• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C

Süne İle Mücadele Başladı

Süne İle Mücadele Başladı
Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından süne ile ilgili biyolojik mücadele kapsamında yumurta parazitoiotileri doğaya bırakıldı.

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından süne ile ilgili biyolojik mücadele kapsamında yumurta parazitoiotileri doğaya bırakıldı.

Adıyaman Merkeze bağlı Kemerkaya köyünde çevre köylerin muhtarları ve çiftçilerin katılımı ile doğaya süne ile ilgili biyolojik mücadele kapsamında yumurta parazitoiotileri bırakıldı.

Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, ilgili şube müdürlerinin katılımı ile süne ile biyolojik mücadele başlatıldı.

Adil Alan, 2016 yılı bitki sağlığı ve uygulama programında 900 bin dekar süne mücadelesinin yer aldığını belirterek, "Hububat alanlarında süne mücadelesi içerisinde biyolojik mücadele önemli yer tutmaktadır. Bu amaçla Bakanlığımıza bağlı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü'nden üretilen yumurta parazitlerinden ilimize 2016 yılı için 150 bin adet yumurta parazitoioti tahsis edilmiştir. Merkez ilçe 60 bin, Besni 30 bin, Kahta 30 bin, Gölbaşı ilçesine 30 bin adet dağıtımı yapılmış olup parazitlenmenin yoğun olduğu bölgelere salım yapılacaktır" dedi.

Alan, doğadaki sünenin yoğunluğu üzerinde cansız faktörlerin (iklim koşulları) etkisinin yanı sıra, canlı faktörlerden besinle birlikte doğal düşmanların büyük etkisi bulunduğunu kaydederek, "Sünenin doğal düşmanları yumurta parazitoitleri yumurta predatörleri erginlerin içi ve dış parazitoitleri ergin ve nif predatörleri ve hastalık etmenleridir. Doğal düşmanlar içerisinde en etkili olanı yumurta parazitoitleridir. Yumurta parazitoitlerinin etkili olması ve süne popülasyonunda baskı altında olması nedeniyle kimyasal mücadele uygulanmamaktadır. Çünkü hububat ekiliş bölgelerinde parazitlenme oranlarını artırarak yeterli olması nedeniyle süne yumurta popülasyonunu baskı altında tutarak, bölgede kimyasal mücadele yapılmamaktadır. Bölgemiz için üretilen yumurta parazitoit çeşidi ise Tricssolcus spp'dir. Bu yumurta parazitoit erginleri kışı ağaçlı bölgede yaşamını devam ettirmektedir. Onun için bol bol ağaç türü bitkiler dikilmesi gerekir. Bu yumurta parazitoitleri 15-25 C derece sıcaklıkta, 4-6 gün içerisinde yumurtadan çıkarak doğada yaşamını ergin olarak sürdürmeye başlar. Süne yumurtalarından süne nif çıkışını engelleyerek, yerine yumurta parazitoit nifleri çıkmasını sağlar" diye konuştu.

Adil Alan'ın açıklamasının ardından yumurta parazitoiotileri doğaya bıraktı.

Süne İle Mücadele Başladı

Süne İle Mücadele Başladı

Süne İle Mücadele Başladı

Süne İle Mücadele Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim