• BIST 8970.5
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Sur’da Yasağın Kalktığı Mahalle Ve Sokaklara Vatandaşlar Akın Etti

Sur’da Yasağın Kalktığı Mahalle Ve Sokaklara Vatandaşlar Akın Etti
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 103 gün süren operasyonlarda teröristlerin açtığı hendek ve kurduğu barikatlardan temizlenen bir mahalle ve 4 sokakta yasağın...

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 103 gün süren operasyonlarda teröristlerin açtığı hendek ve kurduğu barikatlardan temizlenen bir mahalle ve 4 sokakta yasağın bu sabah kaldırılmasının ardından vatandaşlar bölgeye akın etti. İlçede yoğun güvenlik önlemleri sürerken, vatandaşlar ve belediye çalışanları tarafından temizlik çalışmaları başlatıldı.

Etrafı surlarla çevrili tarihi Sur ilçesinde 28 Kasım 2015'te başlayan çatışmalar, 103 günün ardından 10 Mart 2016'da sona ermişti. Sokağa çıkma yasağının 2 Aralık 2015'ten itibaren devam ettiği ilçede operasyonların bitmesinin ardından bugün sabah saatlerinde Gazi Caddesi'nin tamamı, Cevatpaşa Mahallesi'nin tamamı, Dabanoğlu Mahallesi'nde bulunan Marangoz Sokak, Miras Sokak, Süleyman Nazif Sokak ve Varol Sokak için yasak kaldırıldı. Sur Kaymakamlığı tarafından yapılan duyurunun ardından duyum alan vatandaşlar, ikamet ettikleri mahallelere ve sokaklara akın etti. Bazı mahallelerde ise biriken çöplerin kaldırılması için temizlik çalışmalarına da başlandı.

Sokağa çıkma yasağının başladığı günden itibaren ilçenin birçok noktasına kurulan polis mevzileri ve barikatlar ise yavaş yavaş kaldırılmaya başlandı. Operasyonların şiddetli yaşandığı günlerde sokağa çıkma yasağı bulunmayan Gazi Caddesi'ndeki esnafın da bir kısmı bugün iş yerlerini açmaya başladı. Esnafın da iş yerleri önünde temizlik çalışması yaptıkları ve bazı noktalarda Toplumsal Olaylara Müdahale Araçlarının (TOMA) su dökerek yardımcı olduğu görüldü.

DSİ ARAÇLARI HAFRİYATLARI TAŞIMAYA BAŞLADI

Yaklaşık 103 gün süren operasyonlarda, teröristler tarafından sokaklara kurulan barikatlara konulan bombaların infilak etmesi nedeniyle birçok ev kullanılamaz hale geldi. Çatışmaların yoğun yaşandığı bölgelerdeki tahribat yüksek binalardan görüldü. Tarihi birçok yerin ve Kurşunlu Camii'nin zarar gördüğü, bazı evlerin ise çöktüğü görüldü. Güvenlik güçlerinin çalışmaları sürerken, Devlet Su İşleri'ne (DSİ) bağlı kamyonlara da hafriyatlar yüklenmeye başlandı. Yıkılan evlerden arta kalan molozlar, iş makineleri tarafından toplandı.

Teröristlere yönelik gerçekleştirilen operasyonlara katılan askerler Sur ilçesinden ayrıldı. Tank ve askeri araçların geçtiğimiz gün çıktığı ilçede polis ekipleri asayişi sağlamaya başladı. İki grup halinde birleştirilen polis ekipleri şuan için yasağın kaldırıldığı bir mahalle ve bazı sokaklarda devriye görevi yürütüyor. İlçe girişinde ise polis bariyerleri kaldırılmadı.

VATANDAŞLAR OPERASYON ANINI ANLATTI

İsmini vermek istemeyen yaşlı bir kadın, aileleri ile birlikte içeride kaldıklarını ve perişan olduklarını söyledi. Yaklaşık 3 aydır ailesi ile birlikte içeride olduğunu ileri süren kadın, "Çok kötü şeyler yaşadık. Buradan dışarı çıkmak istedik. Ancak gidecek yerimiz olmadığı için gidemedik" dedi.

Aynı mahallede oturan ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise, seslerden korktuklarını, artık geceleri uyuyamadıklarını ifade etti. Gıda sorunları olduğunu ve 4 çocuğunu hastaneye götüremediğini belirten vatandaş, "Çocukları daha sonra çıkardım, geri getirdim ama ben içeri giremedim. 1 hafta boyunca ekmek alamıyorduk. Evde bulunan tüple bir şeyler yapıp yedik. Gıda, meyve ve sebze bile yiyemiyorduk" diye konuştu.

Öte yandan, güneşli havayı fırsat bilen vatandaşlar Gazi Caddesi'ne akın etti. İlçe en kalabalık günlerinden birini yaşarken, bazı vatandaşların ise yasağın kaldırıldığı sokaklardan ev eşyalarını çıkardıkları görüldü.

Sur’da Yasağın Kalktığı Mahalle Ve Sokaklara Vatandaşlar Akın Etti

Sur’da Yasağın Kalktığı Mahalle Ve Sokaklara Vatandaşlar Akın Etti

Sur’da Yasağın Kalktığı Mahalle Ve Sokaklara Vatandaşlar Akın Etti

Sur’da Yasağın Kalktığı Mahalle Ve Sokaklara Vatandaşlar Akın Etti

Sur’da Yasağın Kalktığı Mahalle Ve Sokaklara Vatandaşlar Akın Etti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim