• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Son süngerci, sünger avına devam ediyor

Son süngerci, sünger avına devam ediyor
Bodrum'da yaşayan Süngerci Mehmet Baş, uluslararası sularda topladığı farklı cinslerdeki süngerleri Deniz Müzesine hediye etti.

Bodrum'da yaşayan Süngerci Mehmet Baş, uluslararası sularda topladığı farklı cinslerdeki süngerleri Deniz Müzesine hediye etti.

Türkiye'de avlanması yasak olan ihraç ürünü süngerleri, ilk Türk dalış ekibinin daldığı Midilli Adası açıklarındaki Janson Bank'tan topladılar.

Türkiye karasularında yasak olan sünger avcılığını yaşatmak isteyen Son Süngerci Aksona Mehmet lakaplı Mehmet Baş, yasağın kaldırılarak bu kültürün yaşatılması için mücadelesini sürdürüyor. 52 yıllık denizci olan Aksona Mehmet, geçtiğimiz günlerde ekibiyle birlikte bir ilkede imza attı. Ege Denizinde, Midilli açıklarındaki 36 metre derinlikte Janson Bank olarak bilinen noktaya dalan ilk Türk ekibi içinde bulunan Aksona Mehmet bölgeden topladığı süngerleri sergilenmek üzere Bodrum Deniz Müzesine hediye etti.

Bir zamanlar adına kooperatif kurulan sünger avcılığı Bodrum'un en önemli kültür değerlerinden biri olarak biliniyor. Bu değeri yaşatmak için yıllardır mücadele veren Mehmet Baş yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Süngercilik, Bodrum deniz tarihinde çok önemli ve muhteşem deniz kültürü. Yüzyıllardır usta-çırak öğretisiyle süre gelen bir meslek ama üzülerek söyleyeyim ki, 2 binli yıllarda masa başında oturan bir şanlı bürokratımız, sağ olsunlar var olsunlar sünger yasak dedi ve süngerciliği bitirdiler. Bu usta-çırak öğretisi ile süre gelen kültür koptu, yok oldu."dedi.

Küçük yaşta sünger avcılığına başlayan ve 52 yıldır denizle iç içe olan Baş sözlerine şöyle devam etti: "Zaman zaman gündeme getiriyorum çünkü bir vefa borcum bu benim. Bodrum'da bugün gördüğünüz o tekne turizmi, dünyada çok ünlü olmuş tekneler, mavi yolculuk dediğimiz markayı benim kuşak ve benden önceki kuşak küçük süngerci tekneleri ile başlattılar Halikarnas Balıkçısının öncülüğünde ve muhteşem bir marka yarattılar. Süngerin yasak olmasının hiçbir anlamı yok. Koca deryaların, derin maviliklerin bize sunduğu muhteşem bir ürün. İhraç ürünü bu sünger" dedi.

Denizcilerde sünger avcılığının önündeki bürokratik engellerin gözden geçirilmesi taraftarı. Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz konuya ilişkin olarak şunları söyledi: "Sünger avcılığı bizim bölgemizde, geleneksel avcılık türlerinden bir tanesi ama maalesef uzun yıllardır yasaklar nedeni ile yapılamıyor. Mehmet Baş, yaklaşık son 3-5 senedir denizcilerimize, süngercilerimize bir mesaj veriyor, "bütün Ege'nin Akdeniz'in suları bizim, uluslararası sularda da dalabilirsiniz" diye ve bunu ispat etmek için geçtiğimiz yıllarda, Kuzey Afrika sahillerinde Panterra taraflarında, geçtiğimiz günlerde de Midilli Adasının arkasındaki Janson Bank dediğimiz bölgede dalı gerçekleştirdi, süngerler çıkardı. Umarım onun bu çabası herkese yol gösterir ve bir an evvelde ülkemizdeki sünger avcılığı ile ilgili bürokratik engeller bir kez daha gözden geçirilir"diye konuştu.

Son süngerci, sünger avına devam ediyor

Son süngerci, sünger avına devam ediyor

Son süngerci, sünger avına devam ediyor

Son süngerci, sünger avına devam ediyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim