• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C

Su içinde satılan enginarları almayın

Su içinde satılan enginarları almayın
Uzmanlara göre, enginar su içinde soyularak bekletilenlerin yerine yapraklıları satın alınmalı.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Beslenme ve Diyet Birimi Sorumlusu Başdiyetisyen Sevinç Yetişen, ilk çağlardan bu yana yararları bilinen enginarın, içerdiği bazı maddeler sayesinde çok sayıda önemli özelliğe sahip, besin değeri yüksek bir sebze olduğunu bildirdi.

Enginarın, antioksidan özellikleri nedeniyle karaciğer için çok yararlı olduğuna dikkati çeken Yetişen, şöyle konuştu: "Enginarda bulunan sinarin, karaciğerin, safra kesesinin, böbreklerin ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder, yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Mide ve bağırsakları dezenfekte edici özelliği sayesinde ishale de iyi gelir. Güçlü bir idrar söktürücü olduğundan böbreklerin çalışmasını düzenleyerek vücuttaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırır, böbrekteki kumların dökülmesine yardım eder. Enginar kanı temizler, toksik maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlayarak yorgunluğu giderir.

Yapılan araştırmalarda, enginarın sindirim sisteminin yanı sıra kalp için de yararlı olduğu, kalp kaslarını güçlendirerek kalbin daha rahat çalışmasını sağladığı, kolestrolü ve trigliseridi düşürdüğü ve damar sertliğine iyi geldiği saptanmıştır."

Zayıflamak isteyenlere "enginar" önerisi

Yetişen, enginarın, içerdiği bir tür nişasta olan insülin sayesinde kandaki şeker düzeyinin düşürülmesine de yardımcı olduğunu, bundan dolayı şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceğini vurguladı.

Enginarın, içerdiği silymarin sayesinde hücrelerin hasar görmesini yavaşlattığı, prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerini önlemede de etkili olduğunu vurgulayan Yetişen, "Enginar, içerdiği posa, mineral ve vitaminler sayesinde vücudu dinlendirir, dinçlik ve gençlik verir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır.Yabancı ülkelerde çocuk mamalarının yapımında, kozmetikte, içki ve boya sanayisinde de kullanılan enginar düşük kalori içerdiği için zayıflamak isteyenler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir" ifadelerini kullandı.

Sevinç Yetişen, Türkiye'de sınırlı miktarda üretildiği için yüksek fiyata satılan bu bitkinin, taze ve mevsiminde tüketilmesini önerdi.

"Satın alırken yeşil yapraklarının uçlarına bakılmalı"

Enginar alınırken dikkatli olunmasını isteyen Yetişen, "Yeşil yapraklarının ucuna bakarak satın almalıdır. Ucu siyah yaprağa sahip olan, yaprakları birbirinden çok ayrı olan ve siyah lekeleri bulunan enginar bayattır. Enginarın ortası sert olmalı ve tüylerin iğne gibi batması gerekir. Sapında delik, içinin kurtlu, esmer lekelerin olması, enginarın ortasının çürüdüğünü gösterir. Ağırlığı fazla olanlar tercih edilmelidir. İyi bir enginarın sapının uzunluğu 8-10 santimetreyi geçmemelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Yetişen, enginarın tüketilmeden çok iyi yıkanması gerektiğini dile getirdi.

"Karaciğer dostu" enginarın temizlenirken yapraklarının ayrılarak sökülmesini, sapının elle koparılmasını öneren Yetişen, şunları kaydetti: "Ortasında tüylü kısımdaki tüyler kaşıkla ayıklanmalı ve kararmaması için limonlu unlu suda 1-2 dakika bekletilmelidir. Enginarın sadece göbeği yenilmemeli, yeşil yaprakları da atılmayarak haşlanarak yenilmelidir. Suyu atılmamalı içine biraz pirinç katılarak çorba olarak da tüketilmelidir.

Enginar yemeği iyi çiğnenerek yenmeli ve pişirildiği gün tüketilmelidir. İçinde çok çabuk toksin oluşabileceğinden pişmiş enginar bekletilecekse buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemelidir.Hemen pişirilmeyecekse tazeliğini koruyabilmek için sapları kesilmeden sapları aşağı gelecek şekilde su dolu cam bir kavanoz içinde kapak kapatılmadan bekletilmelidir. Pazarlarda su içinde soyularak beklentilenleri değil, kendinizin soydurduğu enginarları alıp hemen kısa sürede pişirerek haftada 2-3 kez tüketirseniz, vitamin ve minerallerden zengin olan enginardan daha fazla yarar sağlar ve vücudunuza bahar temizliği yapmış olursunuz."

"Pazara 15 gün önce geldi"

Öte yandan Bursa merkez Nilüfer ilçesi Beşevler Mahallesi'ndeki semt pazarında tezgah açan Hakan Bozkurt da enginara ilginin fazla olduğunu belirtti.

Bozkurt, bu yıl havalar mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği için enginarların pazarlardaki yerini daha çabuk aldığın ifade ederek, "Normalinden 15 gün önce pazarlara geldi. Enginar ilk önce Kıbrıs'ta hasat edilir. Bu tezgahlardakiler de oradan geliyor. Bursa Hasanağa'da üretilen enginarlar meşhurdur. Mayıs ayının sonunda da Bursa'da enginar hasat edilecek. Fiyatlar yüksek, tanesi 3,5-4 liradan satılıyor" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim