• BIST 9093.3
  • Altın 2324.269
  • Dolar 32.3502
  • Euro 34.9658
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Sözlü’nün “Aytaç Durak” Esprisi

Sözlü’nün “Aytaç Durak” Esprisi
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kentte 5 kez seçim kazanan eski başkan Aytaç Durak için, "Seçimden önce "benim kapım vatandaşa kapalı"...

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kentte 5 kez seçim kazanan eski başkan Aytaç Durak için, "Seçimden önce "benim kapım vatandaşa kapalı" deyip o şekilde de seçim kazanabilmiş bir siyasetçidir. Vatandaş herhalde bizim bakış açımızdan daha farklı bir açıyla algılayarak değerlendiriyor" dedi.

Adana'da 5 kez belediye başkanlığını kazanan ve 2010 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınan Aytaç Durak, "Söyleyeceklerim var" isimli kitabının ileriki baskılarda yeniden düzenlenebilmesi için eleştiri toplantısı düzenledi.

Moderatörlüğünü Yeni Adana Gazetesi İmtiyaz Sahibi Çetin Remzi Yüreğir'in üstlendiği panelin açış konuşmasını yapan Aytaç Durak, kaderini dönüştüren en önemli 2 konunun kitabın içerisinde yer aldığını belirterek, "Değerli bir gazeteci arkadaşımız bir söz etti o söz üzerine belediye çalkalandı, Adana çalkalandı, Türkiye çalkalandı. "Belediye meclis üyeleri imar partisi kurmuş" demişti. Oysa ben dememiştim. Bana fatura edildi. Adana'da yönetim değişikliğine kadar gitti bu sarsıntı ve yakın tarihte bir başka gazeteci arkadaşımız yine 2 satır yazı değindi. Dedi ki "Bu kitap Adana'nın son 5 yılına ışık tutan tek kitaptır, bundan sonra tekrar yazılamayacak bir kitaptır" dedi. O halde madem ki bu tepkiler olacak, bunun tarihi belgesel olabilmesi için hatasız ve kusursuz olması lazım. Sivil toplum kuruluşlarını, özellikle meslek odalarının hepsini ziyaret ettim. "Konuşacaksanız bu kitap üzerinden konuşacaksınız. Aytaç Durak bundan sonra gündem olmayacak, bu kitap olacak" dedim" ifadelerini kullandı.

"HATIRATLAR HER YERDE ÖNEMLİ"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise liseden yeni mezun olduğunda karşılaştığı "Adana'yı Paris değil, Konya-Kayseri yapacağız" broşürünün sahibi Aytaç Durak'la ilgili anılarını anlattı.

Durak'ın uzun yıllar belediye başkanlığı yaptığını hatırlatan Sözlü, "Ben 15 yıl Ceyhan'da belediye başkanlığı yaptım o da başkandı. Kızım büyüdü, üniversiteye gidiyor. Aytaç ağabey ile "Benim kız da siyasete girerse onunla da belediye başkanlığı yaparsın" diye şakalaştık. Aytaç Durak taraftarı olup olmamanız önemli değil, onu sevmeyebilirsiniz ama yaşanmış siyasi hatıratlar dünyanın her yanında çok önemlidir ve değer görür. Aytaç Durak denildiği zaman da Adana siyasetinde artık bir klasik ifade içerisine de girmiştir. Önyargısız, katılıp katılmamak önemli değil. Mutlaka okumak lazım. Siyasette görev üstlenmek isteyen tüm siyasetçilerin okuduktan sonra ders çıkaracağına inandığım önemli bir eser" şeklinde konuştu.

"ELEŞTİRMEK İÇİN OKUMAK LAZIM"

Aytaç Durak'ın Adana'da, yaptıklarından daha fazlasını ifade ettiğini kaydeden Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti:

"Eleştirisini yapabilmek için bile bu kitabı okumak lazım. Aytaç Durak kendi doğruları olan bir siyasetçidir. Genel doğruları, ortak paydaları vardır ama şunu söyleme cesaretini gösteren ilk siyasetçidir, hiçbir yerel siyasetçi söyleyemez. Son seçildiğinden bir öncesiydi yanılmıyorsam. "Ne demek vatandaşa kapım açık. Ben vatandaştan iyi biliyorum Adana'yı. Benim kapım vatandaşa kapalı. Vatandaş hangi şeyi söylüyorsa da cevap vermezsem veremezsem o zaman söylesinler" deme noktasında Türkiye'de ben bunu hiç demedim, diyebilir miyim? Demeyi de düşünmüyorum ama Aytaç Durak, "Benim kapım vatandaşa kapalıdır" deyip, seçimden önce söyleyip, o şekilde de seçim kazanabilmiş bir siyasetçidir. Ben bunu duydum hatta başkan kusura bakmasına dedim ki "Ne biçim aday, ne biçim siyasetçi, vatandaşa bu ifade söylenir mi?" Vatandaş herhalde bizim bakış açımızdan daha farklı bir açıyla algılayarak değerlendiriyor. Ona rağmen demek ki yakın olabileceğini düşünmüş."

Konuşmaların ardından Şehir Plancısı Öner Mersinligil, Gazeteci Nurettin Çelmeoğlu, Çukurova Üniversitesi Çevre Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer ve Eski İmar Müdürü Ali Fakılar, Aytaç Durak ile ilgili anıları ve kitaptan anekdotlar paylaştı.

Panelin soru cevap geçildiğinde ise katılımcıların birçoğu Aytaç Durak ile çeşitli hatıralarının bulunmasına rağmen bunların kitapta yer almamasını eleştirdi.

Panele, CHP'li Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, MHP'li Belediye Başkanı Bilal Uludağ ve MHP'li Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan'ın yanı sıra pek çok kişi katıldı.

Sözlü’nün “Aytaç Durak” Esprisi

Sözlü’nün “Aytaç Durak” Esprisi

Sözlü’nün “Aytaç Durak” Esprisi

Sözlü’nün “Aytaç Durak” Esprisi

Sözlü’nün “Aytaç Durak” Esprisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim