• BIST 9767.95
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

STK'lardan Suriyeli sığınmacılara yardım çağrısı

STK'lardan Suriyeli sığınmacılara yardım çağrısı
Trabzon'daki bazı sivil toplum kuruluşları (STK), bir insanlık dramı haline dönüşen Suriyeli sığınmacılar konusunda daha etkin çalışmalar yapılmasını...

Trabzon'daki bazı sivil toplum kuruluşları (STK), bir insanlık dramı haline dönüşen Suriyeli sığınmacılar konusunda daha etkin çalışmalar yapılmasını istedi.

16 STK'nın katılımıyla gerçekleştirilen "Suriyeli Sığınmacılar, Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu çalıştayda, bu konuda yapılması gerekenler belirlendi. Sığınmacıların sağlık, beslenme, barınma, iş, psikolojik destek ve topluma entegre olmaları gibi konulardaki sorunlarına çözüm önerileri sunuldu. Her türlü sömürü ve istismarın önüne geçecek önlemlerin yanı sıra halkın katılımına açık yardım kampanyaları düzenlenmesi fikri ortaya konuldu.

KESK, Türk Tabipler Birliği, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Türk-İş İl Temsilciliği, Kamu-Sen İl Temsilciliği, Eğitim-İş, Trabzon Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Trabzon Barosu İnsan Hakları Eğitim Merkezi, İnşaat Mühendisleri Odası, Trabzon Ziraat Odası, ADD, İHD, KARAGD-DER, Türk Kadınlar Birliği ve Kadın Erkek Birlikte Sosyal Eşitlik Derneği temsilcilerinin katılımıyla yapılan çalıştayın sonuçları Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Katılımcılar adına sonuç bildirgesini açıklayan Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, Suriye'de yaşanan-yaşatılan ve bugün insani bir trajediye dönüşen iç savaşın başlamasının üzerinden yaklaşık 5 yıl geçtiğini belirtti. On binlerce insanın hayatını kaybettiğini, daha fazlasının yaralandığına dikkat çeken İkinci, "Milyonlarca insan yurtlarından edilerek başka ülkelere göç etmek zorunda bırakıldı. 2 milyonu aşkın insan ülkemize giriş yaparak kentlerimize yayıldı. Bugün şehrimizde resmi makamlarca sayısının bin 300 olduğu ifade edilen, ancak sağlıklı şekilde kayıtlarının tutulmadığı anlaşılan, çok zor koşullar içinde yaşamaya çalışan insanlar var. Bu ağır ve karanlık tablo sürdürülemez. İnsanlık vicdanı kanamaktadır. Hepimizin gözleri önünde cereyan eden insanlığın bu içler acısı durumuna karşı kayıtsız kalmamayı insani ve vicdani bir sorumluluk olarak görüyor, sorunun takipçisi olacağımızı belirterek, tüm kamuoyunu duyarlılığa davet ediyoruz." dedi.

İkinci, giderek ağırlaşan bu sorunun ivedilikle çözümü için çalıştayda alınan kararları şöyle sıraladı: "Valilik bünyesinde ilgili diğer kurumların katılımıyla kurulacak bir birim vasıtasıyla sığınmacılar etkili şekilde kayıt altına alınarak veri bankası oluşturulmalı ve takip sistemi geliştirilmelidir. Bu birim aracılığıyla durum ve ihtiyaç analizi yapılarak STK ve halkın katılımına açık bir yardım kampanyası düzenlenmelidir. Şehirde mevcut bütün sığınmacılar bir an önce sağlık taramasından geçirilerek kayıt altına alınmalı, gerekli sağlık hizmetlerine erişim sağlanmalı, toplum sağlığı açısından risk teşkil eden olası bulaşıcı ve salgın hastalıkların önüne geçilmelidir. Çocukların beslenme yetersizliği ve aşı noksanlığı nedeni ile ortaya çıkabilecek sağlık sorunları için acil önlem alınmalı, kayıt-takip sistemi geliştirilmelidir. Eczacılar Odası ile belli bir protokol oluşturularak sığınmacıların ilaç talepleri karşılanmalıdır. Ağır kış koşulları da dikkate alınarak ivedilikle barınma sorununu çözecek adımlar atılmalıdır. Bu konuda prefabrik konutlardan bir kamp oluşturulabileceği gibi kamuya ait pansiyon ve yurtlardan yararlanma yoluna gidilebilir. Sığınmacıların beslenme sorunu için belediye tarafından günde bir öğün sıcak yemek verilmelidir. Suriyeli sığınmacıların büyük çoğunluğunun kadın ve çocuk olduğu dikkate alınarak her türlü sömürü ve istismarın önüne geçecek önlemler alınmalıdır. Sığınmacılara psikososyal destek hizmeti verilmelidir. Sığınmacıların topluma entegrasyonu için belediye ve halk eğitim merkezi bünyesinde dil ve meslek kursları açılmalı, yaşamlarını idame ettirebilmeleri için istihdam olanağı yaratılmalıdır. Bu insani dram karşısında belediye ve valilik tarafından toplumun duyarlılığını ve farkındalığını artıracak sosyal çalışmalar yapılmalı. Toplumda bir güvensizlik, tehdit algısı ve ayrımcılık duygusunun filizlenerek uç vermesine engel olunacak bir çaba içine girilmelidir. Valilik, belediye ve sağlık kuruluşları bünyesinde tercüman istihdam edildiği danışma birimleri oluşturulmalıdır. Sağlıklı bir kamuoyu yaratılması için toplum ile sorunun tüm boyutlarına ilişkin eksiksiz, şeffaf, güvenilir ve düzenli bir bilgi paylaşımı sağlanmalıdır."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim