• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Sofranızdan bu 9 süper gıdayı eksik etmeyin

Sağlıklı, fit ve genç kalmanın yolu, doğru gıdalarla beslenmekten geçiyor
Yediğimiz gıdalar ile sağlıklı kalmak arasındaki güçlü bağ bilinse de iş uygulamaya gelince her zaman başarıyı yakalamak mümkün olmayabiliyor. Doğru seçilen gıdalar ile sağlıklı ve genç kalmanın mümkün olduğunu söyleyen diyetisyen Nilay Keçeci, sofralardan eksik edilmemesi gereken 9 süper gıdayı ve faydalarını şöyle sıraladı:
 
BROKOLİ
 
Cilt sağlığında etkili olan brokoli, antioksidan özelliği ile cilt yenilenmesini hızlandırır ve yaşlanmayı geciktirir. Cildimizi esnek tutar. Kansere karşı korur, bağırsakları düzenler.
 
HAVUÇ
 
Hem sinir sistemi, hem göz hem de cildimiz için oldukça önemli bir gıdadır. Kalp dostudur.
 
FASULYE
 
Haftada 3-4 kez tüketmeli. Kalp krizi ve meme kanseri riskini azaltıyor, hormonları dengeliyor.
 
KİVİ
 
Hem mutluluk hormonu seratoninin salgılanmasına yardımcı olur hem de cildi güzelleştirir. Kolesterol ve tansiyon düşürücü etkileri bulunmaktadır. C vitamini içeriği yüksek olan kivi, hücre DNA'sını korur, kan şekeri regülasyonuna yardımcıdır.
 
DÜŞÜK YAĞLI YOĞURT
 
Yoğurttaki faydalı bakteriler bağırsakları ve sindirim sistemini düzenliyor ve rahatlama sağlıyor. Mide ülseri ve vajina enfeksiyonu risklerini azaltıyor. Haftada 3-5 kez tüketilen az yağlı yoğurdun kadınlarda meme kanseri riskini azalttığı yolunda görüşler var.
 
AZ YAĞLI SÜT VEYA PORTAKAL SUYU
 
Kalsiyumun kemiklere faydalı olması için bağırsaklardan emilmesi gerekiyor. D vitamini kadınlarda osteoporozun yanı sıra diyabet, MS, meme, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor.
 
ÇİLEK VE BÖĞÜRTLEN
 
Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler anti kanserojen özelliklere sahip ve hücre onarıcı olduğu bilinen antokyan maddesini içerirler.
 
TÜM KIRMIZILAR
 
Domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada 3-5 kez tüketmek gerek. Güçlü bir antioksidan olan likopen erkeklerde prostat, kadınlarda da meme kanseri riskini azaltıyor.
 
YAĞLI BALIKLAR
 
Somon, sardalya gibi balıklar hücre zarını güçlendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunuyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim