• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Sürekli sinirliyseniz ve baş ağrınız varsa 'uyku apnesi' hastalığınız olabilir

Sürekli sinirliyseniz ve baş ağrınız varsa 'uyku apnesi' hastalığınız olabilir
Turgut Özal Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanı Yrd.

Turgut Özal Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gülbahar Darılmaz Yüce, gece boyunca terleme, gün içinde yorgunluk ve uyuklama, baş ağrıları, sinirlilik ve ağız kuruluğunun uyku apnesi hastalığı belirtisi olabileceğine dikkat çekti. Yüce, uyku apnesinin vücutta "hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, serebrovasküler hastalıklar, metabolik sendrom" gibi çok önemli rahatsızlıklara sebep olduğunu vurguladı.

Uzman Yrd. Doç. Dr. Gülbahar Darılmaz Yüce, uyku apnesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yüce, uykuda nefesin 10 saniye veya daha uzun süreyle kesilmesinin apne olarak adlandırıldığını ifade etti. Uyku bozukluğuna yol açan yaklaşık 100 kadar hastalıktan en önemlisinin uyku apnesi olduğunu belirten Yüce, "Uykuda bütün vücut kasları gibi, damak ve solunum sistemi etrafındaki kaslar da gevşer, solunum yolu tıkanmaya başlar, uyku derinleştikçe solunum yollarındaki bu daralma daha da artar ve apneler süre ve şiddet olarak artar." dedi.

ÇOK SAYIDA ŞİKAYETİN SEBEBİ

Yüce konuşmasına şu şekilde devam etti: "Bunun sonucunda kişi ya uyanır ya da farkında olmadan daha yüzeysel uykuya geçer. Bu döngü bütün gece boyunca defalarca tekrarlanır. Bu nedenle gece boyunca terleme, sabah dinlenmeden kalkma, gün içinde yorgunluk ve uyuklama, baş ağrıları, ağız kuruluğu, cinsel isteksizlik ve yetersizlik, sinirlilik, konsantrasyon eksikliği gibi şikayetlere neden olur. Gece tekrarlayan apneler nedeniyle kanda oksijen düzeyinde tekrarlayan düşmeler meydana gelir bu durum hipertansiyon, kalp hastalıkları ve serebrovasküler hastalıklara yol açar."

TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK

Uyku apnesinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Yüce, ancak temel sorunun tanı konma aşamasında olduğunu kaydetti. Pek çok hastanın hastalığının farkında olmadığını ya da farkında olmasına rağmen hastalık sadece uyku sorunu olarak gördüğünü ve önemsenmediğini vurguladı. Yüce, "Tanıda Anamnez, KBB muayenesi, Epworth Uyuklama Skalası önemlidir. Ancak kesin tanı, "Polisomnografi" denilen uyku testi ile konur. Hasta bir gece uyku laboratuvarında uyur ve gece boyunca izlenir. Ertesi gün, programa yüklenen veriler üzerinde skorlama yapılarak hasta hakkında detaylı bir rapor elde edilir." diye konuştu.

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim