• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Sürgündeki Kırım Lideri: Kırım'a eski Sovyet rejiminden daha beteri geldi

Sürgündeki Kırım Lideri: Kırım'a eski Sovyet rejiminden daha beteri geldi
Strazburg'da sürgünde yaşamak zorunda bırakılan Kırım Tatarlarının halk lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 2 yıl önce başlayan Rus işgali sonrasında...

Strazburg'da sürgünde yaşamak zorunda bırakılan Kırım Tatarlarının halk lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 2 yıl önce başlayan Rus işgali sonrasında Kırım Türklerinin kendi topraklarında büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. Kırımoğlu, "Kırım işgalinin 2. yılı doluyor. Toprağımıza eski Sovyet rejiminin daha beteri geldi. Hiçbir özgürlük yok. Kaçırılanlar, öldürülenler çok. Kırım Tatarları öztopraklarında sürgün yaşamak zorunda bırakılıyor. Tek amacımız toprağımızı işgalden kurtarmak, yurdumuza geri dönmek." dedi. Uçak krizi sonrası Ankara-Moskova arasında yaşananlardan dolayı Kırım'da hayat süren Türklerin büyük zulüm gördüğünü belirten Kırımoğlu, Türkiye'den konut talebinde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi toplantılarına katılmak üzere gittiği Strazburg'da, sürgünde yaşamak zorunda bırakılan Kırım Tatarlarının halk lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile görüştü. Eskişehir'de on binlerce soydaşlarının yaşadığını belirten Çakırözer, Kırımoğlu'na, "Haklı mücadelenizde yanınızdayız. Türkiye, Avrupa ve dünyada siz Kırımlı soydaşlarımızla tam dayanışma içindeyiz. Ne zaman bir talebiniz olursa hem biz CHP olarak hem de parti ayrımı gözetmeksizin tüm Eskişehirliler sizlerin yanınızda olacağız. Türkiye'de yaşayan herkes de size yapılan haksızlıkların bir an önce giderilmesini istemektedir." dedi.

"ŞUANKİ DURUMUMUZ ESKİ SOVYET REJİMİDEN BETER"

Kırımoğlu da görüşmede, Çakırözer'e 2 yıl önce gerçekleştirilen Rus işgali sonrasında yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Şuanda Kırım Türklerinin kendi topraklarında, eski Sovyet rejiminin uyguladığı baskıdan daha ağır ve daha beter bir durum yaşadığı kaydetti. Kırımoğlu, şunları söyledi: "Kırım işgalinin 2. yılı doluyor. Toprağımıza eski Sovyet rejiminin daha beteri geldi. Hiçbir özgürlük yok. Kaçırılanlar, öldürülenler çok. Kırım Tatarları öztopraklarında sürgün yaşamak zorunda bırakılıyor. Bütün amacımız bir an önce toprağımızı işgalden kurtarmak ve yurdumuza geri dönmek."

"AK PARTİ İKTİDARI RUSYA'YA YAPTIRIMA UYMADI, ÜZÜNTÜ DUYDUK"

Kırımoğlu, Çakırözer'e AK Parti hükümetinin Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımlara katılmamasından da üzüntü duyduklarını iletti. Rus uçağının düşürülmesi sonrasında ise tutumun değiştiğini ifade etti. Ankara-Moskova arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Kırım'da yaşayan Türk vatandaşlarının da büyük zulüm gördüğünü vurgulayan Kırımoğlu, "Kırım'da yaşayan Türk vatandaşlarına çok baskılar yaptılar. Kırım'ı terk etmeye mecbur ettiler. İş adamlarının tüm işlerini yağmaladılar. Çok vahşi davranışlar oldu." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DEN YARDIM İSTEDİ"

Çakırözer aracılığıyla Türkiye'den yardım isteyen Kırımoğlu, şöyle devam etti: "Öncelikle, Kırım'dan ayrılmak zorunda kalan 15-16 bin insanımızın milli kimliklerini kaybetmemesi için dağılmadan tek bir bölgede, Herson bölgesinde toplanmasını istiyoruz. Ki işgal bittiğinde hemen geri dönebilelim. Oraya acilen prefabrik evlere ihtiyacımız var. Diğer hayati taleplerimiz ise öğrencilerimizin Türkiye üniversitelerinde okuyabilmesi. Ve Kırım'a yayın yapan tek Tatar kanalının yayınlarını Ukrayna'dan sürdürebilmesi. Bu konularda Türkiye'nin yardımına ihtiyacımız var. Bir de Rusya'ya yönelik yaptırımlara Türk hükümetinin de uymasını istiyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim