• BIST 9783.4
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

S&P'den Türkiye'ye kötü haber

S&P'den Türkiye'ye kötü haber
Standard and Poor's'tan Türkiye'ye kötü bir haber geldi. Türkiye'nin kredi notu görünümü durağandan negatife düşürüldü.

S&P politik risklere, elverişsiz dış finansman koşullarına dikkat çekip Türkiye’nin görünümünü durağandan negatife çekti. ‘Notun inmeyip sabit kalmasında düşük kamu borcu etkili’ dedi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart& Poors Türkiye’nin kredi görünümünü durağandan negatife çevirdi. Kuruluş kararını gerekçe olarak Türk ekonomisinin ‘sert iniş’ riskini gösterdi, siyaset arenasındaki gelişmelere dikkat çekti. S&PQ Türkiye’nin 2014 ve 2015 yıllarında ortalama yüzde 1 büyüyeceğini de iddia etti.

Türkiye’nin sıkı para politikası ve elverişsiz dış finansman koşulları ile ‘Sert iniş’ yaşayacağını öngören S&P değerlendirmesinde Türkiye’deki politik gelişmelerin öngörülebilir olmadığını bunun da ekonomi ve büyüme üzerinde olumsuz etkisi olacağının altını çizdi. 

Kamu borcu olumlu

Kuruluş Türkiye’de son dönemde kurumsal kontrol ve dengeler, yönetim standartı açısından ciddi bir erozyon yaşandığına dikkat çekti.

S&P Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda herhangi bir kısıtlamanın olmasının dış finansman ihtiyacı olan ülke için önemli bir risk taşıdığının da altını çizdi.

S&P Türkiye’nin halen büyük bölümü TL Bazında olan ve oransal olarak düşük olan kamu borcunun ülke notunun sabit kalmasında önemli rol oynadığına dikkat çekti. Standart& Poors Türkiye ile ilgili değerlendirmesinde büyük ölçüde iç talebe bağlı olan bütçede dengesinin, 2014 yılında düşen taleple bütçe açığına dönüşeceği yorumunu yaptı. Bütçe gelirlerinin iç talebe bağlı olduğunu hatırlatan kuruluş 2014 yılsonunda Türkiye’nin bütçe açığının milli gelire oranın yüzde 3 olarak öngördü.

Satış dalgası daha da artabilir

Ünlü yatırımcı Mark Mobius, gelişen piyasalardaki satış dalgasının daha da artabileceğini söyledi. Templeton Emerging Markets Group’un başkanı Mark Mobius, gelişen piyasalar endeksinin 5 ayın en düşüğüne gerilemesi ve gelişmekte olan ülke paralarının sert düşüş kaydetmesinin ardından hâlâ daha gelişen piyasalarda en kötünün geride kalmadığını savundu.

Olumsuz beklentilerin ön planda olduğunu ve o nedenle de satışların artmasının beklenebileceğini söyleyen Mobius, “Şu aşamada izliyoruz ancak almıyoruz. Fiyatlar düşebilir ya da istikrar sağlamaları zaman alabilir” dedi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim