• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Sözlü: “Kentin Geleceği İçin Mimarlarımızın Düşünceleri Çok Önemli”

Sözlü: “Kentin Geleceği İçin Mimarlarımızın Düşünceleri Çok Önemli”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Mimarlar Odası Adana Şubesi'nin genel kuruluna katıldı ve modern bir Adana oluşturma yolunda gerçekleştirilecek...

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Mimarlar Odası Adana Şubesi'nin genel kuruluna katıldı ve modern bir Adana oluşturma yolunda gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm çalışmalarında mimarlarla birlikte kolektif çaba gösterme çağrısında bulundu.

Mimarlar Odası Adana Şubesi'nin haftasonu yapılan genel kuruluna katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana'yı modern bir kent haline getirme yolunda mimarların düşüncelerini çok önemsediklerini belirtti. Başkan Sözlü, "Mimarlık teknik meslekler içinde sanat yönü ağar basan bir meslek. Şehrimizi şekillendirirken ve özellikle son dönemde yeniden kurarken de Adanamızın mimarlarının kafasındaki, yüreğindeki bizim için çok önemli ve değer arz ediyor. Mimarları ve mimarlığı çok önemsiyorum. İnşallah bu geniş aileye önümüzdeki yıl mezun olacak kızım da katılacak" dedi.

"BİNALAR DEĞİL ŞEHİRLER YENİLENMELİ"

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yeniden şekilleneceğini ve kentsel dönüşüm kavramıyla da şehirlerin yenileceğini düşündüğünü ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, şunları söyledi:

"Altını çizerek söylüyorum; binalar değil, şehirler yenilecek. Şehirlerimizin bir onarım ve rehabilitasyon sürecinde, ihtiyaca cevap verecek yolların planlanması, sosyal donatıların kazandırılması hususunda da gayretlerimiz _var. Bunları yaparken şehircilik açısından kaçırılmış fırsatları yeniden yakalamak üzere bir bakış açısını ortaya koyarak faaliyet göstermeyi istiyoruz. Yüksek yoğunluklu imar alanlarını şehrin dışında açmak gibi bir zafiyetin içine girmiyoruz. Türkiye'de kamu yönetiminin belediyecilik açısından rantla istismar edilen en önemli noktası yeni arsalar üretmek. İhtiyaç varsa üretilmeli ama doğru üretilmeli. Tarım toprakları, çevre korunmalı, hassasiyetler dikkate alınmalı. Adana'da terk edilmiş alanlar o kadar çok ki; moda tabiriyle buralar varoş olarak tanımlanıyor. Şehrin merkezinin de varoş olarak tanımlanması artık doğru değil. Belki oradaki eski binalar yeni yapılaşmayı engelleyen dezavantaj ama merkezin de çekiciliği vardır. İşte o çekiciliği avantaja çevirerek Adana'yı şehircilik açısından yenilemeye çalışıyoruz. Kurallara riayet ederek bunu yapmak bizim için çok önemli. Şehir plancılığının ruhuna ve kurallarına ihanet etmeden yeniden şekillendiriyoruz. İnşallah önümüzdeki aydan itibaren bu konuda yapmış olduğumuz planlamaları göreceksiniz."

MODERN ADANA İÇİN KOLEKTİF ÇALIŞMA

Üretilmiş konut ve iş yeri sayısı arttıkça istihdam olanaklarının da çoğalacağını ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, "Böylece Adana'nın gelişimine katkı konmuş olacaktır. Buralarda uygulayıcılar, müteahhitlerle birlikte siz değerli mimarlarımızsınız. Mimarlığı, diğer mühendisliklerle kıyasladığınızda, güzel sanatlar alanında da kendisine yer bulacağını düşünerek, Adana'yı modern şekilde, kentin her binasını, bir evin içindeki biblolar gibi düşünerek tasarlayacağınızdan hiç şüphemiz yok. Adana'da sizleri anlayacak bir Büyükşehir Belediyesi ve belediyecilik anlayışının varlığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu işin sektördeki bütün reel iştirakçileri, ortakları ile bir mutabakat temelinde birleşmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunu da kolektif bir ruhla yapabiliriz. Belediye Başkanı sadece siyasi hırslarıyla hareket eden ve kazanmaktan başka bir şey düşünmeyen zihniyette olmamalı. Adana'da konut edinmek isteyen hemşehrilerimiz, müteahhitler, mimarlar, belediyeler mutabakat içinde olmalı. Bir ideali hayata geçirmek aşkıyla, bir ibadet aşkıyla birlikte hareket edilmesi lazım. Bu konuda samimi yaklaşımımız var. Adana'da kendi yapı sektörünün yerel uygulayıcılarıyla, mimarlarımızla, belediyelerimizle bunu yapmalıyız" diye konuştu.

"ORTA ÜST SINIF KONUTLAR ÜRETİLMELİ"

Başkan Hüseyin Sözlü, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sizden ricam; mimari tasarımları bu safhadan sonra orta üst sınıf konutlar için yapmalıyız. Bütün şehirlerimizde yeterince orta sınıf konut var. Süleyman Demirel Bulvarı'nın sağında solunda, Turgut Özal'ın sağında solunda, Kenal Evren Bulvarı'nda, Mahfesığmaz'da orta sınıf konut edinmek istediğinizde bulabilirsiniz. Belediye Başkanları, şehirlerin tarihleriyle kıyaslandığında, kendi kısa siyasi ömürleri için şehri feda etmemelidir. Elbette gayretli olmalılar ama bunun bir ahlakı bulunmalı. Biz mimarlarımızı çözüm ortağı, şehrin geleceğiyle ilgili birlikte çalışacağımız insanlar olarak görüyoruz. Adana'da bu işe bir ahlaki ölçü koyduğumuz tartışılmaz. İstanbul'da 12-13 yoğunluk verilen yerler var fakat Adana'da en fazla 2 ile ifade ediliyor. Şehirler medeniyet göstergemizdir. Geçmişten bu zamana yapılan hataları düzeltmek için birlikte çalışmalıyız. Genel Kurulunuz hayırlı olsun, mimarları seviyoruz, hürmet ediyoruz."

Sözlü: “Kentin Geleceği İçin Mimarlarımızın Düşünceleri Çok Önemli”

Sözlü: “Kentin Geleceği İçin Mimarlarımızın Düşünceleri Çok Önemli”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim