• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

Soma sorumlularına en az 2 yıl ceza

Soma sorumlularına en az 2 yıl ceza
Soma faciasıyla ilgili tutuklananların taksirle ölüm ve yaralamayı içeren TCK'nın 85/2 maddesinden yargılanacak olmasının 2 yıl gibi ufak bir cezayla kurtulabilecekleri anlamına geleceği belirtiliyor. Siyasi sorumluların nasıl hesap verecekleri ise belli

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasıyla ilgili tutuklanan kişilerin TCK'nın 83/3 maddesinde değil 85/2 maddesi üzerinden yürüdüğü bilgisini vererek bu suçun alt sınırının 2 yıl, üst sınırının ise 10 yıl olduğunu belirtti. 

Soruşturmanın kamuoyundaki yaygın beklentinin aksine TCK'nın 83/3 maddesinde değil 85/2 maddesi üzerinden yürüdüğü bilgisini veren Özel, "Bu da şu demek kasten öldürmenin ihmalli davranışla işlenmesiyle ilgili bir soruşturma yürütülmesi beklenirken, taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma maddesinden soruşturma yürüyor. TCK'ya göre taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmanın alt sınırı 2 yıl, üst sınırı 10 yıldır. Bu kamuoyundaki yangın deyişle trafik kazalardaki uygulanan maddedir. Oysa kasten öldürmenin ihmalli davranışla işlenmesi olsaydı alt sınır 10, üst sınır 25 yıl olarak cezalandırmanın talep edilmesi söz konusu olabilirdi. Bu aşamada beklentilerin aksine daha düşük cezaların olabileceği bir maddeden soruşturmanın yürütüldüğünü söyleyebilirim." diye konuştu.

asddsaads12312.jpg

Tutuklama istemiyle savcılık tarafından mahkemeye sevk edilen 5 kişinin hakim karşısındaki ifadelerine tanıklık ettiğini ifade eden Özel, "Kullanacağım ifadeler hazırlık soruşturmanın gizliliğini ihlal etmeyecek boyuttadır. Ağırlıklı olarak hakim tarafından sensörlerde 50'nin üzerinde karbonmonoksit uyarısı olduğunun, savcılığın almış olduğu bilgisayar kayıtlarından, sensörlerin lok dosyalarından ortaya çıktığını, bu konuda defterlere yapılması gereken kayıtların eksik olduğunu, işletme müdürü tarafından bu defterin imzalanmamış olduğunu, gerekli uyarı yapılmamış olduğunu ve çeşitli uyarıların, özellikle madende kaza olmadan önce de karbonmonoksit miktarının yükseldiğine ilişkin sensör kayıtları olduğu halde bu konuda neden işlem yapılmadığı üzerine sorular vardı. Kısa sorulara kısa cevaplar sonucunda 5 kişinin ifadeleri tamamlandı. Şimdi hakimin vereceği karar bekleniyor." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim