• BIST 107.882
  • Altın 143,804
  • Dolar 3,5304
  • Euro 4,1439
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 28 °C

Sonbaharı zinde karşılamanız için öneriler

İşte mevsim geçişini sağlıklı atlatmanız için öneriler...
Sonbahar yüzünü göstermeye, havalar serinlemeye başladı. Mevsim geçişlerinde soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarına yakalanma riski de artıyor. Bu dönemde beslenme düzenini yenilemek gerekiyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, sonbaharda sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu:
 
EN GÜÇLÜ VE EN DOĞAL ANTİOKSİDAN KAYNAKLARI
 
A VİTAMİNİ: Karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, yumurta.
 
C VİTAMİNİ: Kuşburnu, maydanoz, yeşil sivri biber, karalâhana, karnabahar, çilek, limon, portakal, greyfurt.
 
E VİTAMİNİ: Soya yağı, bitkisel yağlar, yağlı tohumlar.
 
SELENYUM: Deniz ürünleri, böbrek, yürek ve diğer etler. 
 
ÇİNKO: Et, karaciğer, bulgur, balık, süt, yumurta, badem içi, ceviz, elma, kuru baklagiller.
 
MAGNEZYUM: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler; tahıllar.
 
HER GÜN MUTLAKA
 
3-5 porsiyon taze mevsim meyvesi yenmeli.
4-5 porsiyon taze mevsim sebzesi yenmeli.
En az 2 su bardağı az yağlı süt veya yoğurt, ya da ayran tüketilmeli.
Bol su (kilo başına ortalama 30-50 ml) içilmeli.
Proteinli gruplar mutlaka bol salata (az yağlı) ile tüketilmeli.
Bir öğün et veya tavuk veya balık yenildiyse diğer öğünde sebze olmalı.
Düzenli saatlerde ve 3 saati geçmeyecek aralıklarla beslenilmeli.
Yağ tüketim miktarına dikkat edilmeli.
Yağlar içinde zeytinyağına ağırlık verilmeli.
 
BAHAR MÖNÜSÜ
 
SABAH KALKINCA: 1 bardak oda sıcaklığındaki suya 1 çay kaşığı bal.
 
KAHVALTI: Yeşil çay, az veya yarım yağlı beyaz peynir, bol mevsim yeşilliği (1 tatlı kaşığı zeytinyağı veya 1 tatlı kaşığı keten tohumu ile), 1 tatlı kaşığı pekmez, tam tahıllı veya kepekli ekmek.
 
ARA ÖĞÜN: 6-7 badem veya 6-7 fındık veya 2 ceviz, +3-4 kuru kayısı veya 1 yemek kaşığı çekirdekli kuru üzüm.
 
ÖĞLE YEMEĞİNDEN SONRA: 2 meyve, 1 kase az yağlı yoğurt, 6-7 badem veya 6-7 fındık veya 2 ceviz AKŞAM: 1 kepçe sebze veya mercimek çorba, 1 tabak sebze yemeği, 1 kase az yağlı yoğurt, tam tahıllı ekmek, dilerseniz salata.
 
ARA ÖĞÜN: 2 porsiyon meysim meyvesi.
 
AKŞAM: 1 porsiyon ızgara veya haşlama şeklinde et, tavuk, balık.
Ya da yağsız köfte, bol salata (limonlu, 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı), tahıl ekmeği veya 3-4 kaşık bulgur pilavı.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim