• BIST 9454.03
  • Altın 2503.803
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.823
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Sürekli çıkan aftlar nasıl engellenir

Aft ağızdaki sığ, acı verici yaralardır.
Genelde kırmızı renktedirler, bazen de üstlerinde beyaz bir kabuk olur. Dudaklarınızın iç kısmında, yanaklarınızın içinde, diş etlerinizin kenarlarında veya dilinizin üstünde meydana gelebilirler. Aftlar uçuklardan farklıdır, uçuklar genelde dudaklarınızın dışında veya ağzınızın kenarlarında çıkar.
 
Aftlara, aftöz ülserler de denir. Aftlar kadınlarda, ergenlik çağı ve 20 li yaşlarda olan kişilerde daha fazla olmak üzere herkeste görülebilir. Aftlar aileden gelebilir ama bulaşıcı değildir. Doktorlar aftlara tam olarak neyin yol açtığını bilmiyor. Ağız zedelenmeleri, stres, kötü beslenme, besin alerjisi ve âdet dönemi aft oluşma olasılığını artırabilir.
 
Aftlar için ne zaman doktora gitmeliyim?
 
Aftlarınız genişse, iki haftadan daha uzun sürüyorsa veya yiyip içemeyeceğiniz kadar acıyorsa bir doktora görünmelisiniz. Size (doğrudan yaraya sürülen) bölgesel bir ilaç ya da özel bir ağız suyu verebilir. Ayrıca aftlarınız varken ateşiniz varsa veya halsizlik hissediyorsanız da doktora gitmelisiniz. Yılda üç kereden sık aft çıkarıyorsanız bunu doktorunuza mutlaka söyleyin.
 
Aftlarım için ilacı nasıl doğru şekilde kullanabilirim?
 
İlacı "çalkala ve yut" ya da "çalkala ve tükür" diye talimat alabilirsiniz. Yani ilacı ağzınızda, özellikle aftın etrafında gezdirip birkaç dakika sonra ya yutarsınız ya tükürürsünüz. Doğrudan aftın üstüne sürülecek bir ilaç kullanıyorsanız yarayı bir kulak çubuğuyla kurulayın. Sonra başka bir kulak çubuğuna, ufak miktarda ilaç koyun. Ardından çubuğu kullanarak ilacı aftınızın üstüne sürün. 30 dakika boyunca bir şey yiyip içmeyin. Yoksa ilaç silinip gider.
 
Aftları önlemek için ne yapabilirim?
 
Maalesef doktorlar aftları önleyecek bir şey bilmiyor. Ne var ki, sakızdan ve sert, gevrek veya baharatlı besinlerden kaçınarak ağız tahrişini azaltabilirsiniz. Dişlerinizi öğünlerden sonra yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalayarak ve ağzınızı her gün çalkalayarak aftlara yol açan yiyecekleri temizleyebilirsiniz.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim