• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Soma davasında kamu görevlilerininde yargılanması için suç duyurusunda bulundu

Soma davasında kamu görevlilerininde yargılanması için suç duyurusunda bulundu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Tur Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili ilgili kamu görevlilerinin...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Tur Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili ilgili kamu görevlilerinin de yargılanması için Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

CHP Milletvekili Biçer, partisinin Manisa İl Başkanlığı binasında İl Başkanı Halil Tokul, Soma'daki faciada şehit olan madenci Engin Yıldırım (39)'ın eşi Aliye Yıldırım (36) ve yine faciada şehit olan Mustafa Kaya (40)'nın eşi Naciye Kaya ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Biçer, Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde Türkiye ve Dünya madencilik tarihinin en büyük facialarından birisinin meydana geldiğini ve faciada 301 işçinin feci şekilde hayatını kaybettiğini hatırlattı. Biçer, "Faciadan sonra Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden ve kamuoyunda Soma davasında müşteki ve tanık ifadelerine göre, facianın meydana gelmesinde, facianın yaşandığı maden ocağını denetlemekle görevli memur ve müfettişlerin ağır derecede kusur ve ihmalleri bulunmaktadır. Söz konusu kamu görevlileri hakkında savcılık tarafından inceleme başlatılmış olup, maalesef tamamen siyasi saikler ile ilgili bakanlıklar tarafından soruşturma izni verilmemiştir." dedi.

Facianın meydana gelmesinde sorumluluğu ve kusuru olan söz konusu kamu görevlilerinin, görevlerini kamu adına ifa etmekte ve bu anlamda kamuya karşı sorumlulukları bulunduğunu kaydeden Biçer, "Maden ocaklarını incelemek ve denetlemekle sorumlu memurların görevlerini yerine getirmemesi öncelikle kamuya karşı işlenmiş bir suç olup, sadece suçtan zarar görenleri değil tüm vatandaşlarımızı ilgilendirmekte ve mağdur etmektedir. Bir daha benzeri faciaların ve acıların yaşanmaması için denetim görevinin önemi aşikardır. Bu görevin ihmali veya yerine getirilmemesi yeni facialara zemin hazırlayacaktır. Yaşadığımız Soma faciası bunun acı bir tecrübesi olup, yaşanan faciadan sadece maden işçileri ve şehit yakınları değil tüm Türkiye halkı etkilenmiş ve zarar görmüştür." şeklinde konuştu.

Soma ilçesinin yaşanan facianın acı sonuçlarını hala atlatamadığını vurgulayan Biçer, "Atlatılamayan bu acı sonuçlar başta Soma halkı olmak üzere hepimize zarar vermektedir. CHP milletvekili olarak öncelikle şahsım ve vekili bulunduğum vatandaşlarımız adına dosyanız kapsamında yer alan kamu görevlilerinin tamamından davacı ve şikâyetçi oldum ve Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundum." dedi.

"EŞİNİ KAYBETTİ, OĞLUNA DESTEK İÇİN ŞİİR KİTABI YAZDI"

Toplantıda Soma'daki faciada şehit olan madenci Engin Yıldırım (39)'ın eşi Aliye Yıldırım (36)'ın yazdığı şiir kitabının tanıtımı da yapıldı. Faciadan sonra bir hayat mücadelesi içerisine girdiklerini belirten Aliye Yıldırım, "Bu kitabı yazmakta en büyük amacım oğluma destek olmak. Ona hayatın devam ettiğini göstermek amacım. Daha öncesinde de vardı ama bu olaydan sonra tabi duygularda farklılaşıyor. Bu şekilde bir kitap çıkardım, oğluma ithafen, adı Umut zaten. Oğlumun adı da Umut. Kitabımın adı da "Umut'a Aşk'. İnşallah onun içinde onun geleceği içinde bir umut ışığı olur." dedi.

"VARSA SADECE ADALET İSTİYORUZ"

Faciada şehit olan Mustafa Kaya (40)'nın eşi Naciye Kaya, şehit madenci aileleri olarak sadece adalet istediklerini söyledi. Başka hiçbir şey istemediklerini dile getiren Naciye Kaya, "Ne para ne başka bir şey, sadece adalet istiyoruz. Tabi ki varsa. Yani adalet bekliyoruz. Zaten bende kamu görevlilerin yargılanması için daha önce dilekçe vermiştim. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan madeni denetmeye gelip te denetlemeden giden müfettişlerinin yargılanmasını talep etmiştim, Tabi ki ret edildi. Yani devlet varsa bize sahip çıksın. "Artık yeter" diyoruz, ölümler olmasın. Çocuklar babasız kalmasın istiyoruz. Adalet istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz." diye konuştu.

Soma davasında kamu görevlilerininde yargılanması için suç duyurusunda bulundu

Soma davasında kamu görevlilerininde yargılanması için suç duyurusunda bulundu

Soma davasında kamu görevlilerininde yargılanması için suç duyurusunda bulundu

Soma davasında kamu görevlilerininde yargılanması için suç duyurusunda bulundu

Soma davasında kamu görevlilerininde yargılanması için suç duyurusunda bulundu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim