• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Suriye için insani yardım çağrısı

Birleşmiş Milletler'in insani yardım kuruluşları, Suriye krizinden etkilenen kişilere uluslararası toplumdan daha fazla destek çağrısı yaptı.
Birleşmiş Milletler'in insani yardım kuruluşları, Suriye krizinden etkilenen kişilere uluslararası toplumdan daha fazla destek çağrısı yaptı ve Suriye krizine siyasi çözümün gerekliliğini vurguladı.
 
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Ankara'da düzenledikleri ortak basın toplantısında Suriyeli mültecilerin durumu hakkında son bilgileri verdi.
 
Özellikle çocukların durumu üzerinde duran BM insani yardım kuruluşlarının temsilcileri, Türkiye ve mültecilere kucak açan diğer ülkelere yardımlarından dolayı teşekkürlerini iletti ve uluslararası topluma Suriye'deki krize acil bir siyasi çözüm bulunması ve mültecilere yardım konusunda destek yapılması çağrısını yineledi.  
 
BMMYK Türkiye Temsilcisi Batchelor, "BM Güvenlik Kurulu özel bir amaçla kuruldu. BM'nin insani yardım kuruluşlarının kuruluş amaçları ise farklı" dedi.
 
Batchelor, "BM, tarihindeki en büyük insani yardım çağrısını Suriye'deki kriz için yaptı. Biz toplu çabalar sayesinde insanlara yardım etmeye çalışıyoruz. Ama sadece yardım etmekle kalmak istemiyoruz aynı zamanda çözüm de bulunmasını istiyoruz. Bu da tabii ki BM Güvenlik Konseyi'ndeki siyasi forum içinde bulunabilecek" diye konuştu.
 
UNICEF Türkiye Temsilcisi Abulaban da Güvenlik Konseyi'nin henüz bir çözüm için uzlaşamadığını hatırlatarak, "Bu tür durumlarda Güvenlik Konseyi'nin müdahale için bir uzlaşı içinde olması gerekiyor. Bir uzlaşı olmadığı için hepimiz çok üzgünüz. Konsey'e uzlaşı için yapılan her türlü çağrıya da katılıyoruz" dedi.
 
1 milyon çocuk mülteci konumunda
 
BM yetkilileri, Suriye'den kaçan ve bölge ülkelerine sığınan 1 milyon çocuk bulunduğunu, 1 milyon kadar çocuğun da Suriye içinde evlerinden olduğunu açıkladı. 
 
BMMYK Temsilcisi Batchelor, "Utanç verici bir tabloyla karşı karşıyayız" dedi ve "1 milyon çocuktan bahsediyoruz. Aslında 1 çocuk bile bu duruma düşmemeli. Son 2 yılda bu konuya siyasi bir çözüm bulunamadı. Biz uluslararası camiaya bunun için çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca insani yardımlar konusunda desteklerin artırılması çağrımızı da yineliyoruz" diye konuştu.
 
Batchelor, bu çocuklara bir gelecek sağlanmasının önemine de dikkati çekerek, "Türk hükümetine ve Türk halkına müthiş cömertlikleri ve misafirperverlikleri için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bu kriz sırasında yapılanlar unutulmayacak. yardımlar konusunda çok yüksek rakamlar harcanıyor. Tarih bunu hatırlayacak" ifadesini kullandı.
 
UNICEF Türkiye Temsilcisi Abulaban ise "Türk insanı gerçek bir insani yardım tavrı gösterdi. Biz de donör ülkelerden gelen kadarını ulaştırabiliyoruz. Uluslararası topluma şunu söylemek istiyorum. Sadece 'Türkiye'ye teşekkür ediyoruz' demek dışında desteklerinizi artırın ve bu trajediyi bir an önce durdurmak için bir şeyler yapın" dedi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim