• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sosyal medyadaki tehditler, hâlâ küçümseniyor

Sosyal medyadaki tehditler, hâlâ küçümseniyor
Sosyal medya üzerinden yapılan ölüm tehdidini haberleştirdiği için DTJ Online'a karşı geçtiğimiz günlerde ilk mahkeme duruşması yapıldı.

Sosyal medya üzerinden yapılan ölüm tehdidini haberleştirdiği için DTJ Online'a karşı geçtiğimiz günlerde ilk mahkeme duruşması yapıldı. Saarbrücken Eyalet Mahkemesi'nde gerçekleştirilen davaya DTJ Online'ı temsilen Avukat Markus Künzel ve World Media Group AG Yönetim Kurul Üyesi Mustafa Altaş'ın yanı sıra, DTJ Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Bağ ve yazar Dr. Sabine Schiffer katıldı. Duruşmada Schiffer'in yazdığı makaleden dolayı davacı olan Eduard S., makalede adı geçen ve Facebook üzerinden bir profesöri tehdit eden şahsın kendisinin olmadığını iddia etti.

S., Facebook sayfasından kimlik bilgilerinin çalındığını ve yorumu onun adına başka birilerinin yazdığı iddia etti. Meslektaşının, kendisini olaydan haberdar ettiği zaman çok şaşırdığını belirten Eduard S. internetten araştırdığı zaman, kendisi hakkında ilgisiz şeylerin haberleştirildiği belirtti. Sayfasına yorum yazdığı Akif Pirinççi'yi ise sadece basın üzerinden tanıdığını öne süren S., kendisi ve eşinin de yabancı kökenli olduğunu ve aşırı sağa uzak olduğunu sözlerine ekledi.

Daha sonra haberi yazanlar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ve bir kaç hafta sonra bilgilerin gizlenmesi için talimat verdiğini kaydetti. Eduard S. ile ilgili makaleyi yazan Dr. Sabine Schiffer ise davada ana konu olan "hesap bilgilerinin çalındı" iddiasının konuşulmadığını ifade etti. "Burada ölüm tehdidi olan ağır bir suçlama var." diyen Schiffer, kimlik hırsızlığının iddia edilebileceğini, ancak bunun gerekli belgelerle ispatlanması gerektiğini altını çizdi.

Sosyal medyada ölüm tehditleri ve buna benzer birçok olayı haberleştirdiklerini belirten Schiffer, "Bundan sonra da sosyal medya da duygusal patlama ve nefret saldırılarına dikkat çekmek için eleştirel gözle bakmaya devam edeceğiz. Bu durum hâlâ genel olarak küçümsenen bir problem." şeklinde konuştu.

'GAZETECİNİN GÖREVİ, PROBLEMİ, SIKINTIYI VE TEHLİKEYİ GÖSTERMEK'

DTJ Genel Yayın Yönetmeni Bağ, "Dava, DTJ'un bundan yaklaşık 2 yıl önce, 2014 yılında yazarımız Sabine Schiffer hanımefendinin yazmış olduğu makalenin yayımlamasıyla alakalı. Makalede söz konusu olan kişi, Bay Schritter haksızlık edildiği düşüncesiyle bizi mahkemeye vermişti. Fakat biz yazıyı yayımlamanın doğru bir yayıncılık kararı olduğu görüşündeyiz. Bugün mahkemede de bu pozisyonumuzu savunduk." dedi. Hakim taraflara duruşmada sundukları delilleri ve dile getirdikleri görüşlere ek olarak yazılı savunma için iki hafta zaman verdi.

Karar yaklaşık bir ay içinde bekleniyor. Bağ, "Mahkemeden DTJ'un yayıncılığının doğru ve yerinde olduğu doğrultusunda bir karar bekliyoruz. Böyle bir kararla 2013 yılından beri yayın hayatına devam eden bir haber portalı olarak ilk hukuki davamız neticelenmiş olacak." şeklinde konuştu. Gazetecinin görevinin sıkıntı, problem veya tehlikeyi göstermek olduğunu kaydeden hukukçu Mustafa Altaş, sosyal medyada tehdit eden kişinin ismiyle yapılan haberi yayınlayarak Schiffer ve DTJ'un tehlikeye dikkat çektiğinin altını çizdi.

Altaş, "Kişi kendi hesabından, başka birine ölüm tehdidi yapıyor. Bu durumda haberde isimin geçmesi gereklidir. İsmi çıkardığın zaman zaten makalenin bir değeri kalmıyor. Burada DTJ Online gazetecilik kurallarına uygun hareket etmiştir." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim