• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Sorgun’da Kiralık İşçi Kanununa Hayır Kampanyası

Sorgun’da Kiralık İşçi Kanununa Hayır Kampanyası
Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası kamuoyunda "Kiralık İşçi Kanunu" olarak bilinen yasayı protesto etmek amacıyla imza kampanyası başlattı.

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası kamuoyunda "Kiralık İşçi Kanunu" olarak bilinen yasayı protesto etmek amacıyla imza kampanyası başlattı.

Türkiye genelinde düzenlenen imza kampanyasına Sorgun'dan destek veren Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Yozgat Şube Başkanlığı Sorgun Cumhuriyet Caddesinde stand kurarak halkın desteğini istedi. Yozgat Şube Başkanı Turgut Gözübüyük üç gün serecek olan imza kampanyası düzenledikleri standa yaptığı açıklamada, "Özel İstihdam Bürolarının, İŞKUR gibi işçi ile işvereni buluşturup iş bulması ayrı şeydir. Bu zaten halen devam eden bir uygulama. Ancak bu şirketlerin işçi istihdam edip, bu istihdam ettikleri işçileri bir başka işverenlere kiralaması sıkıntılıdır. Yanlış olan da bu büroların hiç bir iş ve işyeri, sektör kısıtlaması olmaksızın işçi kiralayabilecek olmasıdır. Özel İstihdam Büroları işçi kiralama hakkı elde ederlerse, halen uygulanmakta olan 4857, 854 ve 5953 sayılı Yasaları çöpe atmamız gerekir. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunlarını da bir daha elimize alma ihtiyacımız kalmaz" dedi.

Gözübüyük, Özel İstihdam Bürolarına (ÖİB) işçi kiraya verme düzenlemesi ile getirilen uygulamanın TBMM'den geçmesi halinde, işçi ile belirli süreli iş akdi yapan Özel İstihdam Bürosunun, asıl işveren ile sadece işçi kiralama sözleşmesi yapacağını, yani işverenin bir mal-meta gibi işçinin emeğini ÖİB'dan kiralanacağını söyledi.

Özel İstihdam Bürosu açan birisinin, işe 2 bin işçi alıp asgari ücret ödeyeceğini ama işçileri çalışmak üzere gönderdiği fabrikalardan, atölyelerden fatura mukabili para alıp kar edeceğini vurgulayan Gözübüyük, "İşçilerin kanuni işyeri 100 metrekarelik büro olacak ama çalışacağı yer koca koca fabrika. Sigorta primleri yatmazsa, maaşlar ödenmezse, izin kullanamazsa, haksız şekilde işten atılırsa hukuken muhatap olacağı tek kurum özel iş bulma kurumu olacak.

İş Hukukuna göre işçiler gerçek veya tüzel kişilerin işçileridir. Yani işçi ile işveren birbiri ile aracısız iletişime geçer. Gerek 4857 sayılı İş Kanunu ve gerekse 5510 (veya 506) sayılı Sosyal Sigortalar Kanunları gereğince taşeron işçilerine karşı asıl işyeri işverenleri de taşeronlarla birlikte mütesessilen sorumludurlar" diye konuştu. .

Çıkarılacak olan kanuna tepki amacıyla böyle bir imza kampanyası düzenlediklerini ifade eden Şube Başkanı Gözübüyük, "Örneğin, şu an 1500 işçisi olan bir otomobil fabrikası tüm işçilerine hepinizi işten çıkardım ama şimdi gidip ÖİB'lerle anlaşır gelirseniz hepinizi kiralık işçi olarak tekrar alacağım derse yasal olarak bunu engelleme imkânı yok. Yani işverenler şimdi tüm işçilerini ÖİB'lerden kiralayıp, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ve parası vermek zorunluluğundan kurtulacaklar. İşverenler karlarını katlayacaklar, işçiler de daha önce aldıkları ücretlerden daha az kazanıp daha çok çalışacaklar" şeklinde konuştu.

Sorgun’da Kiralık İşçi Kanununa Hayır Kampanyası

Sorgun’da Kiralık İşçi Kanununa Hayır Kampanyası

Sorgun’da Kiralık İşçi Kanununa Hayır Kampanyası

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim