• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C

Soylu: Asgari ücretteki artışın maliyetinin yüzde 40’nı devlet karşılayacak

Soylu: Asgari ücretteki artışın maliyetinin yüzde 40’nı devlet karşılayacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasındaki maliyetin yüzde 40'ının hükümet tarafından karşılanması...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasındaki maliyetin yüzde 40'ının hükümet tarafından karşılanması için dün gece itibariyle meclise bu konuda düzenleme yapılmasını önerdiklerini fakat bunun SADECE 2016 YILI İÇİN GEÇERLİ olacağını söyledi.

Bakan Süleyman Soylu, HAK-İŞ genel merkezini ziyaret etti. Soylu burada yaptığı konuşmada Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatı üzerine bugün saat 15.00'te açıklanacağını bildirdi. Soylu, "Bugün saat 15.00 itibariyle Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile bir araya geliyoruz. İnşallah bugün bin 300 liralık asgari ücret rakamını gerek işçi temsilcilerimiz gerekse de işveren temsilcilerimizle birlikte gerçekleştireceğiz. 2016 tarihine girmeden evvel çalışanlarımıza bir müjdeyi daha bu şekilde vereceğiz." dedi.

Asgari ücretteki yüzde 30'luk artışın özellikle işveren kesimi ve çalışanların kayıt dışılığa artmasına ve istihdam azalmasına sevk edebileceği endişesi taşıdıklarını kendilerine defaatle belirttiklerini ifade eden Soylu, hükumetin de bu yükün bir bölümünün alınabileceği konusunda bir iyi niyet beyanı ortaya koyduğunu söyledi. Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"SADECE 2016 YILI İÇİN GEÇERLİ"

"2016 genel bütçemiz buna ne kadar imkan veriyor. Hatta kıymetli başkanımız da çalışma meclisinde, TÜRKİŞ Başkanı da aynı şekilde bu konuda işverenin yaklaşımı olumlu buldu. Bir destek yapılırsa çalışma konusunda ahenk 2016'da daha olumlu olacak. Tüm olumlu yaklaşımlar ne yapacağımız noktasına getirdi. Dün akşam Sayın Başbakanımızla yapmış olduğumuz görüşmeler çerçevesinde bu konudaki yapılan değerlendirmelerde bu yükün yani bin TL'lik bugün bin 5 TL asgari ücretin bin 300 TL'ye net olarak çıkmasıyla brütteki farklılaşmadan gerek giydirilmiş maliyet farklılaşmadan yüzde 40'lık kısmın devletimiz tarafından karşılanması hususu dün akşam itibariyle TBMM'ye 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortasını içeren kanunun içinde geçici madde ile yapılacak değişikliği ile önerildi. Yaklaşık asgari ücret eğer yüzde 30'luk bir artış olmasaydı, 2016'da konuşacağımız rakam memur maaş zammı baz alınacaksa 6+5'lik bir rakamdı bu da bin 120 TL'ye denk gelirdi. Bizim bu bin 120 lirada bir destek ortaya koymamız talep edilmiyordu. Geçen yıllarda da böyle bir talep söz konusu değildi. Biz bunun üzerine bir artış ile ilgili bir yük paylaşımını sürekli olarak konuştuk ve yaklaşık bin 120 ile bin 300 lira arasındaki artıştan ne kadar alınabilir. Bunun giydirilmiş ücret üzerinden farkı 274 TL'ye denk gelmektedir. Biz bu 274 TL'nin 110 TL'sini her çalışan asgari ücretli adına destekleme konusunda bir hesaplama içerisinde olduk. Bu şu demektir; 5 milyon 300 bin asgari ücretli var. Bin 5 lira alan asgari ücretli sayısı 5,3 milyon kişi. Yeni olacak asgari ücret arasında çalışan sayısı sigortalı sayısı 8 milyon 500 bin küsur, biz hacmi biraz daha genişleterek bunu bin 300 liralık seviyeye olan bugünkü çalışanlar üzerinden hesapladık. 8,5 milyon kişiye 1 Ocak 2016 itibariyle her bir asgari ücretliye kayıt dışılığı engellemek, istihdam arttırmak, mikro ölçekli işletmeleri daha fazla destek açısından 110 liralık yani yüzde 40'lık desteği teşvik olarak koyuyoruz. Bu sadece 2016 yılı için geçerli. Bunun diğer bir şartı da şudur. Asgari ücretlinin yüzde 10'luk kısımdan fazlasını çalıştırırlarsa bu 110 TL'lik desteğimiz sadece yüzde 10'luk kısım için geçerli olacaktır. 1'le 9 arasındaki işletmelerimiz için +1 artışı da bu konuda bir değerlendirme olarak teşvik olarak öneriyoruz. Aynı şey özel sektör maden işletmelerimiz için de geçerli. Kamu değil. Onlar çünkü 5510'a tabi değiller, bu ayrımı yapmak zorundayız. Bu yüzde 10 nasıl hesaplanacak diyebilirsiniz. 2015 yılındaki aylarla kıyaslanarak hesaplanacak."

DESTEK ÖNERGESİ TBMM'DE

Bu konudaki önergeyi dün gece 01.00'de TBMM'ye getirdiklerini belirten Soylu şöyle devam etti:

"Gerek CHP, gerek MHP, gerek HDP temsilcileriyle bir danışma kurulu toplantısı yapıldı. 3 siyasi partide bizim dışımızda makul karşıladı. Bin 647 TL olan brüt asgari ücretten geri adım söz konusu değil. İşçimizin bir kaybı yok. Bunun için küçük orta boy işyerlerinin desteklenmeleri söz konusu. Bunu makul karşıladılar. Destekleyebileceklerini ifade ettiler. CHP ve MHP kurulu sözlerini tuttu. Ancak HDP içerde söylediğinin dışarda tersini yaparak sorumsuzluğun altına imza attı. Fakat şu saatlerde TBMM'ye sunuyoruz demektir. Siyasetin karşı karşıya kaldığı durum üzücüdür. Aldığı oyun ne anlama geldiğini bilmeyen bir cehalet topluluğu zihninde tamamlayamamış insanlar her haliyle de yaşam anlayışını kendi bütün davranışlarına aksettirenler bütün memleketimizin beklenti içinde olduğu meselede sorumsuzluk içindedir."

Soylu: Asgari ücretteki artışın maliyetinin yüzde 40’nı devlet karşılayacak

Soylu: Asgari ücretteki artışın maliyetinin yüzde 40’nı devlet karşılayacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim