• BIST 9631.59
  • Altın 2475.941
  • Dolar 32.4479
  • Euro 34.4714
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 21 °C

Spor Okulu Antrenörlerine Biçer’den Altın Değerinde Tavsiyeler

Spor Okulu Antrenörlerine Biçer’den Altın Değerinde Tavsiyeler
A Milli Takım ve kulüplerin mentorluğunu yapan Prof. Dr. Turgay Biçer, Kocaeli Büyükşehir Spor Okulu antrenörleriyle bir araya geldi.

A Milli Takım ve kulüplerin mentorluğunu yapan Prof. Dr. Turgay Biçer, Kocaeli Büyükşehir Spor Okulu antrenörleriyle bir araya geldi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Spor Psikolojisi, Mental Training ve NLP alanlardaki çalışmaları ile Türk sporuna önemli katkılar sunan Prof. Dr. Turgay Biçer'i, Spor Okulu antrenörleriyle buluşturdu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği ücretsiz Spor Okulları'nın kendisini son derece mutlu ettiğini söyleyen Prof. Dr. Biçer, bu okullardan geleceğin spor adamlarının çıkacağına olan inancını dile getirdi. Spor Okulu antrenörlerine tecrübeleri ışığında önemli tavsiyelerde bulunan Biçer, "Antrenör, sporcunun rol modelidir. Sizlere bu anlamda büyük görev düşüyor" dedi.

Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye, Spor Okulları'nda görev yapan 110 antrenör katıldı. A Milli Takım ile futbol kulüplerinin mentorluğunu yapan Pof. Dr. Biçer, kendine has üslubu ile Spor Okulu antrenörlerine önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Biçer, sporcunun hayatındaki en önemli kilometre taşlarından birinin antrenörü olduğunu söyledi. Antrenörün sporcunun rol modeli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Biçer, "Her öğrencinize aynı önemi verin. Onlara sporun eğlenceli yüzünü gösterin. Kazanmanın her şey demek olmadığını anlatın. Avrupa'da ya da Amerika'da insanlar sporu yüzde 60 eğlenmek için yapıyor. Yüzde 40'ında kazanmak yer alıyor. Bir antrenörün görevi ilk olarak sporcusunu yarıştırmaktan çok, onun spordan keyif almasını sağlamaktır" şeklinde konuştu.

Antrenörlerin, sporcuları ile iletişimlerine önem vermeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Biçer, "Çocuklara ilgi gösterirseniz, çocuklar da kendisini size açar. Çocuklar olduğu gibi kabul edilmelidir. Olgular yeteneğe ve davranışa yönelik olmalı ve abartılmamalı. Olumlu pekiştirmeler sık sık kullanılmalı. Eleştiriler; kişiliğe ve kimliğe değil, çözüme ve davranışa yönelik olmalı" dedi.

"Çocuklar sözlerden çok davranışlarla öğrenir" diyen Prof. Dr. Biçer, bu aşamada yine önemli tavsiyelerde bulundu. "Hiçbir çocuk diğeri ile kıyaslanmamalı" şeklinde konuşan Biçer, "Spor bir olgu oyunudur. Spor kültürü oluşmadan değerler oluşmaz. Çocuk onuruna dikkat etmeliyiz. Ergenlik döneminde söylenen olumsuz bir söz her şeyden beterdir. Yetenek herkeste farklıdır, onur herkeste eşittir" diye konuştu.

İlgiyle izlenen konuşmasında Prof. Dr. Biçer, sporda ödüllendirme modelinin değişmesi gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Biçer bu çerçevede, uzun dönemde sporcu yetiştirme modeli hakkında bilgi aktardı. Söz konusu modelin Kanada ve Avusturya'da uygulandığını ve tüm dünyanın giderek bu modeli örnek aldığını kaydeden Prof. Dr. Turgay Biçer, "Bu ülkelerde 6 yaşına kadar spor oyun dönemi içinde ele alınıyor. 6-12 yaş arasında temel beceri eğitimi ve fiziksel gelişim dönemi olarak kabul ediliyor. 12-16 yaş arasındaki, çocuklar teknik, fizik ve psikolojik gelişim açısından değerlendirilerek, antrenman yapma dönemine geçiyor. 16-21 yaş ise yine teknik, fizik ve psikolojik olarak sporcunun kapasite geliştirme dönemi sayılıyor. Yani bu dönemde sporcu kazanmak için idman yapıyor. 21+elit döneminde ise spor; kazanmak için yapılıyor" dedi.

Uzun dönemde sporcu yetiştirme modeli içinde 14 yaşına kadar çocukların yarıştırılmadığına da dikkat çeken Prof. Dr. Turgay Biçer, "Bunun nedeni çocukların sporu yarış olarak değil zevk olarak görmelerini sağlamaktır. Çocuklar 14 yaşa kadar yarıştırılmıyor ve kazanma sonuncunda da herhangi bir madalya ile ödüllendirilmiyor. Çünkü o yaşta kaybetme diye bir olgu olmamalı. En çok saygı gösteren, en çok eğlenen gibi başarı ölçütleri ile çocuklar yarıştırılmalı" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Turgay Biçer, söyleşide Spor Okulu antrenörlerinden gelen soruları da yanıtladı. Söyleşinin sonunda Spor Okulu antrenörleriyle anı fotoğrafı çektiren Prof. Dr. Turgay Biçer, kendisini Spor Okulları ailesiyle bir araya getirdiği için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim