• BIST 9583.53
  • Altın 2475.915
  • Dolar 32.4441
  • Euro 34.4765
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 22 °C

Sporcu sağlığı reyting kaygısı nedeniyle göz ardı ediliyor

Sporcu sağlığı reyting kaygısı nedeniyle göz ardı ediliyor
Üsküdar Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumda spor yazarı Dr. Doğan Sarıbeyoğlu, Milliyet gazetesi spor yazarı Ümit Avcı ve A Spor'dan Sonat Göksel...

Üsküdar Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumda spor yazarı Dr. Doğan Sarıbeyoğlu, Milliyet gazetesi spor yazarı Ümit Avcı ve A Spor'dan Sonat Göksel geçmişten günümüze spor yaralanmalarını, kulüplerin, medyanın ve spor izleyicisinin bu konuyu nasıl ele aldığını tartıştı.

Bu alanda akademik çalışmaların yapılması ve hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Dr. Doğan Sarıbeyoğlu, "Toplumumuzda bir üniversite ilk defa bir işe soyunmuş, bugüne kadar bu hiç olmadı. Üsküdar Üniversitesi, başladığı bu güzel hareketi eğer hayata geçirirse Türk sporuna çok önemli bir hizmet verilmiş olur." dedi.

Türkiye Spor Yaralanmaları, Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği (TUSYAD) ve Üsküdar Üniversitesi işbirliği ile "Spor Yaralanmalarında Farklı Bakış Açılarıyla Güncel Tedavi ve Rehabilitasyon Yaklaşımları" başlıklı bir sempozyum düzenlendi.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu'nsa düzenlenen sempozyumda farklı konu başlıklarında düzenlenen oturumlarda spor yaralanmalarına dair farklı başlıklar, tedavi ve fizik tedavi yöntemleri konuşuldu.

SPOR YARALANMALARININ ÖNLENMESİNDE FİKİR BİRLİĞİ SAĞLANACAK

TUSYAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Spor Hekimliği Ortopedik Rehabilitasyon Kurul Başkanı Doç. Dr. Hakan Özsoy, açılış konuşmasında 1987 yılında kurulan derneğin spor yaralanmalarının önlenmesi amacıyla çalışmalar yürüttüğünü belirterek, "Bu derneğin kurduğu Spor Hekimliği Ortopedik Rehabilitasyon Kurulu hem spor hekimlerinin hem rehabilitasyon uzmanlarının bu yaralanmaların tanı tedavi ve önlenmesinde ortak bir fikir birliği geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu toplantıyla kurulumuzun en önemli aktivitesini gerçekleştiriyoruz." dedi.

Üsküdar Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı, aynı zamanda da Sempozyum Başkanı olan Doç. Dr. Defne Kaya da Spor Hekimliği Ortopedik Rehabilitasyon Kurulu'nun TUSYAD çatısı altında kurulduğunu belirterek kurulun ilk sempozyumunu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi'ne bu sempozyumun düzenlenmesinde verdiği destek için teşekkür eden Kaya, sempozyumla sporcuları bilgilendirmeyi ayrıca tedavi eden hekimlerin ve rehabilitasyon uzmanlarının bir bütün olarak görülmesinin sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.

SPORCU YARALANMALARINA KARŞI BİLİMSEL TOPLANTI

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ise üniversitelerin bilimsel faaliyet gösteren, bilim üreten kurumlar olduğunu belirterek, "Üsküdar Üniversitesi çatısı altında böyle bilimsel toplantılar düzenlenmesinden gurur duyuyorum. Çok prestijli bir konunun çok prestijli bir ortamda düzenlenen bu bilimsel faaliyetin yararlı olacağını düşünüyorum." dedi.

'Spor Yaralanmaları, Medya ve Teknoloji" başlıklı ilk oturumda spor yazarı Dr. Doğan Sarıbeyoğlu, Milliyet gazetesi spor yazarı Ümit Avcı ve A Spor'dan Sonat Göksel geçmişten günümüze spor yaralanmalarını, kulüplerin, medyanın ve spor izleyicisinin bu konuyu nasıl ele aldığını tartıştı.

"SPOR DOKTORU YERİNE KADIN DOĞUM UZMANI GÖREV YAPIYORDU"

Moderatörlüğünü gazeteci Şaban Özdemir'in yaptığı oturumda aynı zamanda genel cerrah olan Dr. Doğan Sarıbeyoğlu, spor yaralanmaları konusunda büyük kulüplerin bakış açılarının çok değiştiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bir dönem Galatasaray'da sportif yaralanmaları ve sporcu sağlığı ile ilgili sorumluluk üstlenmiştim. Genel cerrah olduğum için ortopedistlerin devreye girmesi gerektiğini savunmuştum. İlk yaptığım yararlı iş, Fenerbahçe'nin doktoru kadın doğum uzmanıydı. Beşiktaş'ınki dâhiliyeciydi, bizdeki bevliyeciydi. İlk yaptığımız şey değiştirip onların yerine spor hekimlerini getirmekti."

Sporcu sağlığı ile ilgili bakış açısının günümüzde değiştiğini belirten Sarıbeyoğlu, "Bu anlayış elbette çok değişti, olumlu gelişmeler yaşandı ama halen çok yeterli olduğunu söylemek mümkün değil." dedi.

Medyadaki reyting ya da tiraj kaygısı nedeniyle sporcu yaralanmalarıyla ilgili haberlerin ne yazık ki ilgi görmediğini belirten Dr. Doğan Sarıbeyoğlu, sporcuların özel hayatının daha çok ilgi gördüğünü söyledi.

"AKADEMİK ÇALIŞMALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Bu alanda akademik çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Sarıbeyoğlu, bu çalışmaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Toplumumuzda bir üniversite ilk defa bir işe soyunmuş, bugüne kadar hiç olmadı. Üsküdar Üniversitesi başladığı bu güzel hareketi eğer hayata geçirirse Türk sporuna çok önemli bir hizmet verilmiş olur. Bu alanda yapılacak her türlü çalışmaya da destek olacağım." dedi.

Türk futbolunda son dönemde yaşanan şiddet olaylarına da değinen Dr. Doğan Sarıbeyoğlu, "Burada önemli olan beynin kalite ve kültürüdür. Beynin kalite ve kültürünü maalesef para mağlup ediyor. İlk kez bir üniversitede bu alanda bir sempozyum düzenlenmesinin önemine de dikkat çekmek isterim. Bu çok önemli bir adım." diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumcu Sonat Göksel de bir dönem profesyonel olarak futbol oynadığını, 20 yaşında geçirdiği bir yaralanma nedeniyle bir ameliyat olduğunu ve sempozyuma konu olan tüm aşamaları bire bir yaşadığını belirterek, "Tüm bunlar sporcuyu hem fizik hem de psikolojik olarak çok etkiliyor ama bunlar göz ardı ediliyor." dedi.

Göksel, büyük sağlık kuruluşlarının sponsorlukları ve destekleri ile beraber günümüzde bu bakış açısının değişmeye başladığını söyledi.

"TÜRKİYE'DE SPORUN İYİ TARAFLARI GÖRÜLMÜYOR"

Kulüp yöneticilerinin ve medyanın kullandığı dilin spor camiasında son derece önemli etkili olduğunu belirten Göksel, sporun iyi taraflarının görülmediğine dikkat çekerek, "Hep kavga ve şiddetten besleniyoruz. Burada kulüp yöneticilerinin ve medyanın kullandığı dil çok önemli. Birleştirici ve barışçıl bir dil kullanmak çok önemli. Öfke kontrolü kültür gerektiren bir şey." dedi.

Spor medyasında çok ciddi bilgi eksikliği olduğunu belirten Göksel, bilgi düzeyinin yükseltilmesiyle bu alandaki eksikliklerin giderilebileceğini söyledi.

BASININ EN BÜYÜK KAYGISI: SPORCU NE KADAR UZAK KALACAK?

Milliyet Gazetesi spor yazarı Ümit Avcı da spor yaralanmaları konusunda medyayı en çok ilgilendiren konunun, "sporcunun sahalardan ne kadar uzak kalacağı" meselesi olduğuna dikkat çekti. Avcı, "Bu konuyla ilgili medya olarak gelecekte kendimizi daha çok geliştireceğimizi umut ediyoruz." dedi.

Toplumun ve kamuoyundan gelen beklentilerin gündemi belirlemede etkili olduğunu belirten Avcı, "Bir konunun gündeme gelmesinde okuyucu talebi çok önemli. Bu konuda talebi olanlar seslerini duyurmak için çaba göstermeli." dedi.

Sporda şiddetin önlenmesinde kulüplerin ve yöneticilerin önemli olduğunu belirten Avcı, "Taraftar seçmek önemli. Siz salonunuzu güzel bir salon haline getirdiğiniz zaman bedava bileti yok ettiğiniz zaman o olayları çıkartanların yüzde 90'ı bedava biletle geliyor. Siz onu yok ettiğiniz zaman orada otokontrol oluşuyor." dedi.

İlk oturumun ardından sonra diğer panellere geçildi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. İrfan Esenkaya'nın yaptığı "Omuz Dislokasyonları" başlıklı oturumda Doç. Dr. Derya Çelik, Prof. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu, Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları, Prof. Dr. İrfan Esenkaya, Prof. Dr. Metin Ergün, Doç. Dr. Atacan Atalar ve Doç. Dr. İrem Düzgün görüşlerini paylaştı.

'Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları" başlıklı oturumda Doç. Dr. Hakan Özsoy oturum başkanlığı yaparken Doç. Dr. Mehmet Erdil, Prof. Dr. Yavuz Kocabey, Prof. Dr. Ahmet Özgür Atay, Doç. Dr. Baran Yosmaoğlu, Prof. Dr. Bülent Ülkar ön çapraz bağ yaralanmalarının nedenlerini ve uygulanan tedavi yöntemleriyle ilgili konuştu. Prof. Dr. Bülent Ülkar moderatörlüğünde düzenlenen "Aşil Tendon Yaralanmaları" başlıklı oturumda ise Doç. Dr. Barış Kocaoğlu, Doç. Dr. Egemen Turhan, Doç. Dr. Hakan Özsoy, Doç. Dr. Defne Kaya, Yrd. Doç. Dr. Gürhan Dönmez önemli bilgiler paylaştı.

'Sporda Özel Konular" başlıklı bir başka oturumda ise Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bacanlı "Spor İzleyicisi Olmak" ve Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan da "Spor Yaralanmaları" hakkında konuştu.

Cihan

Sporcu sağlığı reyting kaygısı nedeniyle göz ardı ediliyor

Sporcu sağlığı reyting kaygısı nedeniyle göz ardı ediliyor

Sporcu sağlığı reyting kaygısı nedeniyle göz ardı ediliyor

Sporcu sağlığı reyting kaygısı nedeniyle göz ardı ediliyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim