• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Sofralarınızdan Tuzları Kaldırın!

Sofralarınızdan Tuzları Kaldırın!
Bireylerin sağlığında oldukça önemli etkiye sahip olan tuz, aşırı tüketildiğinde büyük zararlara yol açıyor.

Bireylerin sağlığında oldukça önemli etkiye sahip olan tuz, aşırı tüketildiğinde büyük zararlara yol açıyor. Kalbin ve kas sisteminin işlevlerinin düzenlenmesinde görev alan tuz içerisindeki sodyumun, kandaki düzeyleri normal sınırı aştığında kalp ve damar hastalıkları, felç, böbrek hastalıkları gibi ciddi hastalıklara neden oluyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi'nden Diyetisyen Esra Kula, tuz kullanımıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Hipertansiyona sebep oluyor

Dünya genelinde bir milyon hipertansiyon hastası bulunuyor ve bu hastaların yüzde 17-30'unun aşırı sodyum tükettiği araştırmalarca açıklanıyor. Çalışmalara göre, sodyum alımı arttıkça kan basıncının arttığını, sodyum alımı azaltıldıkça da kan basıncının azaldığını söyleyen Diyetisyen Esra Kula, "Çalışmalar sonucunda, çocuklarda yüksek oranda sodyum tüketiminin ileriki yaşlarda hipertansiyon gelişimine yatkınlık geliştirdiği açıklanıyor. Ayrıca yüksek sodyum alımının tuz tadı reseptörlerini baskıladığı ve bunun da ileride çocukların daha fazla tuz içeren besinleri tercih etmelerine sebep olduğu tahmin ediliyor" diyor.

6 gram az tüketerek inmenin önüne geçin

Tuz tüketimindeki azalmanın daha düşük kan basıncına; bunun da kardiyovasküler hastalıkları için önemli bir risk faktörünün azalması anlamına geldiğine dikkat çeken Diyetisyen Kula, günlük sadece 6 gram azaltmanın inmelerde yüzde 24, koroner kalp hastalıklarında ise yüzde 18 azalma sağladığını belirtiyor. Diyetisyen Esra Kula bu etkileri şöyle açıklıyor: "Ayrıca kan basıncına etkilerine ilaveten, tuz tüketiminin azaltılmasının, inmelerin önlenmesine dolaysız olarak faydası olabiliyor. Bu nedenle tuz tüketimi azaltılmasının kardiyovasküler hastalıklar üzerine toplam etkisi, kan basıncının düşmesindeki etkiye göre daha fazla oluyor."

Tuz tüketimi idrarla atılacak kalsiyum miktarının önemli belirleyicisidir. Fazla tuz tüketmek idrarla fazla kalsiyum atılmasını sağlar. Kalsiyum, idrardaki taşların birçoğunun ana bileşeni olduğu için tuz alımı böbrek taşı oluşumunda önemli bir neden haline geliyor. Tuz alımının artması, uyarı mekanizmaları ile kemiklerden kalsiyum mobilizasyonuna neden oluyor. Yani fazla tuz, kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve buna bağlı olarak osteoporoz riskinde artışa neden olabiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim