• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Soma faciasının sebebi

Soma faciasının sebebi
Soma'daki facia ve bugün yaşanan gözaltıların arından Akhisar Başsavcısı Bekir Şahiner açıklamalarda bulundu. Şahiner şu ana kadar 25 kişinin gözaltına alındığı, işlemleri tamamlananlardan 3'ünün tutuklandığını söyledi.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Soma'daki maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında şirketin yönetim kurulu başkanı dahil 25 kişinin gözaltına alındığını, 6'sının tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildiğini, bunlardan 3'ünün tutuklandığını bildirdi.
 
Başsavcı felaketin sebebinin trafo patlaması olmadığını, kömür kızışmasından dolayı meydana geldiğini belirlediklerini açıkladı. Başsavcı Şahiner, tutukluların " taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma" suçundan yargılanacaklarını açıkladı.

sadadsads213132.jpg

31 SAVCI GÖREV YAPIYOR
 
Şahiner şöyle konuştu: “İşlemlerin yapıldığı mahal olan Kırkağaç ilçesinde görevlendirilen üzere toplam 31 Cumhuriyet Savcısı olarak göreve başladı. Soma ilçesinde görevli ikin cumhuriyet savcısı olay yeri keşif işlemini gerçekleştirmişlerdir.”

BİLİRKİŞİYE GÖRE FACİANIN SEBEBİ

“Bilirkişi heyetinin verdiği ilk rapora göre, olayın trafo patlaması sonucu meydana gelmediği, yeraltı kömür işletmesinde meydana gelen olayın olay günü yanan kömürün çökmesi ve yoğun karbonmonoksitin ocağı kaplaması sonucu meydana gelmiş olabileceği bilirkişiler tarafından ifade edilmiştir.”

3 TUTUKLAMA... SUÇ: TAKSİRLE ÖLÜM VE YARALAMA

“Şüphelilerden 25 kişi gözaltına alınmış, 6’sı tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, 3’ü tutuklanmıştır. Şüphelilerin üzerlerine atılı olan suç, taksirle birden fazla kişinin ölüm ve yaralanmasına yol açmak şeklindedir."

Başsavcı Bekir Şahiner'in açıklamasından satır başları şunlar:
 
HSYK tarafından yetkilendirilen cumhuriyet savcılarının yetkileri kaldırılmıştışr. Olayın ilk anından itibaren önlemler alınmıştır. 
 
Soma'da görevli iki cumhuriyet savcısı ocağın içine maden mühendisleri iş güvenlikçilerinden oluşan bilirkişi ile girerek keşif işlemini gerçekleştirmiştir. Çok titiz bir şekilde saatlerce süren bir inceleme yapılmıştır. 
 
Olayın sebebiyle ilgili bir çok iddia var. Trafo hususu konusudna inceleme yapılmıştır. Bilirkişi tarafından yapılan keşif sonrasında olayın meydana geliş sebebiyle ilgili ilk rapora göre olayın trafo patlaması sonucu olmadığı transformatör patlaması denilen cihazdan kaynaklanamayacağı anlaşılmıştır. İlk ön rapora göre yeraltı kömür işletmesinde hava ile teması sağlanan kömürün oksitlenmesi neticesinde ısının açığa çıkması ve bu ısı uzaklaştırılmadığında birikerek ocak yangınına sebep olabileceği ölümlerin karbonmonoksiz zehirlenmesi sebebiyle olabileceği. Oksijenle temas sebebiyle kömürün çöktüğü ve ocağı karbonmonoksit kaplaması sebebiyle olayın meydana gelmiş olabileceği bilirkişi heyeti tarafından belirlenmiştir. 
 
Bilirkişi incelemesi sonucudna kusurlu olduğu değerlendirilen teknik nezaretçi işletme müdürü saha sahibi iş güvenlği baş mühendisi yönetim kurulu başkanı vardiya amirleri bilirkişi tarafından düzenlenen ilk rapora göre şüpheli tarafından tespit edilmiş yakalanmaları ve gözaltı tedbirleri gerçekleştirilmiştir. 
 
Olayın mahiyeti kapsamı ve genişliği delillerin ivedilikle toplanması için HSYK tarfından AKhisar ilçesinde görev yapan 2 cumhuriyet savcısı geçici olarak soma cumhuriyet savcısı olarak yetkilendirilmiştir. 
 
Olay hakkında soruşturmayla ilgili görevli beş cumhuriyet savcısı tarafından kıdemli cumhuriyet savcısı koordinatörlüğünde müşteki mağdur ve tanıkların ifadeleri alınmış gözaltındaki şüphelilerin ifade işlemlerine başlanmıştır. 
 
Yönetim kurulu başkanı olmak üzere toplam 25 kişi gözaltına alınmış 6 kişi tutuklanma istemiyle Soma Sulh ceza mahkemesine sevkedilmiş sorgulama sonucunda 3 şüpheli tutuklanmıştır. 2 şüpheli serbest bırakılmıştır. 

4 şüpheli daha serbest bırakılmıştır.  

Atılı buluann suç TCK 85. maddede düzenlenen taksirle ölüm ve yaralama olarak vasıflandırılmıştır. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim