• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

Soma B Termik Santrali resmen özelleşti

Soma B Termik Santrali resmen özelleşti
Soma Elektrik Üretim ve Ticaret A.ş'ye ait Soma B Termik Santrali ve bu santral tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirilme ihalesini 685.5 milyon dolar ile Konya Şeker kazandı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan ihaleye Konya Şeker'in yanı sıra, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş., Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Bereket Enerji ve Üretim A.Ş. katıldı.  İhalede iki elemeli turun ardından, Konya Şeker ve Kalyon İnşaat arasında açık artırmaya gidildi ve en yüksek teklifi veren Konya Şeker ihaleyi kazandı. Soma B Termik Santrali her biri 165 MW kurulu gücündeki altı üniteden oluşup toplamda 990 MW kurulu güce sahip ve santralde yakıt olarak linyit kullanılıyor. Soma B Termik Santrali ve taşınmazlarının bütün halinde özelleştirilmesi ihalesini 685.5 milyon dolarlık teklifiyle kazanan Konya Şeker, 1.5 milyon pancar çiftçisinin ortağı olduğu PANKOBİRLİK'in iştiraklerinden bir tanesi. Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre birlik faaliyetlerini sadece pancar tarımıyla sınırlamıyor. 5 şeker fabrikasının yanı sıra, 11 yem fabrikası, biyoetanol fabrikası, damla sulama fabrikası, şeker ve çikolata fabrikası, 50 bin büyükbaş hayvan tesisi, süt ve süt ürünleri fabrikası olmak üzere 50'yi aşkın iştirakle, istihdam yaratıyor, ihracat yapıyor. 

NEREDEN NEREYE?

Türkiye'de şeker sanayinin gelişmesi için pancar ekicileri 1951 yılında kooperatifler halinde teşkilatlanmaya başladı. Bugün sayıları 31'e ulaşan pancar kooperatifleri, 1972 yılında PANKOBİRLİK şemsiyesi altında faaliyetlerini sürdürdüler. 

5 ŞEKER FABRİKASI, 1.5 MİLYON ORTAK

PANKOBİRLİK'in 64 ilde, 7.500 yerleşim biriminde pancar üretimi yapan 1.5 milyonu aşkın ortağı var. 31 pancar kooperatifinin 312 şubesi, 5 kooperatif şeker fabrikası, Amasya, Kayseri, Boğazlıyan, Konya, Çumra ile 50'nin üzerinde tarımsal amaçlı iştiraki bulunuyor. 
Pancar Kooperatiflerinin üst örgütü olan PANKOBİRLİK, devletten bugüne kadar herhangi bir destek almadan, tamamen üyelerinin kendi imkânlarıyla oluşturduğu sermayeleri ile ortaklarının tarımsal faaliyetlerinde kullandıkları her türlü girdinin teminini, dağıtımını, denetimini ve koordinasyonunu yapıyor. 

22 FABRİKA, 50 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN 

Türkiye kooperatifçiliğinde örnek bir model olan PANKOBİRLİK, çiftçiye modern tarım tekniklerini öğretirken teknoloji kullanımını destekliyor. Nitelikli tohum, gübre, ilaç gibi girdilerle verimliliğin artması sağlanırken, faaliyetler pancar tarımıyla sınırlı kalmıyor. 
Dünya genelinde gelişmeleri takip eden birlik, ürünlerini mamul madde haline getirecek entegre yatırımlar yapan birlik bünyesinde 5 adet şeker fabrikası,11 adet yem fabrikası ile sıvı şeker fabrikası,damla sulama fabrikası, biyoetanol fabrikası, dondurulmuş parmak patates fabrikası, 50 bin büyükbaş kapasiteli hayvancılık tesisi, et entegre tesisi, Beta Tohumculuk, süt ve süt ürünleri fabrikası, sert şekerleme ve çikolata fabrikası, 13 adet tarımsal amaçlı iştirak, 17 adet çeşitli konularda faaliyet gösteren kuruluş olmak üzere 50'nin üzerinde iştiraki bulunuyor. 

6700 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

2013 yılı rakamlarına göre PANKOBİRLİK'in 660 milyon dolarlık sermayesine karşın, aktif toplamı 2.5 milyar dolar, cirosu 1.9 milyar dolar. 6 bin 655 kişiye istihdam sağlanırken, 
ortaklarına sağladığı ayni ve nakdi destek 172 milyon dolar. Ödenen vergi ise 98 milyon dolar.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim