• BIST 9546.43
  • Altın 2489.074
  • Dolar 32.5028
  • Euro 34.7893
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Sur’da eğitim öğrencisiz başladı

Sur’da eğitim öğrencisiz başladı
Türkiye genelinde 2015-2016 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi bugün başladı.

Türkiye genelinde 2015-2016 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi bugün başladı. Sokağa çıkma yasağı uygulanan yerlerde okullar açılmazken, yasağın uygulanmadığı ancak çatışmaların yaşandığı ilçelerde eğitim öğrencisiz başladı. 2 Aralık'tan beri çatışmaların devam ettiği Sur ilçesinin, sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı 9 mahallesinde okullar eğitime başladı ancak öğrenci sayısı mevcudun yüzde birini bile bulmadı.

Aylardır sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği Güneydoğu'da eğitim yılının ikinci dönemi yine sıkıntılı başladı. İdil'de öğretmenlerin İstanbul'a çağrılması nedeniyle eğitim verilemedi. Cizre, Nusaybin, Silopi'de öğrencilerin büyük kısmı okula gidemezken en büyük sıkıntı Sur ilçesinde yaşandı. Sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar sebebiyle yaşanan göçler eğitime yansıdı. Sur ilçesinin 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar devam ediyor. Bu bölgedeki bütün okullar, eğitim döneminin başından beri kapalı. Bazı okulların yakıldığı belirtiliyor. İlçenin sokağa çıkma yasağının olmadığı mahallelerinde ise okullar bugün açıldı ama yaşanan göçler nedeniyle öğretmenler öğrenci bulamadı. Melikahmet, İsmetpaşa ve İskenderpaşa başta olmak üzere birçok okul neredeyse öğrencisiz eğitime başladı. Okullara sadece 10-15 öğrencinin geldiği görüldü.

SİLAH SESLERİ ALTINDA EĞİTİM

Melikahmet Caddesi üzerindeki okulların önünde bekleyen bazı öğrenciler, 2 kilometre ileride devam eden çatışmaların seslerini duyuyor. Okula gelen öğrenciler, "Eğitim için sessiz bir ortam istiyoruz." dedi. Bir öğrenci, "Hocalarımız, gelen öğrenci az olduğu için ders veremedi. Okullarımız hiç doğru düzgün açılmadı ki. Arkadaşlarımız da mağdur. Derslerden geri kalıyoruz. Eğitimden geri kalıyoruz." dedi.

Başka bir öğrenci ise bu dönem sadece bazı günler okula gidebildiğini belirterek, "Hep silah ve bomba sesleri duyduk. 2 ay okula gidemedim. Bugün okullar açıldı ama kimse gelemiyor. Anneler, okula saldırı olabileceği korkusunu yaşıyor." diye konuştu.

VELİLER: ÇOCUKLARIMIZ MAĞDUR

Okulun önünde bekleyen bir veli ise "Alipaşa İlköğretim Okulu kapalıdır ve çocuklarım okula gitmiyor. Bu çocukların yetişmesi lazım, okuması lazım. Bu savaşın bir an önce durması gerekiyor." şeklinde konuştu. Kesiye Varlı isimli bir anne ise çocuklarını 3 aydır okula gönderemediğini belirterek, yaşananlara tepki gösterdi. Varlı, "Çocuklarımızı okula gönderemiyoruz. Başbakan hiçbir çocuk mağdur edilmeyecek diyor. Bizim çocuklarımız mağdurdur. 3 aydır yeter artık. 4 tane çocuğum, 3'ü eğitim çağında. Yeter artık. Öldürmek kolay da barış mı zor? Okulu taşımıyorlar, çocukları başka yere göndermiyorlar." ifadelerini kullandı.

3 AYDIR OKULA GİDEMEYEN UMUT: OKUMAK İSTİYORUM

Çocuğuyla Sur'da yürüyen bir veli ise bazı hocaların okulda olduğunu ancak kimsenin çocuğunu korkudan gönderemediğini dile getirdi. Veli, "Üç aydır okul yok. Silahlar patlıyor, çocuklar korkuyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Buna çare bulunması gerekiyor." dedi. Umut ismindeki öğrenci ise "Okumak istiyorum. Silahlar patlıyor, korkuyorum." sözleriyle düşüncelerini anlattı.

Bir sokakta oturan Serdar Canbey isimli öğrenci ise kısa süre önce yakılan Süleyman Nazif İlkokulu öğrencisi olduğunu belirterek, "Ama dört aydır okula gidemiyorum." dedi.

Sur’da eğitim öğrencisiz başladı

Sur’da eğitim öğrencisiz başladı

Sur’da eğitim öğrencisiz başladı

Sur’da eğitim öğrencisiz başladı

Sur’da eğitim öğrencisiz başladı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim