Yediğimiz gıdalar ile sağlıklı kalmak arasındaki güçlü bağ bilinse de iş uygulamaya gelince her zaman başarıyı yakalamak mümkün olmayabiliyor. Doğru seçilen gıdalar ile sağlıklı ve genç kalmanın mümkün olduğunu söyleyen diyetisyen Nilay Keçeci, sofralardan eksik edilmemesi gereken 9 süper gıdayı ve faydalarını şöyle sıraladı:
BROKOLİ
Cilt sağlığında etkili olan brokoli, antioksidan özelliği ile cilt yenilenmesini hızlandırır ve yaşlanmayı geciktirir. Cildimizi esnek tutar. Kansere karşı korur, bağırsakları düzenler.
HAVUÇ
Hem sinir sistemi, hem göz hem de cildimiz için oldukça önemli bir gıdadır. Kalp dostudur.
FASULYE
Haftada 3-4 kez tüketmeli. Kalp krizi ve meme kanseri riskini azaltıyor, hormonları dengeliyor.
KİVİ
Hem mutluluk hormonu seratoninin salgılanmasına yardımcı olur hem de cildi güzelleştirir. Kolesterol ve tansiyon düşürücü etkileri bulunmaktadır. C vitamini içeriği yüksek olan kivi, hücre DNA'sını korur, kan şekeri regülasyonuna yardımcıdır.
DÜŞÜK YAĞLI YOĞURT
Yoğurttaki faydalı bakteriler bağırsakları ve sindirim sistemini düzenliyor ve rahatlama sağlıyor. Mide ülseri ve vajina enfeksiyonu risklerini azaltıyor. Haftada 3-5 kez tüketilen az yağlı yoğurdun kadınlarda meme kanseri riskini azalttığı yolunda görüşler var.
AZ YAĞLI SÜT VEYA PORTAKAL SUYU
Kalsiyumun kemiklere faydalı olması için bağırsaklardan emilmesi gerekiyor. D vitamini kadınlarda osteoporozun yanı sıra diyabet, MS, meme, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor.
ÇİLEK VE BÖĞÜRTLEN
Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler anti kanserojen özelliklere sahip ve hücre onarıcı olduğu bilinen antokyan maddesini içerirler.
TÜM KIRMIZILAR
Domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada 3-5 kez tüketmek gerek. Güçlü bir antioksidan olan likopen erkeklerde prostat, kadınlarda da meme kanseri riskini azaltıyor.
YAĞLI BALIKLAR
Somon, sardalya gibi balıklar hücre zarını güçlendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunuyor.