geçiş' gündemi

Suriye için 'siyasi geçiş' gündemi
Uluslararası Suriye Destek Grubu New York'ta Suriye'deki son durumu görüşmek üzere bugün toplanıyor.

Uluslararası Suriye Destek Grubu New York'ta Suriye'deki son durumu görüşmek üzere bugün toplanıyor.

ABD'nin New York kentinde bir araya gelecek grubun görüşmeleri, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan toplantıların devamı niteliğinde. 

30 Ekim'deki ilk Suriye toplantısına Çin, Mısır, Fransa, Almanya, İran, Irak, İtalya, Ürdün, Lübnan, Oman, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, ABD ve Türkiye olmak üzere 17 ülkenin dışişleri bakanları katılmıştı.

Toplantıların 14 Kasım'da yapılan ikincisine ise 17 ülkeye Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Arap Birliği de eklenerek, "Uluslararası Suriye Destek Grubu" oluşturulmuştu.

Rusya'dan ısrarcı, ABD'den muğlak ifadeler

Muhalif gruplardan ve diplomatik görüşmelere katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kremlin, görüşme gündeminin Esed konusundan uzaklaştırılıp muhaliflerin durumuna odaklanması için yoğun çaba içinde. Rusya, rejimle masaya oturacak muhalefetin olabildiğince zayıf olması amacıyla en fazla çabayı terör örgütleri listesinin oluşturulmasına harcıyor.

Kremlin yönetimi, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarıyla terör örgütü olarak kabul edilen DAEŞ ve Nusra Cephesi dışında, rejime karşı savaşan başta Ahraruş Şam olmak üzere çok sayıda silahlı muhalif örgütü aynı kapsama aldırmak istiyor.

Gerçekçi ve uygulanabilir formül vurgusu

İngiltere ve Fransa yönetimleri de Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığının altını çizen açıklamalar yapmaya devam ederken, diplomatik kaynaklar uzlaşma için "gerçekçi formül" vurgusu yapıyor. Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin, gerek siyasi grupların gerek sahada rejimle çatışmaya devam edenlerin ikna edilebilmesi gerektiğine dikkat çektiğini bildiren diplomatik kaynaklar, olabildiğince gerçekçi, uygulamaya geçirilebilir ve tabandan destek alacak formüllere yoğunlaşılmasının önemine işaret ediyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim