• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Sovyetler Birliği ruhu geri mi dönüyor?

Sovyetler Birliği ruhu geri mi dönüyor?
Kızıl Meydan'daki törende soğuk savaş dönemini hatırlatan görüntüler yaşandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Zafer Günü kutlamasında adeta gövde gösterisi yaptı. Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sının mağlup etmesinin 70. yıldönümü Kızıl Meydan'da yaklaşık 30 ülke liderinin katıldığı muhteşem bir törenle kutlandı. İlk defa görücüye çıkan yüzlerce askeri aracın da katıldığı geçiş töreni, eski Sovyetler Birliği ruhu geri mi dönüyor yorumuna sebep oldu. Kutlamalara Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan devlet başkanları ile Çin, Hindistan ile Avrupa ve Asya'dan çok sayıda ülkenin lideri katıdı. Ayrıca BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da kutlamalara katıldı. Törende Türkiye'yi Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım temsil etti. Rusya lideri Putin, “Büyük Zafer her zaman bizim düşünce ve hareketlerimizin yüksek ölçüsü oldu ve her zaman olacak. Halkımız vatanı, kültürü, ana dili, manevi değerleri, Avrupa'nın özgürlüğü ve tüm dünyanın barışı için savaştı” dedi.  Geçiş töreni 16 binden fazla asker, 2 bin 300 gazi, 143 uçak ve helikopter ile yüzlerce askeri araçla yapıldı. Tören sonrası binlerce kişi savaşta hayatını kaybeden milyonlarca kişinin hatırası için Tverskaya Caddesi'nde yürüyüş düzenlendi. Daha sonra yapılan ilk defa yapılan saygı duruşunun ardından, akşam başlayan görkemli havai fişek gösterisiyle kutlamalar tamamlandı. Gösteri kapsamında Moskova'nın 16 farklı bölgesinden havai fişekler fırlatıldı.

PUTİN 20 GENERALİ KOVDU
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus Ordusu'ndan 20 generali kovdu. Görevden alma işlemi Zafer Günü geçit töreninden bir gün önce gerçekleşti. Generallerin atılmasıyla ilgili alınan kararın Putin'in Rus Silahları Kuvvetleri'nin yeniden yapılandırılma projesi kapsamında alındığı tahmin ediliyor. Rusya lideri Putin, ordunun modernleşmesini öncelikleri arasına alarak Aralık 2014'te ülkenin silahlı kuvvetlerinin hedeflerini güncelleyen yeni bir askeri doktrin imzalamıştı. Kremlin'in planlarının merkezinde silahlı kuvvetlerde onarım ve askeri donanımın modernleştirilmesi ön plana çıkıyor. Bunların arasında, Rusya'nın nükleer cephanesinin modernleşmesini ve hava ve deniz kuvvetlerinin de yeniden yapılandırılması da yer alıyor.

GÖSTERİŞLİ TÖREN
Kızıl Meydan'da gerçekleştirilen Zafer Günü töreni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuşmasıyla başladı. Gösterileri Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de Putin'in yanında izledi. Törene, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un yanı sıra Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile çok sayıda ülkenin hükümet ve devlet başkanları katıldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim