• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Su Ürünleri Çalıştayı Gerçekleştirildi

Su Ürünleri Çalıştayı Gerçekleştirildi
BİLSAM ve İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün işbirliğinde düzenlenen Su Ürünleri Çalıştayı gerçekleştirildi.

BİLSAM ve İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün işbirliğinde düzenlenen Su Ürünleri Çalıştayı gerçekleştirildi.

Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya Vali Süleyman Kamçı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılar ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Vali Yardımcısı Bülent Güven, Proje Genel Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Gezer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ve bazı il müdürleri katıldı. Programın açış konuşmasını Proje Genel Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Gezer yaptı. Prof. Dr. Gezer, "Su ürünleri üretiminde ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen üretimimiz istenilen seviyenin çok altındadır. Daha kötüsü ise son yıllarda hem ülke ve bölgemizde hem de ilimizde su ürünleri üretiminde hızlı bir düşüş yaşanmaktadır. Bizim, konuya odaklanmamıza sebep olan unsurlardan biri de yaşanan bu düşüştür ve önümüzdeki günlerde yayımlanacak araştırma raporumuzda bunun nedenleri analiz edilecektir" dedi.

"SADECE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILIYOR"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise, Malatya'da su ürünlerinden sadece alabalık yetiştiriciliği yapıldığını ifade etti. Selvi, "Ülkemiz uluslararası standartlara uygun olarak yetiştirilen su ürünleri üretiminde Avrupa'da 3. sıraya yükselmiştir. Türkiye genelinde alabalık yetiştiriciliği üretim miktarları açısından iller sıralamasında, 2014 yılı TÜİK verilerine göre 3 bin 520 ton ile ilimiz, 5. sıradaki yerini korumuştur. İlimizde su ürünleri üretimi olarak sadece alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Karada alabalık yetiştiriciliği özellikle Doğanşehir (Sürgü Beldesi) ve Darende (Ayvalı Beldesi) ilçelerinde eski yıllara dayanmakta olup, 2008 yılından sonra barajlarda kafes balıkçılığı üretimi hız kazanmıştır. İlimizde kafeslerde alabalık üretimi geç başlamasına rağmen önemli seviyeye gelinmiştir" diye konuştu.

"AVRUPA'YA EN ÇOK BALIK SATIYORUZ"

Çalıştayda Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Mustafa Altuğ Atalay da bir konuşma yaptı. Atalay, "Su Ürünleri Malatya'nın 3. ihraç ürünüdür. Yeni açılımlarla bu ürünü desteklemeliyiz. Yetiştiricilik sektöründe Avrupa'ya en çok balık satıyoruz. Bu balıklar içerisinde de alabalık, çupra ve levrek yer almaktadır. Bu ürün yelpazesini geliştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

MALATYA BEŞİNCİ SIRADA

Su Ürünleri Mühendisi Akın Belge'nin balık üreticiliğinin gelişimini ve devlet tarafından verilen destekleri içeren yaptığı sunumun ardından Malatya Valisi Süleyman Kamçı söz aldı. Vali Süleyman Kamçı, "Balık ve diğer su ürünleri, beslenmede son derece önemli bir yer tutmaktadır ve sağlıklı yaşam için belirli ölçülerde ve sıklıkta tüketilmesi gerekir. Su ürünleri sektörü aynı zamanda üretim, ticaret ve dağıtım göz önüne alındığında, istihdam ve gelir kaynağı olması bakımından da önem taşımakta olup ekonomiye hatırı sayılır bir katkı sağlamaktadır. Bu durum ülkemiz için de söz konusudur ve su ürünleri üretiminde Türkiye giderek gelişme göstermektedir. Ülkemiz alabalık üretiminde Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almaktadır ve alabalık üretim miktarları bakımından Malatya'mız Türkiye genelinde 5. sırada bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Su Ürünleri Çalıştayı Gerçekleştirildi

Su Ürünleri Çalıştayı Gerçekleştirildi

Su Ürünleri Çalıştayı Gerçekleştirildi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim