• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

STK Temsilcileri Muştak Baba Ve Zerzemi Türbelerini Temizledi

STK Temsilcileri Muştak Baba Ve Zerzemi Türbelerini Temizledi
Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kurulu temsilcileri Muştak Baba ve Zerzemi türbelerini...

Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kurulu temsilcileri Muştak Baba ve Zerzemi türbelerini temizlediler.

Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği'nin girişimleri ile hayırsever bir işadamı tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilen Muştak Baba ve Zerzemi türbelerinin olduğu alanda çevre temizliği yapıldı. İlk olarak ağaçları budayan dernek temsilcileri, fırça ve tırmıklarla türbelerin bulunduğu alanda geniş kapsamlı bir temizlik çalışması başlattılar. Vatandaşlarında ilgi gösterdiği temizlik çalışmasında toplanan çöp ve kuru otlar torbalara konarak çöplere atıldı.

Anadolu'nun İslamlaştırılmasında büyük emekler sarf eden Muştak Baba ve Zerzemi türbelerini gönüllü olarak temizlediklerini belirten Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turhan Sur, gençlere manevi değerleri aşılamak istediklerini söyledi. Madde bağımlılığı ile bir mücadele başlattıklarını ifade eden Sur, "Dernekler olarak burada çok büyük iki zatımızın, kıymetini bilemediğimiz iki zatımızın mekanlarının çevre temizliğini yapmak üzere buradayız. Bu faaliyetlerimiz sürekli olarak devam edecek. Amacımız burada halkımızın da bu işe el atması, belediyemizin el atması, gençlerimizin desteğini bekliyoruz. Madde bağımlılığı ile bir mücadele başlattık, gençlerimiz yok olmakta. Bu noktada gençlerimizi kurtarma adına, manevi değerlerine sahip çıkması gerektiğini bilmeleri gerekiyor" dedi.

"Gençlere, böyle büyük zatları tanıtarak düşmüş oldukları manevi boşlukta kurtarmamız pekala mümkündür" diye kaydeden Sur, "Bu faaliyetleri yaparken aslında biz gençleri de istiyorduk. Bu noktada çok büyük zat olan Müştak Baba Hazretleri yine Gazi Alperen olarak bilinen Zerzemi Hazretleri burada bulunmakta. Müştak Baba, Ankara'nın başkent olacağını divanında belirten çok büyük bir zat. Burada büyük mücadelelerde bulunmuş sultan dergahında, sarayında kabul edilmiş bir zat. Değişik söylentiler var öldürüldüğüne ya da kıskançlık üzerine şehit edildiğine dair söylentiler var. Şu an birlik, beraberlik vakti ve bu büyük zatlar bizim birlik ve beraberliğimizin en büyük sembolü. Bu değerlerin mutlaka arkasından gidilmeli, değerleri, kıymetleri bilinmeli. Bizim faaliyetlerimiz bu noktada, diğer türbeler üzerinde de devam edecek. Muş'un muhtelif yerlerinde merkez olmak üzere birçok yerde türbe var. Derneklerimizin projesi içerisinde burayı Selçuklu, Osmanlı tarzı türbeler haline getirmek. Bu bir proje, bir düşünce, devlet büyüklerimizden de bu noktada destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"MANEVİ DEĞERLERİN KORUNMASI GEREKİYOR"

Manevi değerlerin korunması gerektiğinin altını çizen Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cumhur Sur ise, "Üstat Necip Fazıl Kısakürek'in bir ifadesiyle sözlerime başlamak istiyorum. Üstat der ki, "yeryüzündeki Türkiye'yi koruyan gücü, yeryüzündeki yaşayan 35 milyondan ziyade yer altında yaşayan 35 milyonun koruduğuna inanırım" der. Bu sözden hareket ile bizlerde buna inanıyoruz ve gönülden katılıyoruz. Burada yatan iki zatın, Anadolu'nun İslamlaşmasına öncülük etmiş olan iki zatın türbelerinin zamanında onarımları Fatih Fidan Bey tarafından yapılmıştı. Allah onlardan razı olsun. Biz bunu koruma adına, uyuşturucu kullanan gençlerimizin bataklık haline getirdiği bir yerden kurtarıp Muş'umuza kazandırma ve bu manevi değerlerimizin devamını sağlamak adına Muş Tarih ve Kültür Varlıkları Koruma ve Sanat Derneği'nin öncülüğünde temizliğini gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen bütün dostlarımıza, bütün kardeşlerimize teşekkür ediyoruz, Allah razı olsun. Bu gibi manevi değerlerimizin korunması bizim geleceğe daha güven taşımamız için bir vesiledir. Bunu bizden sonraki kuşaklar ne derece devam ettirirler bilemeyiz, duamız devam etmesi" şeklinde konuştu.

Yapılan temizlik çalışmasına ayrıca Telli Turna Doğa Derneği, Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği, Muş Sanatçılar Derneği, Muş Kültürü Derneği ve 1071 Muş Alparslan Kültür Derneği temsilcileri ile üyeleri katıldı.

STK Temsilcileri Muştak Baba Ve Zerzemi Türbelerini Temizledi

STK Temsilcileri Muştak Baba Ve Zerzemi Türbelerini Temizledi

STK Temsilcileri Muştak Baba Ve Zerzemi Türbelerini Temizledi

STK Temsilcileri Muştak Baba Ve Zerzemi Türbelerini Temizledi

STK Temsilcileri Muştak Baba Ve Zerzemi Türbelerini Temizledi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim