• BIST 9524.59
  • Altın 2503.709
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.5666
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Suriye barış görüşmeleri muhalefetsiz başlıyor

Suriye barış görüşmeleri muhalefetsiz başlıyor
İsviçre'nin Cenevre şehri, Suriye'nin geleceğinin konuşulacağı ve krize siyasi bir çözüm aranacak üçüncü Cenevre toplantısına ev sahipliği yapıyor.

İsviçre'nin Cenevre şehri, Suriye'nin geleceğinin konuşulacağı ve krize siyasi bir çözüm aranacak üçüncü Cenevre toplantısına ev sahipliği yapıyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Cenevre'deki barış görüşmelerini bugün başlatacağı açıklandı. Staffan de Mistura, bugün Suriye rejiminin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi başkanlığındaki heyetle bir araya gelecek.

MUHALİFLER GELMEDİ

Riyad'da oluşturulan muhalefet heyeti ise kuşatmaların kaldırılmaması ve sivillerin hâlâ saldırılara uğraması sebebiyle müzakerelere katılmaya ikna edilebilmiş değil.

Riyad destekli muhaliflerin toplantıya henüz katılma kararı vermedikleri ve Cenevre'ye gelmedikleri belirtiliyor. Suudi Arabistan destekli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi daha önce yaptıkları açıklamada da BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura'ya Cenevre görüşmelerinde birlik hükümeti değil geçiş hükümeti kurulmasından yana oldukları yönünde talepte bulundukları ve cevap beklediklerini kaydetmişti.

Muhalefetin diğer kanadı Rusya'nın desteklediği Heysem Menna, eski Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil ve Suriye'nin eski Dışişleri sözcüsü Cihad Makdissi ile PYD'nin Cenevre'ye çağrılmaması durumunda masaya oturmayacakları yönünde karar verdikleri belirtiliyor.

De Mistura, taraflarla ayrı ayrı görüşeceği için önümüzdeki saat ya da günlerde muhalif gruplar da sürece dahil olabilecek.

PROTESTO GÖSTERİLERİ

Dünya basını, Cenevre'deki görüşmelere yoğun ilgi gösteriyor. BM merkezi önünde Esed rejimi ve uluslararası topluma yönelik protesto eylemleri de var. Dünya liderlerinin maskelerini takmış aşçı kılığındaki göstericiler, kuşatma altındaki insanların ot ve yaprak yemeye mahkum edilmesine dikkat çekiyor.

Suriye krizine siyasi bir çözüm aranacak üçüncü Cenevre toplantısının daha önce 25 Ocak'ta başlayacağı açıklanmış ancak bu tarih daha sonra 29 Ocak'a çekilmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim