• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Suç mağduru çocuklara bakanlıktan destek

Suç mağduru çocuklara bakanlıktan destek
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Çocuk Destek Programı ile suç mağduru çocukları özel koçlar yardımıyla hayata kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, suç mağduru, suça sürüklenen, sokakta ve risk altında bulunan çocuklara özgü oluşturulan Çocuk Destek Merkezleri ile ilgili nitelik ve nicelik artırmaya dönük çalışmalarını sürdürüyor.

Merkezlerde bu çocukların temel gereksinimlerini karşılamak, fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını belirleyerek gerekli müdahaleleri gerçekleştirmek, aile ve yakın çevrelerine dönmelerini ve diğer sosyal hizmet modellerine hazır hale gelmelerini sağlamak üzere hizmetler veriliyor.

Bakanlık, Çocuk Destek Merkezinde çocuklara ve ailelerine uygulanacak psiko-sosyal destek programı geliştirilmesi çalışmaları başlattı.

''Yeniden hayata kazandıracağız''

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nın konuğu olan Çocuk Destek Merkezlerinde başlatılan bu yeni programa ilişkin açıklamalarda bulundu.

ANKA Çocuk Destek Programı ile suça sürüklenmiş ya da bir şekilde suçun mağduru olmuş çocukları yeniden hayata kazandırmayı hedeflediklerini belirten İslam, bunun için Çocuk Destek Merkezlerini kurduklarını söyledi.

Programın isminin küllerinden doğan efsanevi varlık, zümrüdü ''Anka'' kuşundan geldiğini dile getiren İslam, eski sistemlerinde var olan "Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerini", "Çocuk Destek Merkezi" olarak dönüştürdüklerini ve çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Çocuk Destek Merkezine ilişkin bilgi veren İslam, "Şu anda 61 Çocuk Destek Merkezimiz var. Bunların sayısını önümüzdeki yıl 80'lere, 90'lara bir sonraki yıl 100'e çıkarmayı düşünüyoruz" dedi.

Programın hazırlanmasında Adalet Bakanlığı, UNICEF, United Nations Development Programme (UNDP) ve çeşitli üniversiteler ve uzmanlarla çalışıldığını dile getiren İslam, eğitim, seminer, psikolojik destek modülleri hazırladıklarını, eğiticilerin eğitimlerinin bir kısmının tamamlandığını ve üç merkezde pilot uygulama başladığını kaydetti.

''Çocuğu özel olarak inceleyecekler''

Pilot uygulamaların aralık ayında sona ereceğini, bütün sistemi yurt içinde yaygınlaştıracaklarını vurgulayan İslam, şöyle devam etti:

"Her 10 çocuğumuzun bir koçu olacak, o 10 çocuktan mesul olacak. Psikolojik destek verme konusunda uzman olan bir koç olacak. Çocuğu özel olarak inceleyecek, ailesini, eğilimlerini, yönelimlerini, muhtemel riskleri. O çocukla ilgili elimizdeki üç yüze yakın modülden oluşan bir rehabilitasyon programı oluşturacak. Tek mi, toplu mu terapilere katılacak, tedavi süreci olacak mı, sadece terapiyle mi iyileşecek, ailesine terapi verilecek mi, ailesine terapinin dışında başka yaptırımlar uygulanacak mı bakacak. Bütün bunlar ilk on günün içerisinde olacak, sonrasında rehabilitasyon süreci başlayacak."

İslam, hedeflerinin üç, altı ya da en fazla bir yıl içinde bu çocukları sağaltıp normal, sıradan insanlar haline dönüşmelerine yardımcı olup bu merkezlerden çıkarmak olduğunu söyledi.

Bu çocukları normal ortamlarda yaşayabilir insan haline getirmek istediklerini dile getiren İslam, "Ya evlerine geri döndürelim, evlerinde sorun yoksa, maddi sorun varsa destek olarak evlerinde yaşamalarını, koruyucu aile yanında desteklenmesini ya da sevgi evleri ve çocuk evlerinde bakım ve rehabilitasyonları bittikten sonra normal hayatlarına devam etmelerini sağlayalım" dedi.

Bireysel farklılıklar dikkate alınacak

Psiko-sosyal destek programı, bireysel danışmanlık, grup çalışmaları, aile çalışmaları ve destekleyici ortam kriterlerinin oluşturulmasını kapsıyor.

Bireysel danışmanlık çalışmalarında; evden kaçma, kendine zarar verme davranışı, intihar, istismar mağduru, kriz yönetimi, krize müdahale ve travma ile ilgili bölümler bulunuyor.

 Grup çalışmaları ise kişisel gelişim, sağlıklı yaşam, duygusal düzenleme, kişilik gelişimi ve bağımlılık oturumlarından oluşuyor.

Kişisel gelişim ve sağlıklı yaşam modülleri tüm çocuklara uygulanırken diğer modüller çocukların (suça sürüklenme, istismar mağduru olma, madde bağımlılığı, gebelik, öfke kontrolü, dürtü bozukluğu gibi) bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak uygulanacak.

Aile eğitim programları ile ailelere çocukların özellikleri, ergen ile yaşama, kriz yönetimi, bağımlılık gibi konularda danışmanlık verilmesi de planlanıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim