• BIST 9054.82
  • Altın 2299.138
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.0436
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

'Sorunlarımız kadar sorumluluklarımızın da bilincindeyiz'

'Sorunlarımız kadar sorumluluklarımızın da bilincindeyiz'
Yozgat Gazeteciler Cemiyeti (YGC) tarafından düzenlenen İç Anadolu Yerel Medya Toplantısı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti (YGC) tarafından düzenlenen İç Anadolu Yerel Medya Toplantısı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.

YGC Başkanı Osman Hakan Kiracı, yerel medyanın acilen ekonomik özgürlüğüne kavuşturulması ve basının ifade ve haber alma özgürlüğünün mutlaka korunması gerektiğini söyledi. Kiracı, "Sorunlarımız kadar sorumluluklarımızın da bilincindeyiz." dedi.

İç Anadolu Gazeteciler Cemiyet Başkanları yerel medya toplantısının kapanış oturumunda hazırlanan sonuç bildirgesi Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve TGK Yönetim Kurulu Üyesi Osman Hakan Kiracı tarafından açıklandı. Basının sorunları 8 başlıkta değerlendirildi.

Toplantıya, İç Anadolu'daki 11 ilin Cemiyet başkanının yanı sıra Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Vekili Feridun Fazıl Özsoy, TGK Onursal Başkanı Nazmi Bilgin, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, BİK Genel Kurul Üyesi Şevket Erzen ile çok sayıda Yozgatlı gazeteci katıldı.

Belirlenen 8 maddelik sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:

"1- Bölücü terör örgütünün saldırılarında asker ve polislerimizi şehit vermenin, çok sayıda vatandaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü taşıyoruz. Unutulmamalıdır ki nedeni ne olursa olsun ve nereden gelirse gelsin "terör" hak arama yolu değildir. Terör, aklıselim tüm kesimlerce lanetlenmeli ve terörle mücadeleye sonuna kadar devam edilmelidir.

2- Demokratik ülkelerin "olmazsa olmazı" basın ve ifade özgürlüğüdür.Yöneticilerimiz Basın ve haber alma özgürlüğüne yönelik saldırı ve engellemelere müsamaha göstermemelidir. Öte yandan basınımız da ülkenin milli ve manevi değerlerini ve ülke çıkarlarını zedeleyici haberleri "basın özgürlüğü" adı altında yapılmış haberler olarak değerlendirmelidir.

3-Kurum amirleri, gazetecilerin anayasa teminatı altındaki haber alma hakkına saygı göstermeli ve bütün kamu görevlilerini gazetecileri doğru bilgilendirmeleri hususunda sıkca uyarmalıdır.

4- Ülkemizin ve bölgemizin her neresinde olursa olsun basın ahlak ilkeleri ile bağdaşmayan yayınlar yapan ve gazeteciliği çıkar amaçları doğrultusunda birer tehdit ve şantaj aracı olarak kullanan yayın kuruluşlarına itibar edilmemelidir.

5- Basın kartları yönetmeliği yeniden gözden geçirilmeli yapılacak yeni düzenlemelerde gazeteciler cemiyetlerinden de görüş alınmalıdır.

6- Yerel medya gelir kaynaklarının yetersizliği ve maliyetlerin de sürekli artması nedeniyle ekonomik açıdan ciddi anlamda sıkıntılı günler yaşamaktadır. Bu nedenle yerel medyanın acilen ekonomik özgürlüğüne kavuşturulması gerekmektedir. İşte, bu nedenle ilk aşamada hükümetimizce basın işletmelerine sigorta prim destekleri, vergi muafiyetleri ve uzun vadeli faizsiz kredi imkanları sağlanmalıdır. Diğer yandan KOSGEB'in işbirliği-güçbirliği projesi yerel medya işletmelerinin kolaylıkla yararlanacağı şekilde yeniden düzenlenmeli, Kalkınma Ajansları da yerel medya kuruluşlarına kolaylık sağlamak üzere proje yapım ve çağrılarında yeterince destek vermelidir.

7- Yozgatta dolu dolu geçen toplantımızda gündeme getirilen Sarıkaya ilçesi icra müdürlüğünce 10 sayfa ve 300 bin lira tutarındaki icra ilanlarının BİK aracılığı ile İstanbulda münteşir Sabah gazetesinde yayınlatılması konusu toplantıya katılan bütün gazete sahipleri ve cemiyet başkanları tarafından tepki ve büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır. İcra iflas kanununun 114. maddesi her ne kadar icra ilanlarının yerel veya yaygın gazetelerde yayınlatma tercih ve takdirini İcra müdürlerinin inisiyatifine bırakmışsa da aynı kanuna ilişkin Yargıtay'ın içtihat kararlarında "taşınmazın değeri ile hem alacaklının, hem de borçlunun menfaati göz önünde bulundurularak satış ilanının mahalli gazetede yayınlanması ile yetinilebilir. İcra müdürleri tarafların menfaatini gözetmek durumundadır." Anadolunun dört bir yanında ağır ekonomik sıkıntılarla yaşamını sürdürmeye çalışan yerel gazetelerin icra ilanlarıyla ilgili yıllardanberi süregelen mağduriyetlerinin giderilebilmesi için İcra Kanunu'nun 114. maddesi söz konusu Yargıtay içtihat kararına göre yeniden düzenlenerek acilen değiştirilmelidir. Adalet Bakanı ve Yozgat Milletvekili Sayın Bekir Bozdağ'ın konuya ilişkin sorunun çözümü amacıyla yapılması gereken yasa değişikliğine destek ve katkı vermesi Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu camiası ile İç Anadolu Gazeteciler cemiyetleri başkanlarının ortak talebidir.

8- Mensubu olmakla onur duyduğumuz Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve İç Anadolu Federasyonu üyesi bulunan İç Anadolu Gazeteciler Cemiyetleri başkanları olarak sonuç bildirgemizde şu hususu da vurgulamak istiyoruz. Sorunlarımız kadar ülkemiz, milletimiz ve mesleğimizin onuru ile etik değerlerimize karşı sorumluluklarımızın da olduğunun bilincindeyiz. Bu açıdan yerel medyalar olarak mesleki ve tüm yayın etkinliklerimizi Türk devletinin bekası ve ülkemizin daha güçlü olması konusunda üzerimizdeki sorumlulukla sürdürme kararlılığımızı kamuoyumuzun bir kere daha bilgisine saygı ile sunuyoruz."Cihan

'Sorunlarımız kadar sorumluluklarımızın da bilincindeyiz'

'Sorunlarımız kadar sorumluluklarımızın da bilincindeyiz'

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim