• BIST 9524.59
  • Altın 2497.973
  • Dolar 32.5765
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Soma maden ocağında patlama 201 ölü, 300 işçi mahsur

Soma maden ocağında patlama 201 ölü, 300 işçi mahsur
Manisa Soma'da kömür ocağında trafo patlaması meydana geldi. 200-300 işçinin mahsur kaldığı kazada resmi rakamlara göre 201 kişinin hayatını kaybettiğini Enerji Bakanı Taner Yıldız açıkladı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız:

201 madenicimizi şu anda kaybetmiş bulunuyoruz. Bu sayının artmasından endişe ediyoruz. 80 yaralımız var demiştik. 60'ı madencimiz, 20'si kurtarma ekiplerinden, gazdan etkilenenler ve zarar görenlerdi. Şu anda dört tane ağır yaralımız var. Onların durumları da hastanelerimizde kontrol altına alınıyor. İlk etapta çıkartılanla beraber 363 madencimiz var. En son geldiğimiz noktada vefat eden 72 madencimizin otopsisi tamamlandı. Bunla alakalı işlemleri valimiz başkanlığında bir heyetle takip ediyoruz. Manisa Valimiz de buradaki işlemleri takip ediyor. İşbölümü yapıldı. Cenaze teslimlerinde herhangi bir karmaşaya yol açmamak açısından bütün bu işlemleri yapacağız. Kurtarma ile ilgili ümitlerimizin azaldığını söylememiz lazım. Son noktaya kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. "
 
"Madencilerimizi çıkarmadan herhangi bir rakam vermeyi doğru bulmuyoruz. İçerde özellikle kurtarma faaliyetlerinde bulunan ekibin riske girmemesi için karbonmonoksit seviyesinin düşürülmesine uğraşıldı. 460'dan fazla kurtarma ekibiyle çalışıyoruz. Farklı bir sıkıntı yaşanmadan süreci yönetmemiz lazım. İçerde bulunanlarla alakalı sayıyı şirketin bize verdiği personel sayısına göre söylüyoruz. Takriben kaç kişi olduğunu biliyoruz fakat çıktıkça söyleyeceğiz." 
 
"İçerde yangın devam ediyor. Sayın başbakan geldiğinde ulusal yas ilan edilme meselesini konuşacağız." 
 
"Ölenlerin geneli bu yöremizin insanları." 
05.00
Enerji Bakanı Taner Yıldız:
Maalesef korkulan tablo ortaya çıkmaya başladı. 201 işçimiz hayatını kaybetti. İçeride henüz sayısı belli olmayan sayıda insanımız var. Sayısı belli olmayan diyorum, çünkü ilk patlamadan sonra içeri giren işçi olmayan kişiler de bulunuyor. Bu da içerideki insan sayısını belirlemeyi zorlaştırıyor.

01:49
Enerji Bakanı Taner Yıldız ikinci açıklamayı yapıyor:

- Şu ana kadar vakit geçtikçe rakamlar da büyüyor.
- Şu ana kadar gerek UMKE gerekse AFAD'ın rakamlarıyla beraber 151 işçi kardeşimizi kaybetmiş durumdayız

-Toplam 787 işçi kardeşimiz çalışıyordu o anda.
-Şu anda içeride olan işçi kardeşlerimiz var. Bunlardan 76 tanesi çıkarıldı tedavi göryorlar.
-Şunu belirtmek isterim ki herkes imtihan veriyor.
- Sosyal medyada kan arandığı söyleniyor. Burada kan aranan bir işçi kardeşimiz yok. Burada böyle bir infial uyandırmanın gerçeklerle bağdaşmadığını söylemem gerek.
- Bir belediye başkanımız sanki kendisi yetkiliymiş gibi resmi olmayan bir rakam paylaşıyor.
- Bir tanesi kalkıyor kendisinin çok inanılır olduğunu iddia eden bir tanesi, buranın 1 yıllık bir maden olduğunu söylüyor yeni madenlerde böyle şeylerin olabileceğini söylüyor.
- Arkadaşlar burada ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmak zorundayız.
- Burada hepimizin canı gidiyor. O yüzden buradan söylenen haricinde hiçbir rakama tevessül etmeyin.
- Belki bir buçuk saat sonra belki üç saat sonra yeniden rakamları paylaşmak durumunda kalacağız.
- Zaman aleyhimize işliyor ve bu rakamların büyümesinden endişe ediyoruz
- Gün ağarırken de bizim bu işlemi şu veya bu şekilde bitirmemiz gerekiyor.
-Acımızın sıkıntımızın artabileceği endişesini taşıdığımı söylemem gerek
- Orada denetlemelerimizi yapmadan kesin bir açıklama yapmamız doğru değil
- İçeriden çıkan arkadaşlardan bile yangının devam edip etmediğiyle ilgili burada cümlelerin konuşulduğunu duyuyorum
-Bununla alakalı da net olarak hem Çalışma Bakanlığımızdan, hem Maden İşleri Genel Müdürlüğümüzden ve Enerji Bakanlığımızdan da 3 ayrı heyetin 3 ayrı koldan ayrı ayrı soruşturmamız olacak.

-Şu anda 400'den fazla kurtarma ekibimizle beraber yalnızca işçi kardeşlerimizin hayatını düşünüyoruz. Başka hiçbir şeyi düşü

01:10
Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madenden canlı çıkan işçilerin yakınları her çıkan işçiyi görmeye çalışırken, kendi yakınlarını görenler büyük sevinç yaşıyor.

 

00:10

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, açıklama yapıyor:

- Olay 3'ü 10 geçe gerçekleşmiş. Öncesinde anormal bir durum gözlenmemiş.
- Size rakam vermeyeceğim
- Şehitlerimizin yanında yaralı işçilerimizin de olduğunu söyleyebilirim.
- Metan gazı patlaması yok, grizu patlaması yok, işçi kardeşlerimize darbe vuran bir patlama yok. ancak karbondioksit ve karbonmonoksit zehirlenmesi ile karşı karşıyayız.
- Belli rakamları daha sonra vermemiz daha doğru olacak
- Ber birimizin sorumluluk içinde davranmamız gerektiğini hatırlatmam gerek
- Tek bir hedefimiz var o da arkadaşlarımıza hızlıca ulaşmak ve gereklerini yerine getirmek olacak
- Her şeyi şeffaf şekilde paylaşacağız ama her şeyi değil doğru şeyleri paylaşacağız.
- Her şey netleşmiş olmaz 1.5 saate kadar. sabaha kadar sürecek bir çalışmadan söz ediyoruz.
- Her bir şeyi sizlerle şeffaf olarak paylaşacağız.
- Endişe duyduğum gelişmeler var. bunları da tek tek zamanı gelince paylaşacağım
- Ben aynı zamanda mühendisim, mühendisler bazı rakamlar tahmini olarak verilir. Bizim kesin rakam vermemiz lazım. 
-Tekrar söylüyorum. "rakamlardan bahsetmeyceğim" dedim ilerleyen saatlerde bu rakamları paylaşacağım.afsg.jpg

23:57
Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AFAD yetkilisinin kendisine bizzat sayılarının tutularak aldığı korkunç rakamı açıkladı: 75 yaralı, 157'den fazla ölü... 

Cengiz Ergün, sayının daha da artacağından endişe edildiğini belirtti.

23:21
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarın Soma'ya gideceği öğrenildi.

23:15

Başbakan Erdoğan, Soma'da meydana gelen maden kazasının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın yarın düzenleyeceği yurt dışı ziyaretinin de iptal edildiği öğrenildi.
Başbakan Erdoğan, programlarını iptal etti
 
 22:47
Ölü sayısı artıyor!

AFAD yaptığı açıklamada, 17 işçinin öldüğünü 11 işçinin yaralandığını 200'ün üzerinde işçinin mahsur kaldığını açıkladı. Soma'da maden ocağındaki yangın sonrası madenin içinde mahsur kalan işçilerden bazıları sağ olarak çıkarılmaya başlandı.

 

22:45
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, olay bölgesine geldi. Yıldız'ın resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

awegh.jpg

21:30

itibariyla; 15 işçi hayatını kaybetti 11 yaralı var, 8 işçi sağ kurtarıldı, 200'ün üzerinde işçi mahsur bulunuyor.

 
22:26
Ve ilk resmi açıklama geldi: Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Manisa Soma'da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden işçi sayısının 15 olduğunu açıkladı. 

22:17

Soma'daki maden ocağında mahsur kalan işçilerden 3'ünün daha cesedine ulaşıldı, 10 yaralı hastanelere sevk edildi.
 

 22:17

İzmir'den takviye ekipler yola çıktı. İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı 10 psikoterapistin de Soma'ya gittiği ayrıca İzmir'deki hastanelerin yoğun bakım üniteleri ve yanık tedavi ünitelerinin hazırlandığı bildirildi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi de 20 kişilik uzman ekibin yanı sıra 1 malzeme aracı, 2 AKS aracı, 2 arazöz ve içinde suni teneffüs cihazı ve yedek tüplerin de bulunduğu 1 tam teçhizatlı konteynerin Soma'ya doğru yola çıktığı kaydedildi.
srth.jpg

22.03

Soma'daki kurtarma çalışmaları sürüyor. Henüz madende mahsur kalan işçilerle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. 

21:55

Soma'da meydana gelen maden kazası Taksim'de protesto edildi. Halkların Demokratik Partisi İstanbul İl Örgütü ile Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Meclisi üyelerinden oluşan grup, Galatasaray Lisesi önünde yaptıkları açıklama ile Manisa Soma’daki bir kömür ocağında meydana gelen kazayı protesto etti. 
 
Grup adına basın açıklaması HDK İl Yürütme Kurulu Üyesi Fatma İnce tarafından okundu. Soma'da yaşanan olayın kaza değil cinayet olduğunu belirten İnce, "Emekçilerin canlarını tehlikeye atmadan, insanca koşullarda çalışabilmeleri için AKP hükümetini bir an önce iş cinayetlerinin önlenmesi için başta taşeron sistemi olmak üzere güvencesiz ve esnek çalışma düzenini yasaklamaya çağırıyor; iş cinayetlerinin her düzeydeki sorumlularının derhal yargılanmasını istiyoruz. Sendikaların artık bu cinayetleri görmezden gelemeyeceklerini belirtiyor; sendikaları insanlık dışı bu çalışma düzenine karşı bir araya gelerek üretimden gelen güçlerini kullanmaya çağırıyoruz." şeklinde konuştu.
 
HDP İstanbul Eşbaşkanı Şamil Altan'ın da yaptığı açıklamanın ardından grup, olaysız şekilde dağıldı.
21:40
Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı merkez Yunus Emre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ile AK Parti Manisa İl Başkanı Murat Baybatur'un da bulunduğu 45 M 0001 resmi plakalı araç Akhisar girişinde kaza yaptı.

 

21:30
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir maden ocağında çıkan yangınla ilgili, "Türkiye'nin neresinde maden bölgesi varsa orada Zonguldaklı çalışan olduğundan kentteki aileler de endişe içerisinde" dedi.

21:29
Sağlık Bakanlığı, Soma'daki madende elektrik panosunda çıkan yangın üzerine bölgeye bir uçak ambulans, 27 kara ambulansı ve 6 ulusal medikal kurtarma ekibi (UMKE) gönderdi.

21:28
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Haber Kameramanları Derneği'nin ödül töreninde açıklama yaptı.

 

21:21

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı madende 400 civarı işçinin mahsur kaldığını belirtti.

21:00
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Soma kömür İşletmelerinde, Bakanlık müfettişlerince 2012'den bu yana iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı belirtilerek mevzuata aykırı bir durumun görülmediği bildirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan açıklama!
 

20:25

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, yangının kontrol edildiğini ve mahsur kalan işçilerden 7 kişinin kurtarıldığı bilgisi aldığını iletti.

 

20:20
Manisa Soma'da bulunan kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle çıkan yangına ilişkin kömür şirketinden ilk açıklama geldi.

aeshyui.jpg

20:12

Mahsur kalan işçilerden bazılarının madenden çıkartılmaya başlandığı bildirildi 

20:08
Genelkurmay Başkanlığı, 15 kişilik bir ekibin kurtarma çalışmalarına katılmak için bölgeye intikal ettiğini açıkladı

 

20:01
Mahsur kalan madencilerden birinin kardeşi olan Selçuk Metin, gaz maskelerinin 45 dk ile 1.5 saat arasında bir dayanma süresi olduğunu, ancak metan gazının oksijenden yukarı çıktığı için, eğitimi almışlar ise mahsur işçilerin yere yatarak biraz daha uzun süre hayatta kalma şanslarını artıracağını belirtti.

19:35
CHP'li milletvekili Özgür Özel, MHP ve BDP’nin desteğiyle Soma’daki madenlerin incelenmesi için Meclis komisyonu kurulmasını önerdiklerini ancak bu önergenin 20 gün önce reddedildiğini açıkladı. 

19:30

İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Manisa Soma maden ocağında göçük meydana geldi. 100’den fazla işçimizin göçük altında. Umarım çalışmalarımız kısa sürede sonuç verir ve arzu ettiğimiz sonuca ulaşırız” dedi.

19:25
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş'a, Soma'da mahsur kalan işçilerin kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını verdi.

19:18

AK Parti Manisa Milletvekili, Mıuzaffer Yurttaş, daha önce yaptığı açıklamada yanlılş anlaşıldığını, hastaneye intikal eden kişi sayısının 20 olduğunu, hayatını kaybeden işçilerin sayısının 3 olduğunu belirtti. 

 

19:15
Soma’nın en büyük maden işletmesi olduğu belirtilen şirkette, 6 bin 500 kişinin çalıştığı öğrenildi.

19:00

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, olayın ardından inceleme yapılması için bölgeye müfettiş gönderdi.

 
18:50
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, işçilerinin mahsur kaldığı kömür madeninde incelemelerde bulunmak üzere Soma'ya gideceğini açıkladı.
18:45
Yangın nedeniyle madende elektriklerin kesilirken, müdahalede güçlük çekiliyor. Azalan oksijen seviyesini dengelemek için ocağa oksijen de pompalanıyor.

Manisa'nın Soma ilçesinde Eynez mevkisindeki özel bir şirketin işlettiği kömür madeninde elektrik trafosu patladı. Patlama sonucu ocakta yangın çıktı.

Ocakta 1 kişinin öldüğü, 200-300 işçinin de mahsur kaldığı belirtiliyor...

İşçilerin kurtarılması için çalışma başlatıldı.

 

 

 
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Ocakta yaklaşık 200-300 işçinin mahsur kaldığı bildirildi.
 
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağından, bugün saat 15.30'da trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Galeride elektriklerin kesilmesi nedeniyle asansörler çalışmadığı için yukarı çıkamayan 200-300 kadar işçi mahsur kaldı.
Yakındaki bir maden ocağından gelen talhiye ekibi kurtarma çalışmalarına başlarken, tedbir amacıyla bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi.


SOMA KAYMAKAMINDAN İLK BİLGİ

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, NTV’nin canlı yayınında olayla ilgili bilgi verdi.
 
Atçı, yerin 2 bin metre altında madende patlamanın ardından yangın çıktığını söyledi.
 
20 işçinin ocaktan kurtarıldığını belirten Atçı, “200-300 kişi mahsur kaldı” diye konuştu.
 
Kaymakam Atçı, gelen ilk bilgilere göre, 1 madencinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.
 
Soma İtfaiye Müdürü, Temel Korkmaz, NTV’e yaptığı açıklamada, “Çalışmalar devam ediyor. Tahliyelere başlanacak” dedi.
 
Madende yoğun duman olduğunu dile getiren Kaymakam Atçı, ekiplerin yangına müdahale ettiğini kaydetti.
 
Yangın nedeniyle madende elektriklerin kesilirken, müdahalede güçlük çekiliyor.
 
ÖLÜ SAYISI 3'E YÜKSELDİ
AK Parti Milletvekili Muzaffer Yurttaş, 20 kişinin hastaneye intikal ettiğini, 3 işçinin hayatını kaybettiğini, 17'sinin de yaralı olduğunu belirtti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim