• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C

Soğuk Havalarda Evdeki Çiçeklere Dikkat

Soğuk Havalarda Evdeki Çiçeklere Dikkat
Evlerde yetiştirilen çiçeklerin insanlarda olduğu gibi mevsimsel hava sıcaklığı değişimlerinden olumsuz yönde etkilenebileceğini ve buna dikkat edilmesi...

Evlerde yetiştirilen çiçeklerin insanlarda olduğu gibi mevsimsel hava sıcaklığı değişimlerinden olumsuz yönde etkilenebileceğini ve buna dikkat edilmesi gerektiğini ifade edildi.

Evde yetiştirilen çiçekler, doğal ortamlarından alınıp bazı özel işlemler sonucu belli koşullara uyarlanarak kapalı ortamlarda yetişmeye uyarlanmış süs bitkileri olarak bilinir. Daha çok ev ve iş yerlerinin iç mekan düzenlemesinin önemli bir öğesi olan bitkiler, bakımları yapılırken de oldukça dikkat edilmesi gerekir. Saksı çiçeklerinin, havaların soğumasıyla birlikte büyümelerinde bir yavaşlama meydana geliyor. Bu nedenle havaların soğumasının ardından evde yetiştirilen bitkilerin, sulanmasına ve yerinin sık değiştirilmemesine özen gösterilmelidir. Yaz boyunca büyük bir özenle yetiştirilen çiçeklerin kışın da sağlıklı kalabilmesi için, olumsuz kış şartlarının etkisinden korunması gerektiğini anlatan Levent İmrak, salon bitkilerinin 15 ile 23 derece arasındaki sıcaklıklarda bulunması gerektiğini bildirdi.

"SOĞUK HAVADA BİTKİLER 10 GÜNDE BİR SULANMALI"

Bitkilerin oda sıcaklığında tutulması gerektiğini söyleyen Çiçekçi Levent İmrak, sobalı evlere göre kaloriferli evlerde bulunan bitkilerin kış şartlarından daha az etkileneceklerini aktardı. İmrak, "Çiçekleri en çok etkileyen ve yapraklarının dökülmesiyle başlayan olumsuzluklara neden olan ısı farklarına karşı gerekli önlem alınmalıdır. Odanın aşırı ısınması veya soğumasına izin verilmemelidir. Eğer bitkilerin bulunduğu ortam aşırı sıcaksa, sularını biraz daha sık vermek gerekir. Normalde kış aylarında 10 günde bir sulamayı tavsiye ediyoruz. Ortamın ısısı oda sıcaklığından fazlaysa, bunu haftada bir kere yapabilirler. Bu şekilde aşırı sıcaklardan koruyabiliriz. Ayrıca odaların da her gün mutlaka havalandırılması gerekir. Bu şekilde bitkilerin daha uzun süre yaşaması sağlanabilir" dedi.

"KIŞIN ÇİÇEKLERİNİZİN YERİNİ DEĞİŞTİRMEYİN"

Çiçeklerin kış aylarında sulama şekline de büyük özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan İmrak, sonbahar-kış döneminde çiçeklerin mümkün olduğunca az sulanması, sık su isteyen bitkilerin sulama aralıklarının da en az iki katına çıkartılması gerektiğini bildirdi. Bitkilerdeki yer değişikliğine de değinen İmrak, "Sulamalara da soğuk aylarda özellikle dikkat etmek gerekiyor. Kışın bitkilerimize yaza göre daha az su vermemiz lazım. Bir diğer etken de bitkilerin yeridir. Ev hanımlarının kışın çiçek bakımında yaptıkları en büyük hatalardan biri de çeşitli nedenlerle çiçeğin yerini değiştirmektir. Bir çiçek bulunduğu yere uyum sağlamışsa, yeri kesinlikle değiştirilmemelidir. Daha fazla ışık alması ya da evdeki genel değişikliklerle birlikte kışın üşümemesi için yeri değiştirilen bitkiler solar ya da ölür. Çünkü, çiçeğin gövdesi ve yaprakları bulunduğu konuma göre şekil alarak gelişmesini sürdürür. Bir başka konuma uyum sağlamaya çalışan çiçek, enerjisini yeni çevreye uymak için harcayacaktır" ifadelerini kullandı.

Soğuk havalarda saksının değiştirilmesinin de bitkiye zarar verebileceğini de belirten Levent İmrak, bu işin sadece ilkbahar aylarında yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Soğuk Havalarda Evdeki Çiçeklere Dikkat

Soğuk Havalarda Evdeki Çiçeklere Dikkat

Soğuk Havalarda Evdeki Çiçeklere Dikkat

Soğuk Havalarda Evdeki Çiçeklere Dikkat

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim