• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Soma önergesinin detayları

Soma önergesinin detayları
AK Parti, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının araştırılması için komisyon kurulması teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

AK Parti TBMM grubundan yapılan açıklamada, Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ve AK Partili 38 milletvekilinin imzasıyla hazırlanan ve Soma’da meydana gelen maden kazasının araştırılması için araştırma komisyonu kurulması önerisinin TBMM Başkanlığına sunulduğu bildirildi.

Araştırma komisyonu kurulması önergesinde “13 Mayıs Salı günü Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Linyitleri İşletmesi’ne ait ve özel sektörce işletilen maden sahasında ülkemizin karşılaştığı en büyük maden kazası meydana gelmiştir. Milletimizi elim bir üzüntüye boğan bu kazanın nedenleri detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi madencilik sektörü ülkemizde de önemli bir sektördür.

Yüksek oranda istihdam sağlama özelliğine sahip olması ve enerji başta olmak üzere ekonomimize büyük oranda katma değer sağlaması açısından vazgeçilmez sektörlerimizdendir. Madencilik ve özellikle yeraltı kömür madenciliği kendine has üretim tekniği ve güvenliği açısından birçok sektöre göre farklılıklar göstermektedir. Yeraltı madenciliği gerek teknoloji, gerekse iş güvenliği açısından son yıllarda büyük gelişmeler göstermiş bir sektördür. Bütün bu gelişmelere rağmen yeraltı kömür madenciliğinde riskler minimize edilmesine rağmen ortadan tamamen kaldırılması işin doğası gereği mümkün olmamaktadır.

Ülkemizde de bu riskleri ortadan kaldırmak veya minimize etmek amacıyla sektördeki gelişmelere bağlı olarak bir çok mevzuat değişikliği ve sıkı denetimler yapılmaktadır. 22 Ekim 1984 tarihli ve 18553 sayılı resmi gazetede yayınlanan ‘Maden ve Taş Ocakları İşletmelerinde ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük’ ile bu sektöre yönelik önemli bir mevzuat değişikliği yapılmıştır. Bu tarihten 20 yıl sonra 21 Şubat 2004 tarih ve 25380 sayılı resmi gazete ile ‘Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yönetmelik 3 Aralık 1992 tarihli Avrupa Birliği Direktifi esas alınarak hazırlanmıştır. TBMM’de 23. Dönemde Bunsa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu başkanlığında ‘Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi’ amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulmuştur. Komisyon 2010 yılı Mayıs ayında raporu tamamlayarak Meclisimize ve kamuoyuna sunulmuştur. Komisyonun çalışmaları ve önerilerini dikkate alan TBMM, 20.062012 tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kabul edilmiştir. Ayrıca bu kanuna dayanarak ve Avrupa Birliği direktifleri doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız 19 Eylül 2013 tarihli ve 28770 sayılı resmi gazetede ‘Maden İşyerlerinde İş Salığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ yeniden yayınlamak suretiyle yürürlüğe girmiştir” ifadelerine yer verildi.

Teklif sahibi Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun’un meydana gelen kazanın tüm boyutlarıyla araştırılması için komisyon kurulması önergesinde, “Kazanın meydana geldiği ocağın bu yıl Mart ayı içinde en son yönetmelikler çerçevesinde yapılan denetimlerinden mevzuata aykırı bir durum olmadığı ifade edilmesine, ocağın en son üretim tekniklerine sahip olduğunun belirtilmesine rağmen elim kaza meydana gelmiştir. Meydana gelen elim kazanın tüm boyutlarıyla araştırılması ve her yönüyle aydınlatılması büyük önem taşımaktadır. TBMM’ye bu konunun araştırılmasında büyük görev düştüğü kanaatindeyim. Bun nedenle TBMM’de Soma’da meydana gelen kazanın araştırılması için bir komisyon kurulmasını arz ederiz” açıklaması yapıldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim