• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

“Strese Karşı Doğal Reçete: Melisa”

“Strese Karşı Doğal Reçete: Melisa”
Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, strese karşı melisa bitkisini önerdi.

Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, strese karşı melisa bitkisini önerdi.

Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy günümüzün önemli sorunlarından biri olan strese karşı melisa bitkisini önererek bitki hakkında bilgi verdi. Gülsoy,"Stres kişinin üzerinde hissettiği baskı, gerginlik durumudur ve bu günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmiştir. Duygusal, düşünsel, davranışsal ve bedensel olarak da belirtilerini görmekteyiz. Günümüzde stresin bir çok sağlık problemine yol açtığı bilinmektedir. Bunların başında da mide sorunları gelmektedir. Melisa çayının kullanımı Orta Çağ, hatta önceki dönemlere kadar giden bir geçmişe sahip. En eski kullanımın böcek ısırıklarına karşı olduğu biliniyor. Günümüzde özellikle stress ve kaygıyı azaltmak, uyku düzenini sağlamak, kasları gevşetmek, aromaterapik ve antibakteriyel amaçlarla kullanılıyor" şeklinde açıklamada bulundu.

Melisa otunun ballıbabagiller familyasına ait bir bitki çeşidi olduğuna değinen Gülsoy, akşamları içilecek bir bardak melisa çayının sakinleştirici etkisinin hiç de küçümsenemeyeceğini belirtti. Yapılan bilimsel araştırmaların da bunu desteklediğini vurguladı.

Gülsoy, melisa bitkisinin, halk arasında geleneksel olarak baş ağrısı, migren, baş dönmesi, bulantı, sinirsel nedenle oluşan kalp, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılmakla birlikte modern tıpda araştırılmaya devam edildiğini söyleyerek "Ülkemizde ve dünyada kullanımı girederek artan melisa bitkisi, özellikle teskinedici (sedatiyum), mideyi kuvvetlendirici (stomachium) ve şiskinliği giderici (karminatiyum) gibi üç yönlü etki alanına sahiptir. Phytotherapy Reseaich'de Şubat 2006 sayısında yayınlanan bir çalışmada melisa ve kediotunun panikatak (anksiyete) durumlarında da etkili olduğunu ortaya koymuştur. Strese karşı ayrıca sarı kantaron, kediotu ve mayıs papatyası da kullanılabileceği gibi ıhlamur, kuşburnu gibi bitkilerle karıştırılarak da kullanılabilir Çaylarda tatlandırıcı olarak bal kullanılması tavsiye edilir. Melisayı çay olarak tüketebileceğiniz gibi yağını da aromaterapide kullanabilirsiniz. Muhteşem kokusu sizi ister istemez olumsuz düşüncelerden uzaklaştıracaktır. Aromaterapi amacıyla masaj yaparak yada sıcak suya damlatarak buğu yoluyla kullanılabilir. Bitki çaylarından maksimum seviyede fayda görebilmek için düzenli kullanım önemlidir. Stresli olmasanız dahi arasıra melisa veya sarı kantoron çayı içmeniz odaklanmanızı ve konsantrasyonunuzu arttıracaktır" dedi. Doğal ürünlerin doğru kullanılması gerektiğini dile getirerek en önemlisinin hasta olmadan kullanmak olduğunu belirten Gülsoy, Aksuvital Doğal Ürünlerin melisa ve sarı kantoronun poşet çay, yağ ve kapsül formatlarıyla ürettiğini ve bu şekilde kullanım kolaylığı sunulduğunu açıkladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim