• BIST 9774.8
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Sosyolog İsmail Öz’den, İngiltere’de Çekilen Türkiye Karşıtı Videoya Tepki

Sosyolog İsmail Öz’den, İngiltere’de Çekilen Türkiye Karşıtı Videoya Tepki
İngiltere'de göçmen ve AB karşıtı UKIP Partisi tarafından Türkiye aleyhine hazırlanan reklam filmine tepki gösteren Sosyolog İsmail Öz, "Osmanlı dönemlerine...

İngiltere'de göçmen ve AB karşıtı UKIP Partisi tarafından Türkiye aleyhine hazırlanan reklam filmine tepki gösteren Sosyolog İsmail Öz, "Osmanlı dönemlerine dayanan bu korku, tarihi bir refleksle İslamofobi kılıfı altında yeniden canlandırılmaya çalışılıyor" dedi.

İngiltere'de kısa adı UKIP olan Aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi halinde İngiltere'nin karşılaşacağı zorlukları anlatan bir kısa film hazırladı. Yaklaşık dört dakika süren video İngiliz televizyon kanalı BBC'de de gösterildi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sosyolog İsmail Öz, "Batı'nın bize bakışı ve coğrafyamıza dönük olan korkuları yeni değil. Bugün içinde bulunduğumuz İslam coğrafyasından dolayı islamofobik bir yaklaşım gibi gündeme gelse de aslında bunun kökeni Osmanlı İmparatorluğu'nun Viyana Kuşatmalarına kadar dayanır. O dönemlerde Avrupa'da bir Osmanlı korkusu hakimdi. Hatta tarih kitaplarında Avrupalıların çocuklarını yıllarca "Türkler geliyor" diye korkuttuklarına dair beyanatlar var. Ancak 2. Viyana Kuşatması'nda Osmanlı başarısız olduktan sonra bu korku yerini bir anlamda "Türkomanyaklık" olarak tabir edilebilecek Osmanlı coğrafyasına ve kültürüne karşı duyulan aşırı özentiye bırakmıştır" açıklamalarında bulundu.

"O KORKU BUGÜN TEKRAR "İSLAMOFOBİ" KILIFI İLE CANLANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Osmanlı dönemlerine dayanan korkunun bugün tekrar tarihi bir refleksle "islamofobi" kılıfı altında canlandırılmaya çalışıldığını vurgulayan İsmail Öz, "Kendi ortaya koydukları bu ırkçı durumu akredite etmek için kendilerine çeşitli referanslar bulmaya çalışıyorlar. Akılla izah edilemeyecek bu tutumu haklı çıkarmak adına değişik noktalardan davranışlarına anlam kazandırmaya çalışıyorlar ama bu izahlar da ancak yine kendilerinin inanabileceği türden izahlardır. Diğer insanları buna inandırmaları mümkün değildir" dedi.

"KIŞKIRTICI DİL AVRUPA'DA YAŞAYAN TÜRKLERİN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR"

"Bu kışkırtıcı dil Avrupa'daki Türklerin güvenliğini tehdit ediyor. Mutlaka İngiliz Hükümeti bununla ilgili çeşitli tedbirler almalıdır" diye konuşan Öz, açıklamalarına şöyle devam etti: "Düşüncesi iyi niyetli olan ve gerçeği görenlerin ortaya koyacağı çabalar bu akıl tutulmalarının önüne geçebilecek durumdadır ve bu mücadeleyi verilmelidir. Amerikan Başkanı Obama geçtiğimiz günlerde bir camiye giderek İslam coğrafyasına selam gönderdi. Ve İslam'ın asla şiddet ve kanla yan yana getirilemeyeceğini, İslam'ın bir hoşgörü dini olduğunu ifade etti. Dolayısıyla İngiltere başta olmak üzere Avrupa Hükümetlerinin bu anlamda yapacağı açıklamalar ve sükunete dair çabaları son derece önemlidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim