• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Son gümrük düzenlemeleri IŞİD'e yaradı!

Son gümrük düzenlemeleri IŞİD'e yaradı!
Türkiye'nin Nisan ve Haziran aylarında yaptığı iki gümrük düzenlemesiyle sınırlarda kontrolsüz para akışının yolu açıldı. Aralarında IŞİD ve NUsra'nın da bulunduğu Suriye'deki rejim karşıtı muhalifler TL'ye geçti!

15 Nisan’da yapılan genelge değişikliğiyle gümrük giriş noktalarından hiçbir beyanda bulunmadan yurda nakit para getirilmesine imkân tanındı. Seçimlerin hemen bir gün sonrasında ise 25 bin TL ve 10 bin Avro kadar paranın, yolcu beraberinde nakit olarak çıkarılması serbest hâle getirildi. İşte bu iki düzenleme Türkiye sınır kapılarını terörün finansmanına açtı.
Cumhuriyet gazetesinden Pelin Ünker'in haberine göre, Gümrüklerden nakit para giriş çıkışıyla ilgili yapılan düzenlemeleri Suriyeli muhalif grupların TL’ye geçişi takip etti. Bakanlık, genelgelerin “sadece ve sadece girişi serbest olan paraları ilgilendirdiğini” açıklasa da, düzenlemeler, kaynağı ile ilgili herhangi bir kısıt olmadığı için IŞİD’den Nusra’ya pek çok örgütün sınırdan para giriş çıkışı yapmalarına olanak tanıyor.

 

İKİ GENELGE İLE...
 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 15 Nisan’da yaptığı genelge değişikliğiyle gümrük giriş noktalarından hiçbir beyanda bulunmadan yurda nakit para getirilmesine imkân tanıdı.
Seçimlerden bir gün sonra ise 25 bin TL ve 10 bin Avro kadar paranın, yolcu beraberinde nakit olarak çıkarılması serbest hâle getirildi.
Genelgelerin ardından Suriye'deki örgütler kontrol ettikleri bölgelerde TL kullanmak için plan hazırladıklarını duyurdu. 8 Temmuz’da çıkan haberlerde Suriye ekonomisini yıpratmak isteyen muhalif grupların Suriye Lirası yerine Türk Lirası kullanma kararı aldığı belirtildi.
Konuyla ilgili sorulara yanıt veren eski bir üst düzey Merkez Bankası yetkilisi, muhaliflerin TL’ye geçişiyle gümrük kısıtlamalarının kaldırılmasının birbiriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

BANKACILIK SİSTEMİ YOK

Yetkilinin anlattığı trafiğe göre, Türkiye’de yerleşik olmayan üçüncü ülkelerin vatandaşları TL’ye güveniyorlarsa, sattıkları mal ve hizmetler karşılığında, eğer kendi ülkelerinde de kısıt yoksa TL kullanabilirler. Bu demek oluyor ki IŞİD, Nusra, Kobani ya da Esad rejiminden gelip Türkiye’de TL üzerinden işlem yapabilirler. Gümrükten geçişlerde de paranın kaynağını ispatlama gibi bir kısıt olmadığı için ellerindeki malı satarak ya da içeriden aldıkları finansal destekle Güneydoğu illerinde dikkat çekmeden alışveriş yapabilirler.
Örneğin Kuzey Suriye’nin bir bölgesinde zeytinyağı ihraç ediliyor. Karşılığında TL kabul ediliyor. Bu parayla Gaziantep’ten bot, elbise, un, makarna, tuz vs. ithal edilebilir. Suriye’de bankacılık sistemi çalışmadığı için getirilen düzenlemelerle nakit üzerinden kolaylık sağlandı. Grup halinde IŞİD ya da ÖSO’ya katılacaklar, Kilis’ten Gaziantep’ten ihtiyaçlarını alabilir. Savaşanlara ayakkabı lazım, yiyecek içecek lazım. Uzun vadede bölgede ne olur biter bilmiyoruz ancak o döneme dek TL kullanımı yüzde 60-70’e ulaşırsa kurulacak yeni hükümetin isteği dahilinde para politikası Türkiye’ye tabi olabilir. Gümrük ihtiyaçlarını karşılamak üzere TL kullanıyor. Petrolü bir şekilde dolarla uluslararası piyasada satıyordu. Şimdi doların yerini TL alıyor.
Suriye’deki terör gruplarının Türkiye’deki destekçileri de bu genelgelerden faydalanarak finansman desteği sağlayabilir. Merkez Bankası’nın emisyon hareketlerine baktığımızda Güneydoğu’da emisyon hacminin son dönemde artış gösterdiğini görüyoruz. Emisyon, Merkez Bankası tarafından basılan kağıt ve metal paranın toplamına deniyor.

 

200’LÜK BANKNOTLAR
 

Emisyon hacmi ise, piyasaya sürülen banknotların toplam tutarını ifade ediyor. Örneğin tatil için para çekiyorsunuz para çektiğiniz yerde emisyon hacmi daralıyor. Bu parayı gittiğiniz yerde harcıyorsunuz ve para bankacılık sistemine yeniden dahil oluyor. Bu şekilde tatil yörelerinde emisyon hacmi artıyor. Sistem böyle işliyor.
Bunların içinde 5’lik, 10’luk, 20’lik, 50’lik, 100’lük ve 200’lük banknotlar var. Ancak Güneydoğu’da daha ziyade büyük küpürler işlem görüyor. 100’lük ve 200’lük gibi. Örneğin sınırdan 10 bin TL geçirilecekse daha büyük küpürler daha az yer kaplıyor, fazla dikkat çekmeden taşınabiliyor, muhafazası kolay vs. O yüzden bu bölgede emisyonun büyük küpürleri kullanılıyor.
Keskin yükseliş Merkez Bankası’nın son açıkladığı verilere göre ise temmuz ayında toplam emisyon hacmindeki hızlı artış da dikkat çekiyor. Temmuz başında 95.5 milyar lira olan emisyon hacmi 18 Temmuz’da 108.6 milyar liraya kadar yükseldi. Mart sonundan haziran temmuz başına kadar da yaklaşık 6 milyar lira arttı.

Teröre finansman sağlandı
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ise gazetemize yaptığı değerlendirmede, Gümrük Bakanlığı’nın düzenlemelerinin iki önemli amacı olduğuna dikkat çekti:
* İktidarın uzun süre destek verdiği Suriye’deki rejim muhalifi silahlı grup mensupları, yöneticilerinin bu faaliyetleriyle ilgili parasal hareketleri denetim dışına çıkararak onlara rahatça hareket alanı sağlamak,
* Borçlarını çevirmek ve yavaşlayan ekonomisini canlandırabilmek için yüksek miktarda döviz girişine ihtiyacı bulunan Türkiye’ye kayıt dışı yollardan döviz girişlerini teşvik etmek.
Ödemeler dengesi verilerine göre yılın ilk beş ayında Türkiye’ye 8.9 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi olduğunu, bunun 4,7 milyar dolarının nisan ve mayısta gerçekleştiğini vurgulayan Oran, “AKP iktidarı ve yandaş medya korosu, yüksek sesle ‘AK Parti IŞİD’e asla destek vermemiştir’ tiradını seslendirse de tek başına bu düzenleme bile bunun aksini ispatlamaya yeterlidir” dedi.

 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim