• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Süper Lig'in Afrikalı yıldızları

Süper Lig'in Afrikalı yıldızları
Avrupa'nın önde gelen 5 liginde 100 gol barajını aşan Afrikalı 5 yıldız santrfor, Süper Lig takımlarında forma giydi.

Avrupa futbolunda attıkları gollerle adlarını futbolseverlere ezberleten birçok Afrikalı yıldız, Spor Toto Süper Lig'de de yer aldı. 

Avrupa futbolunun 5 büyük ligi İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa'da forma giydikleri dönemlerde 100 gol barajını aşan ve kulüplerinde en iyi golcüler arasında kabul edilen Afrikalı futbolculardan 5'i Türk takımlarına transfer oldu.

Spor Toto Süper Lig'de bu sezon forma giymeye devam eden futbolculardan ikisi, tecrübeleri ve klas golleriyle takımlarına önemli katkılar sağlıyor. Emmanuel Adebayor şampiyonluk mücadelesi veren Medipol Başakşehir'de son dönemde attığı gollerle adından söz ettirmeye başlarken, Samuel Eto'o ise ikinci sezonunu geçirdiği Antalyaspor'u üstün performansıyla ligde üst sıralara taşımaya devam ediyor.

Adebayor'dan son 2 maçta 2 gol

Bu sezon şampiyonluk mücadelesi veren Medipol Başakşehir'in sezon ortasında kadrosuna kattığı 33 yaşındaki Togolu yıldız Emmanuel Adebayor, ligde çıktığı son maçlarda formda bir performans sergiledi.

İstanbul temsilcisine transferinden kısa bir süre sonra sakatlık sorunu yaşayan Adebayor, oynayabilecek düzeye gelmesinin ardından takımının son lig maçlarında kendini gösterdi. Konyaspor ve Karabükspor ağlarını birer kez havalandıran Togolu golcü, Medipol Başakşehir'in en önemli hücum kozlarından biri oldu.

Profesyonel futbol kariyerine Fransa'nın Metz Kulübü'nde başlayan Adebayor, üç sezon süren Monaco macerasının ardından İngiltere'nin yolunu tuttu ve Premier Lig takımlarda uzun yıllar boyunca attığı gollerle adından söz ettirdi.

Londra temsilcisi Arsenal'de sürekli yükselen bir performans grafiği yakalayan Emmanuel Adebayor, çıktığı 142 karşılaşmada 62 gole imza atarken, 22 asistle de takım arkadaşlarına katkı sağladı.

2009 yılında 29 milyon avro karşılığında Manchester City'ye transfer olan Adebayor, daha sonra Real Madrid, Tottenham Hotspur ve Crystal Palace gibi takımlarda futbol kariyerine devam etti.

İngiltere, Fransa ve İspanya liglerinde toplam 122 gole imza atan Adebayor, Afrika'da yılın futbolcusu (2008) seçilen ilk ve tek Togolu oyuncu oldu.

Eto'o Şampiyonlar Ligi'nde 2 kez mutlu sona ulaştı

Antalyaspor'un kaptanı Kamerunlu yıldız Samuel Eto'o, Afrika futbolunun son yıllarda yetiştirdiği en kariyerli oyuncu olarak öne çıkıyor.

Eto'o, Avrupa'nın en iyi kulüplerinde yıllarca başarıyla forma giydi. Real Madrid tarafından 16 yaşındayken keşfedilen Kamerunlu golcü, kariyerinin çıkışını 2000'li yıllarda Mallorca formasıyla yaptı. 4 sezonda 62 kez ağları sarsarak kulüp tarihinin ligdeki en golcü futbolcusu unvanına ulaşan Eto'o, kariyerinin en parlak dönemlerini yaşadığı Barcelona'ya 2004'te 27 milyon avro bonservis bedeli karşılığında geçti.

Katalan temsilcisinde çıktığı 198 maçta 129 gol ve 36 asistle kısa sürede taraftarların sevgilisi haline gelen Afrikalı yıldız, 3 lig ve 2 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşadı. Dönemin Barcelona Teknik Direktörü Pep Guardiola ile yaşadığı sorunların ardından İtalya'nın köklü kulüplerinden Inter ile anlaşan Eto'o, başarılı kariyerini burada da sürdürdü.

İtalyan temsilcisinin Şampiyonlar Ligi, lig şampiyonluğu ve İtalya Kupası'nı kaldırdığı 2009-10 sezonunda attığı goller ve formuyla en etkili oyuncusu olan Samuel Eto'o, iki sezon sonra 27 milyon bonservis bedeli ile Rusya'nın Anzhi takımına geçti.

Rus temsilcisinde yıllık kazancı vergiler hariç 20 milyon avroyu bulan Eto'o, döneminin en çok kazanan futbolcusu oldu. Avrupa kariyerine İngiltere'nin Chelsea ve Everton, İtalya'nın Sampdoria takımlarını da ekleyen dünyaca ünlü golcü, 2015'ten bu yana formasını giydiği Süper Lig temsilcisi Antalyaspor'u ise golleriyle ligde üst sıralara taşıdı.

Antalyaspor'da geçen sezon çıktığı 31 maçta 20 gol ve 6 asistle futbolseverlerin beğenisini kazanan 36 yaşındaki oyuncu, bu sezon ise 9 gol ve 3 asistle Antalyaspor'un ligde 6'ncı sırada bulunmasında performansıyla önemli bir rol üstleniyor.

Afrika'da 4 kez (2003, 2004, 2005, 2010) yılın futbolcusu seçilen Samuel Eto'o, Kamerun Milli Takımı'nda ise 56 kez fileleri havalandırarak ülke tarihinin en çok gol atan oyuncu durumunda yer alıyor.

Drogba Chelsea'de efsaneleşti

Yolu bir dönem Süper Lig'den geçenlerden Didier Drogba ve Shabani Nonda Galatasaray'da, Mamadou Niang ise Fenerbahçe ile Beşiktaş'ta oynadı.

Galatasaray'da 2013-14 sezonunda forma giyen ve golleriyle futbolseverlerin takdirini kazanan Didier Drogba, futbola Fransa'nın Le Mans takımında başladı.

2002-03 sezonunda Guingamp takımında 34 lig maçında 17 gol atmasının ardından Marsilya'ya transfer olan Fildişi Sahilli golcü, takımının 2004'te UEFA Kupası'nda fi̇nale kalmasında önemli rol üstlenirken, kısa sürede performansıyla Avrupa devlerinin dikkatini çekti.

Drogba, o dönem Chelsea'yi çalıştıran Portekizli teknik adam Jose Mourinho'nun isteğiyle 38,5 milyon avro karşılığında İngiltere'nin yolunu tuttu. Bu miktar, Fildişi Sahilli bir oyuncu için ödenen en yüksek bonservis bedeli olarak tarihe geçti.

Chelsea'nin 50 yıl aranın ardından şampiyonluğa ulaşmasında golleriyle başrolü oynayan Didier Drogba, Londra temsilcisinde forma giydiği 8 sezonda 157 kez ağları sarstı. Premier Lig'de 100 gol barajını geçen ilk Afrikalı futbolcu unvanını elde eden Fildişi Sahilli golcü, aynı zamanda kulüp tarihinin en çok gol atan yabancı futbolcusu oldu.

Kariyerinde iki kez (2006, 2009) Afrika'nın en iyi oyuncusu seçilen ve 2013'te Altın Ayakkabı ödülüne layık görülen Drogba, uzun yıllar kaptanlığını üstlendiği Fildişi Sahili Milli Takımı'nın 65 golle en skorer oyuncusu olmayı da başardı.

Nonda'yı sakatlıklar etkiledi 

Galatasaray'da 2007-2010 sezonları arasında forma giyen diğer Afrikalı yıldız ise Shabani Nonda oldu. Profesyonel futbola Tanzanya'nın en büyük takımı Young Africans ile başlayan Demokratik Kongolu golcünün Avrupa futboluna geçişi ise İsviçre'nin Zürih takımıyla gerçekleşti.

İsviçre temsilcisinde elde ettiği gol krallığının ardından 6 milyon avro karşılığında Fransa'nın Rennes kulübüne transfer olan Nonda, iki sezonda attığı 39 golün ardından Monaco'nun dikkatini çekti. 20 milyon avro bonservis bedeliyle transfer olduğu Monaco'da 115 maçta 57 kez ağları sarsan Nonda, üst üste yaşadığı sakatlık sorunlarının ardından eski formundan uzaklaştı.

2005'te İtalya'nın Roma takımıyla anlaşan Demokratik Kongolu oyuncunun sakatlık sorunları nüksetti ve İngiltere'de Blackburn Rovers macerasının ardından sarı-kırmızılı kulübe imza attı. İstanbul'da eski başarılı performanslarına yaklaşan Shabani Nonda, 97 maçta 37 gol attı ve 2010 yılında emekliye ayrıldı.

Niang Süper Lig'de şampiyonluk yaşadı

Senegalli golcü Mamadou Niang, Fransa'nın Troyes, Metz ve Fransa Lig Kupası'nı kazandığı Strasbourg takımlarından forma giymesinin ardından asıl çıkışını Marsilya takımıyla gerçekleştirdi. Fransa temsilcisinde 2005-2010 sezonları arasında ter döken Niang, bir lig şampiyonluğu ve bir de gol krallığı sevinci yaşadı.

Fransa temsilcisinde toplam 100 kez ağları sarsan Niang, 8 milyon avro bonservis bedeli karşılığında 2010'da Fenerbahçe'ye transfer oldu. Sarı-lacivertli ekibin o sezon yaşadığı şampiyonlukta 33 maçta 15 gol ve 12 asistle önemli pay sahibi olan Senegalli oyuncu, sonraki sezon ise Katar temsilcisi El-Sadd'a 7,5 milyon avro karşılığında transfer oldu.

Niang'ın yolu, Beşiktaş formasıyla ikinci kez Türkiye'den geçti. Siyah-beyazlı ekibe 2012-13 sezonunun ortasında kiralık olarak katılan Afrikalı golcü, 10 maçta 3 kez ağları sarstı. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim