• BIST 8718.11
  • Altın 2243.58
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1468
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Stresle baş etmenin yolları

Stresle baş etmenin yolları
Uzm. Psikolog Enise Öziç, "Stres, bireyin bir tepkide bulunmasına zorlayıcı, bireyin içinden ve dışından gelen ve çoğu zaman bireyde gerilime, üzüntüye,...

Uzm. Psikolog Enise Öziç, "Stres, bireyin bir tepkide bulunmasına zorlayıcı, bireyin içinden ve dışından gelen ve çoğu zaman bireyde gerilime, üzüntüye, çöküntüye yol açan bir güçtür" dedi.

Stresle baş etmenin yolları hakkında bilgi veren Liv Hospital Samsun'dan Uzm. Psikolog Enise Öziç, "Stres trafiğin sıkıştığı, işe yetişme sorunu yaşadığımız günlük hayatımızda kolayca karşılaşabileceğimiz sebeplerden dolayı meydana gelebileceği gibi; belirsizlik, potansiyelimizi zorlayan durumlar ve içsel çatışmalardan da kaynaklanabilmektedir" diye konuştu.

Psikolog Öziç şöyle devam etti: "Stres yönetiminde amaç stresi yok etmek değil yönetmektir. Unutmamalıyız ki belirli orandaki stres bizi olumlu etkiler. Aşırı düzeye ulaşmış bir stres ancak bizi bedensel ve ruhsal olarak yıpratabilir. Stres yönetimi ile stresin olumlu etkileri desteklenmeye devam edilir, olumsuz etkileri azaltılmaya çalışılır. Stresin bizi yıpratmasına izin vermeden bunu bir fırsata dönüştürmek ise gerçekten bizim elimizdedir."

Stres yönetimi nasıl sağlanır?

Uzman Psikolog Enise Öziç stres yönetiminde kullanılan adımları şöyle sıraladı: "Stresten en az seviyede etkilenmek için stresi neyin başlattığını anlamamız gerekir çünkü kaynağın anlaşılması hedefe yönelik baş etme yöntemlerinin geliştirilmesi için önemlidir. Bizi neyin strese soktuğunu anladığımız zaman stresi azaltmak için şunları uygulayabiliriz: Kas gevşetme ve nefes egzersizleri sayesinde bedenimizdeki stres düzeyini azaltıp kontrol edebiliriz. Stresli bir durum ile karşılaştığımızda nefes egzersizi yardımı ile sakin kalmaya çalışıp bu durumun iyi yanlarını değerlendirip (stresi fırsata dönüştürmek vs), aklımızdan geçen olumsuz düşünceler yerine olumlu düşünceler bulmaya çalışabiliriz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim