• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C

Sokaklara Kadın Eli Daha Temiz

Sokaklara Kadın Eli Daha Temiz
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde görev yapan kadınlar, meslekleriyle ilgili yaşadıklarını anlattı.

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde görev yapan kadınlar, meslekleriyle ilgili yaşadıklarını anlattı.

Yıllardır işlerini severek yaptıklarını anlatan kadınlar, çabaları ile sokakların daha da temiz olduğunu söylediler. Temizlik görevlisi Fadime Demirtaş, Eskişehir'de temizlik işine ilk başlayan bayanlardan. Meslekte 7. yılını geride bıraktığını açıklayan Demirtaş, "Kadının elinin değdiği yer farklı oluyor her zamanki gibi. Evimiz gibi temizlik yapıyoruz caddelerde de. Bunu esnafımız ve Eskişehir halkı da söylüyor. İlk kadın olmanın etkisinden dolayı, ilk başlarda yadırgandık. Bir kadının sokakta olmaması gerektiğini söylediler ama şu an takdir alıyoruz. Vatandaşlar temizlik konusunda daha titiz davranıyorlar. Ellerindeki pisliği atacaklar ama bizi görünce vazgeçiyorlar. "Size kıyamadık', "Kadınların temizlediğini görünce atamadık" diyorlar. Bu işi yaptığım için ben mutluyum. Severek başladım, başkanımdan ilk işi ben aldım, ben kabul ettim. Çünkü çocuklarımı okutmam lazımdı. İki tane oğlum var, onları okutabilmek için de ben bu işi kabul edip başladım. 7 yıldır da sokaklardayım ve severek yapıyorum, memnunum işimden. İlk yıllara göre vatandaşlarımız şu anda duyarlı ama daha duyarlı olmalarını istiyorum. Çekirdek, sigara, tükürük bunlar olmasa daha güzel olacak bizim işimiz. 7 seneye göre şu an çok gelişmiş bir haldeyiz. En azından işimizi biraz daha kolay yapabiliyoruz" dedi.

"ZAMANLA ALIŞTIM"

Başka bir temizlik çalışanı Fethiye Atıcı, mesleğe ilk başladığı zamanlarda tereddütlü olduğunu belirtti. Zamanla eksileri artıya çevirmeyi başardığını ifade eden Atıcı, "1996 yılından beri birçok yerde çalıştım. Temizlik işi düşündüğüm bir meslek değildi. Ama mecbur kaldığım için, ekmek parası kazanmak için bu işe başladım. Başta tedirgin başladım, tereddütlü başladım. Dışarı ortamı, hiç alışkın olmadığım bir ortamdı. Zamanla alıştım. İlk zamanlarda caddeleri süpürürken vitrindeki mankenlerin bile insan olduğunu ve bana bakıyorlar diye düşündüm. Onlara bile bakamıyordum, zamanla alıştım. Takdirler aldım, eksiler aldım ama sonuçta bu eksileri artıya çevirmeyi bildim. Sonra da çok güzel neticeler aldık. Zaten temizlik bizim işimiz olduğu için değişik bir şey değildi. Evde temizlik, dışarıda temizlik, çocuklarda temizlik, yani bu da aynı bir iş gibi geldi ama biraz daha detaylı. Madem her başarılı erkeğin arkasında bir kadın var, adam adam gibi olduktan sonra her gün kadınlar günü diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"BU İŞ, ERKEK İŞİ OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Bir diğer temizlik çalışanı Kadriye Pelitçi ise, halktan güzel tepkiler aldıklarını dile getirdi. Başlarda zorluklar da çektiğini anlatan Pelitçi, "İlk başta mecbur olduğum için girdim işe, aradım iş bulamadım. Hiç yapamayacağım bir iş diye düşünüyordum. Halktan da tepkiler güzel olunca, alıştım şimdi rahatım. Başta zorluklarımız vardı tabi. Biraz utanıyordum insanların bakışlarından. Çünkü ilk elemanlar olduğumuz için, tepkiler oldu bize de kadın olduğumuz için. Bu iş, erkek işi olarak görülüyor. "Temizlik işi erkek işi dışarılarda kadınların ne işi var?" diyenler oldu, ama aldırmadık işimizi yaptık. Başkanımız destek verdi bize. Zaten o öncü olmasa bu işe biz giremezdik" ifadelerine yer verdi.

Sokaklara Kadın Eli Daha Temiz

Sokaklara Kadın Eli Daha Temiz

Sokaklara Kadın Eli Daha Temiz

Sokaklara Kadın Eli Daha Temiz

Sokaklara Kadın Eli Daha Temiz

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim