• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Sular çekildi, kemikler çıktı

Sivas'ın Ulaş ilçesindeki Karacalar Barajı'nda su seviyesi yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle azalınca, daha önce büyük kısmı su altında kalan köy mezarlığı yeniden yüzeye çıktı.
Sivas'ın Ulaş ilçesindeki Karacalar Barajı'nda su seviyesi yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle azalınca, daha önce büyük kısmı su altında kalan köy mezarlığındaki kafatasları ve insan kemikleri ortaya çıktı.
 
Ulaş ilçesinde Karacalar Deresi üzerinde 1994 yılında yapımına başlanan baraj, 2008 yılında tamamlandı. Sulama amaçlı kullanılan barajla, bölge çiftçisi yaklaşık 4 bin 100 hektarlık alanda sulu tarım imkanına kavuştu. Barajın su tutmaya başlamasıyla Yapalı köyündeki yaklaşık 30 dönümlük mezarlığın büyük bölümü su altında kaldı. 
 
Yapalı köyü muhtarı Yusuf Gayran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kış mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle barajda su seviyesinin önceki yıllara göre bir miktar düştüğünü söyledi.
 
Suyun çekilmesiyle daha önce su altında kalan köy mezarlığındaki birçok kabrin tekrar yüzeye çıktığını anlatan Gayran, mezarlığın yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahip olduğunu belirtti.
 
Gayran, mezarlığın çok vahim durumda olduğunu dile getirerek, "Her gün bizim ölüleri gördükçe biz de ölüyoruz. ya amcamız ya dayımız ya komşumuz... Tanıdığımız insanların mezarları var. Mezarlığın üst tarafa taşınması, buraya set yapılması veya ne gerekiyorsa onun yapılması için müracaat edeceğiz. İnşallah, devlet büyüklerimiz bunu görür" diye konuştu.
 
Su seviyesinin düşmesi nedeniyle mezarlardan çok sayıda kafatası ve insan kemiğinin de açıkta kaldığını ifade eden Gayran, "Kuraklık yüzünden bu sene ilk kez böyle bir şey oluyor. Geçen sene bu aylarda buralarda gezme imkanımız yoktu. Kuraklık oldukça aşağıdaki mezarlıklarımız çıkıyor" dedi. 
Kafataslarını ve kemikleri bir yerde toplayarak muhafaza etmeye çalıştıklarını aktaran Gayran, kemiklerin ve kafataslarının bazılarını suyun ve yabani hayvanların götürdüğünü belirtti.
 
Yusuf Gayran, köylülerle kafatasları ve insan kemiklerini muhafaza etmeye çalıştıklarını, böyle bir durumda ne yapacaklarını çok bilmediklerini ifade ederek, "Müftü bey ve din adamlarıyla ne yapacağımızı konuşacağız. Bunları bir yere mi koyacağız, başka bir yere mi nakledeceğiz? Deponun yanına mezarlık düşünüyoruz, oraya taşıyabiliriz" diye konuştu.
 
Köylülerden Hacı Arıkan da barajın su tutmaya başlamasıyla ailesinden birçok kişinin mezarının su altında kaldığını söyledi.
 
Barajdaki su seviyesinin bu yıl düştüğünü ve birçok mezarla birlikte eşi ve babasının mezarının da yüzeye çıktığını söyleyen Arıkan, mezarlık alanının yeniden düzenlemesi için yetkililerden yardım istedi.
Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 20 Ocak 2013'te barajın kotu bin 416 metre, hacmi 32 milyon 700 bin metreküp, doluluk oranı ise yüzde 72,9 olarak ölçülmüştü.
 
Barajın dün yapılan ölçümlerinde ise kot bin 415 metre, hacim 29 milyon metreküp, doluluk oranı ise yüzde 63,6 olarak tespit edildi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim